Last news in Fakti

4 Ноември, 2015 10:28, обновена 4 Ноември, 2015 14:57 2 311 10

Втори ден протести и блокади в цялата страна

  • протести-
  • мвр
Втори ден протести и блокади в цялата страна - 1
Бургас. Снимка: Gramofona.com

Полицейски служители, надзиратели в затворите и военонослужещи от цялата страна излизат на протести днес в защита на социалните си права, които бюджет 2016-та предвижда да бъдат намалени драстично.

За работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет. Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

Синдикатите в сектор „Сигурност” не поемат отговорност за полицейските протести вчера вечерта, които блокираха ключови кръстовища в София.

„Това, което се случи вчера, беше спонтанно и неорганизирано”, обяви във включване по телефона в предаването на bTV „Тази сутрин” председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той уточни, че синдикатът е предупредил вътрешния министър Румяна Бъчварова, че нещата ще излязат извън контрол.

След като вчера полицаи от цялата страна излязоха на спонтанни протести и блокираха възлови кръстовища и пътни артерии, днес тяхнато недоволство продължава.

Полицейски служители от Мадан и Рудозем блокираха основния път, който води през двата града към гръцката граница, съобщи БНР.

Около 50 служители на затвора в Бургас блокираха ул. „Индустриална“, предаде репортер на Gramofona.com. Униформените се включват към протеста на колегите си от МВР. „Това, което се случва с нас е обидно. Държат се сякаш сме животинки, на които ту подават морков, ту удрят с пръчка“, коментираха надзиратели.

Протестите ще продължат през целия ден. За 17.15 часа е планирано шествие, което ще започне от съдебната палата. В момента улица „Индустриална“ е блокирана, а задръстванията са огромни.

Над 400 служитерли на МВР Пловдив излязоха на протест през обедната си почивка.

На протест излизат и служителите от ОДМВР - Сливен. Те ще бъдат подкрепени и от служители на затвора в града, които не са дежурство.

Движението на ГКПП-Кулата е спряно, съобщиха от Митническо бюро-Кулата. Над 100 полицаи, пожарникари и граничари от Сандански и Петрич са блокирали пропускателния пункт. Блокадата е на около 100 метра преди гишето за пътни такси на пункта. Пунктът няма да работи за неопределено време. Заради протеста започва да се оформя опашка от автомобили. Поради митнически проблем пък пред ГКПП-Кулата чакат над 80 ТИР-а.

Движението на ГКПП Илинден-Ексохи също е спряно поради протест на полицаи, пожарникари и граничари.

Втори ден протести и блокади в цялата страна

В Кърджали също имаше протест (снимката вдясно).

За 12 часа е обявена полицейска блокада на прохода "Маказа". Все още няма информация дали движението там е спряно.

Блокадата на Шипка, чрез която служители на полицията в Габрово ще изразят протеста си тази вечер, обаче няма да бъде отменена, съобщи Николай Ников, председател на местната структура на синдиката на МВР, цитиран от Дарик радио. 

За днес е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград, както и на служителите на МВР в София. Те ще се съберат при автогара "Овча купел", откъдето ще тръгне протестно шествие.

Към 14,54 часа стана ясно, че опашките от автомобили пред ГКПП Капитан Андреево стигат до разклона за Свиленград, което явно е заради протеста.

Служители на МВР организират синдикален протест – флашмоб във Варна на кръстовището на булевардите „Вл. Варненчик” и бул. „Република”, който ще се състои тази вечер от 18 до 19 часа. Така варненските полицаи ще блокират изхода на града към магистрала "Хемус".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Сега ревете а когато народа ревеше го биехте!!!Но поне си знаете че управляващите имат интерес за да им пазите задниците и ще си поревете още малко но всичко ще се оправи нали!!!Жалка картинка!!!
  • 2 Бре

    2 0 Отговор
    Е, няма такава държава! Коя бяла държава ще позволи охранителните и органи да се вдигнат на бунт и з да застрашават здравето и живота на гражданите на същата таи държава? Това е възможно само в банановите държави, в т.ч. Булгаристан. А заслугата за превръщането ни в такава определено е с активното участие на управляващите ни през последните няколко години.
  • 3 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Родната милиция отново срещу народа!!!Защо блокират пътищата за да не могат да се приберат спокойно в къщи хората които наистина РАБОТЯТ ????Вчера заради тях съм пътувал над един час от Подуене до Сточна гара!!!!Спокойно може да отидат пред парламента и да не създават безредици и хаос!!!
  • 4 сурвакари

    3 0 Отговор
    Абе да им пускат армията на тия тюмбели, като не им харесва да се махат и да ходят да бачкат в някой цех, да им стопят лагерите. По цял ден си чоплят носа, а когато ти дотрябват ти викат : Ами нищо не можем да направим!?
    България е на 1 во място в ЕС по брой на милиционери на глава от населението, да ги съкратят малко и без това нищо не правят.
    От къде на къде шкембаците ще взимат по 20 заплати? За кое, заради това, че ни си мърдат пръста за нищо и само реват.
  • 5 За подстрекаване вън

    1 0 Отговор
    Много по-безболезнено е да не дадеш на някого нови бонуси и привиолегии, отколкото да му вземеш веднъж дадени такива. Друг е въпросът, че не им ги плаща онази мафиотско-политическа клика, която ги хвърли срещу гражданите и уж им ги е "дала", ама на хартия. Вторият въпрос - дали досега системно е поддържан справедлив баланс в заплащането спрямо останалите бюджетни сфери ? И на каква солидарност от обществото могат да разчитат ченгетата , когато му дават пример на корупция, егоизъм и анархизъм ? Подстрекателите - вън от МВР !
  • 6 онзи

    2 0 Отговор
    да ходят на село работа колкото щеш каза Боко
  • 7 запасняк

    0 0 Отговор
    Синдикатите драснаха исрата която да възпламени огъня и се отдръпнаха като не поемат отговорност от първия спонтанен протест.Друг да гаси онова което не тлее те си запазиха това за което с години го получаваха незаслужено спрямо тези които са на денонощно изложени на студ ,мраз, дъжд и сняг
    Уплашиха Борисов хахаха аа/
  • 8 Вън и на съд

    0 0 Отговор
    Какво може да се очаква от корумпирани и оядени дебеловрати тумбаци ? Да съдействат за реформиране на статуквото ли ? Каква наивност! Те са обучени единствено да лапат от данъците на изнемогващите трудови хорица и да защитават интересите на ДС мафиотските им босове ! Като не им харесва, да вървят на трудовата борса ! А подстрекателите им трябва да бъдат съдени за погазване на законността и за държавна измяна !
  • 9 аз

    1 0 Отговор
    Ако бях полицай ми остават още 8 години работа и хоп 20 заплати и висока пенсия.Аз обаче не съм.Работя целогодишно навън,високо(монтаж на климатична техника).За мен няма 20 заплати и ми остават още 30 г.да работя за пенсия.Пащам си осигуровки,плащам си в градския транспорт,имам 2 седмици платен отпуск годишно,сам си купувам раб.обувки.и трябва да работя за да взема заплата.Все неща непознати за бг милиционера.Е.аси и наглите. фуражки.Сега да ги уволнят всичките тези от незаконните протести.Един пирон не могат да забият ако не им покажеш как.

    Коментиран от #10

  • 10 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "аз":

    Господин "АЗ", много сме хората в частния сектор. Много често мога да Ви кажа, че дори и полагаемите 20 работни дни платен отпуск на мен лично не ми ги заплащат и отговора на работодателя е:"Ако не ти изнася-напусни." И заплатите от 10 години не е вдигал, но въпреки това не съм на мнение, че "наглите фуражки" трябва да напуснат или да бъдат уволнени! Ако нямаме полиция, съдебна власт и армия сме обречени на гибел. Много са нещата в нашата държава, които трябва да се променят, но това не е като се започне с орязване на не толкова високите социални придобивки на хората, които рискуват всеки ден живота си за благото на народа. Да, има много хора, които не покриват стандартите за съответната длъжност. Много са и хората в парламента, но тях кой ще ги уволни и кой ще им намали заплатите? Кой ще спре там злоупотребите, които не са в рамките на една заплата от хиляда лева, а става въпрос за хиляди и милиони левове! Защо не тръгнаха да урязват заплатите преди изборите? Защо някой е прибрал милионите и в момента вървят по американския план за унищожението на България? А ние защо им вярваме и има ли начин нещо да променим? Защо допускаме да ни управляват хора след такива груби нарушения изборния кодекс? Видяхте ли повтарящите се номера на различни секционни комисии и колко преправяния имаше в полза на ГЕРБ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове