Отидете към основна версия

19 054 63

Родителите на убития Тодор нямат пари да го погребат

  • тодор-
  • тодор йорданов-
  • родители-
  • убития-
  • пари-
  • погребат

Предстои хистологична експертиза, която да докаже дали проблеми със сърцето не са причина за смъртта на момчето

Снимка: БТА

Разкрита е сметка за подпомагане на семейството на 18-годишния Тодор Йорданов, чиято смърт в центъра на Враца шокира България, съобщи bTV.

Родителите на момчето са финансово затруднени и те трудно могат да посрещнат разходите около погребението на убития си син.

Всички, които биха искали да помогнат на майката и на бащата в тежкия за тях момент, могат да използват следната сметка в „Прокредит банк България” ЕАД: BG41PRCB92301039643716

„Предстои хистологична експертиза, която да докаже дали проблеми със сърцето не са причина за смъртта на момчето. Съдия Снежана Наумова, която е говорител на Окръжния съд във Враца обясни, че в делото има документи, които показват, че Тодор е имал сърдечни проблеми, сърдечно заболяване, но не уточни какви точно са те. Въпреки че намекна за прекаран микроинфаркт.“ Това обясни по Нова телевизия журналиститът Десислава Георгиева, която проследи случая с убийството на Тодор Йорданов.

Припомняме, че резултатите от аутопсията бяха заскретени. От прокурата твърдят, че нямат информация от патоанатомите за причината за смъртта на момчето.

„Имало е над 20 удари върху тялото и лицето на Тодор. Но според заключението на експертите, тези удари са му причинили само болка и страдание, но не са довели до неговата смърт. Имаме вече втора аутопсия от екипи от ВМА. Но към този час нямам информация каква е причината за смъртта на 18-годишния Тодор от Враца”, припомни тя.

Десислав Дамянов, един от братята, нападнали Тодор в злополучния ден, има криминална регистрация – за шофиране в нетрезво състояние.

„Прокуратурата е категорична – в ръцете на Тодор е имало бокс. Това твърди и неговата приятелка Грета. Боксът пада, когато Тодор се свлича на земята. Негов приятел прибира бокса и го изхвърля впоследствие. Въпреки услията на криминалистите, този бокс още не е открит”, уточни Десислава Георгиева.

В момента най-голямото притеснение на хората във Враца е, че братята Иван и Десислав Дамянови могат да избягат от правосъдието.

Първоначалното обвинение срещу биячите на 18-годишния Тодор Йорданов е нещо, което за Враца и за хората, които знаят как работят институциите, вече се превръща в нещо нормално, заяви Ивайло, брат на момчето.

„Хората там са корумпирани, корупцията е на всяко ниво. Разбира се, доказателства няма. За мен това, което те се опитаха да направят може би е нещо, което те са правили и друг път. Задавам си въпроса колко такива случаи не стигат до медиите”, каза още Ивайло.

Младият мъж посочи, че не е знаел, че брат му носи бокс, но призна, че също притежава – както много българи. „Това се носи в България, защото никой не ти дава сигурност, това се носи за самозащита”.

Той призна, че е бил най-силно афектиран, когато патоанатомът обявил, че не е открил следи от удари. „Аз бях там, когато излезе човек преди него да го обяви. Смятахме го за провокатор (...) Този случай провокира в мен една омраза. Ако това нещо продължава, лично мен биха ме лишили от морал”, каза младият мъж.

Бащата Емил разказа, че е видял с очите си нараняванията по тялото на Тодор. Според родителите, няма как само единият от Пламенови да е бил сина им, при положение че травмите са и отпред, и откъм гърба. Те запитаха щом на третия ден са установени над 20 удара, то колко са били в първия ден, когато официалната версия е била, че Тодор не е бил бит.

По въпроса с това дали е имало агресия, бащата Емил Йорданов призова медиите да покажат автомобила на сина му, който е бил изпотрошен от двамата мъже.

Майката Цецка посочи, че единственият човек, който се е опитал да помогне на сина й е все още неизвестен гражданин, който два пъти му е вадил езика. Линейката дошла чак след 40 минути.

Единият от обвиняемите заяви вчера, че той също се е опитвал да помогне на Тодор. Коментарът на майката: „Това е най-долната лъжа и най-долното нещо – с каква съвест го казват тези хора. Те не са хора, те са убийци”.

Семейството опроверга твърденията, че починалият е имал проблем със сърцето. „Моят син имаше една по-изразена аритмия, каквато има всеки от нас и нищо повече. Не е имал сърдечни проблеми. Не пиеше никакви хапчета. Спортист.”, обясни Цецка Йорданова.

Брат му Ивайло Йорданов допълни, че преди 3 години след подготовката си за състезание по таекуон-до брат му е бил изключително изтощен и тогава лекарите са му препоръчали почивка и здрава храна.

„От тогава до последно, той не е имал проблем, дори си спортуваше за себе си. Започна да води тренировки”, допълни той.

Според него за смъртта е допринесло нещо още в момента на побоя – Тодор е издържал до идването на майка си, но след това силите са го напуснали.

„Това няма как да се преживее, няма нормален човек, който да преживее такова нещо”, каза Емил Йорданов.

„Пети ден не можем да си приберем детето. Искаме адекватни мерки, адекватна присъда – не може те да са под домашен арест, а моето дете да го няма. Сега, откакто него го няма, той е виновен, защото не може да даде показания”, коментира жената.

Семейството е застанало зад кауза, която да обедини всички почернени родители у нас – законодателството да бъде променено по начин, който да гарантира, че убийците ще бъдат осъждани и присъдите им ще бъдат достатъчно строги.

„Едно лошо никога не идва само. Точно преди този случай, ние преживяхме други неща, които си мислехме, че са лоши, че са гадни. За съжаление, разбрахме какво е истинското зло”, каза Ивайло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове