Отидете към основна версия

5 275 35

България се интересува от девет португалски F-16 втора ръка

  • f-16-
  • mig 29-
  • португалия-
  • миг 29

Два наши МиГ-29 се включиха в най-мащабното учение на НАТО в Полша

България е изискала информация от Португалия за модернизирането на девет употребявани изтребителя F-16. Това е заявил говорител на португалското Министерство на отбраната, цитиран от IHS Jane's. Запитването е станало, след като парламентът даде зелена светлина за започване на проекта за покупка на западни изтребители. Португалия с F-16, Швеция с Gripen и Италия с Eurofighter Typhoon са трите варианта, към които се е насочило българското МО. Само шведските самолети са нови, уточнява в. „Сега”.

Говорителят на португалското МО е уточнил, че освен от България, и от Румъния има запитване за придобиването и модернизирането на 12 броя F-16. Северната ни съседка вече закупи 12 машини от същия тип и първите от тях се чакат наесен. От военното министерство в Лисабон са уточнили, че ако се стигне до сделки с някоя от двете държави, няма да се доставят изтребители F-16, които са на въоръжение във ВВС на Португалия. Машините ще бъдат доставени от САЩ по линия на програмата Excess Defense Articles или от друга съюзна страна, която сваля от въоръжение F-16.

В Португалия ще се извърши само ремонтът и модернизацията на изтребителите, а военновъздушните й сили ще се грижат за обучението на летателните и техническите екипажи, ако се стигне до избор на F-16. Ремонтът ще се извършва в заводите OGMA, уточнява списание "Аеро". Очаква се в следващите месеци да се пусне запитване за даване на оферта (RFP) до потенциални доставчици на изтребители. Те ще имат между 3 и 5 месеца, за да отговорят на българските въпроси. Много е вероятно обаче да се поиска и удължаване на срока за отговорите, коментираха военни експерти. След като бъдат получени те, победителят ще бъде определен по специална формула, която ще е ясна и на доставчиците. Условията на договора ще бъдат уточнени при последващите преговори.

За първи път от 10 години насам български МиГ-29 ще вземат участие в учение зад граница. Два изтребителя и военнотранспортен самолет C-27J пристигнаха в полската авиобаза Малборк за участие в международното учение Anakonda 2016, което започна в Полша. Българският контингент от ВВС е от около 50 души. Изтребителите и транспортният самолет са излетели от авиобаза Граф Игнатиево в понеделник. Кацнали са за презареждане с гориво в унгарската авиобаза Кечкемет и са пристигнали в Малборк. Сухопътните войски също ще участват с над 230 военнослужещи, с 50 единици бойна, транспортна и специална техника. Учението е едно от най-големите на НАТО за годината.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове