Отидете към основна версия

992 5

100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето

  • кучета-
  • глоби

Удължават срока за настаняване на бездомните животни в приюти

Два пъти скача глобата за собствениците на кучета, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места, решиха депутате, които приеха на второ четене промените в Закона за защита на животните. 100 лв. ще плащат тези, които не почистват след питомците си.

Народните представители увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар. Там скокът е 10 пъти - от 20 на 200 лева.

До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите. Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.

Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината срокът да бъде удължен с четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие. Санкцията ще бъде налагана, само ако деянието не съставлява престъпление, решиха депутатите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини