9 Ноември, 2011 17:58 984 5

100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето

  • кучета-
  • глоби

Удължават срока за настаняване на бездомните животни в приюти

Два пъти скача глобата за собствениците на кучета, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места, решиха депутате, които приеха на второ четене промените в Закона за защита на животните. 100 лв. ще плащат тези, които не почистват след питомците си.

Народните представители увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар. Там скокът е 10 пъти - от 20 на 200 лева.

До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите. Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.

Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината срокът да бъде удължен с четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие. Санкцията ще бъде налагана, само ако деянието не съставлява престъпление, решиха депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    A досега има ли една събрана глоба?
    И кой ще дебне кога ще се изака кучето?
  • 2 Denis

    1 0 Отговор
    Когато по пътищата няма да има конски фъшкии и циганите престанат да правят сметища където им е удобно и да изхвърлят цялото съдържимо на казаните за да си намерят нещо(и си регистрират конете и каруците, сложат светлоотразители отзад), тогава ще се съглася с този закон.
  • 3 Jesika

    1 0 Отговор
    Всичко ни е наред в тая държава, остана да оправиме само този проблем. Преди да се измислят такива глоби не е ли редно да има паркове само за домашни любимци. И както в Америка например да има сложени пликчета на определени места, с които стопаните да събират акото на домашните си любимци. Тук всичко ни е наобратно. В някои паркове и кошчета няма. А и майки с деца си изакват децата в парковете, на тях глоби ще слагате ли?
  • 4 listat

    0 0 Отговор
    Ура тъкмо ми стана забавно да стъпвам,прескачам кучешки лайнъ и те пък сега ще накажат стопани
  • 5 А конските фъшкии?!

    1 0 Отговор
    Аз имам куче и на всяка разходка чистя след кученцето ми. Винаги излизам с плик и почиствам след мойто животинче. Искам да попитам, нехигиеничният циганин, като мине с още по нехигиеничният си кон и каруца, и като коня му си свърши работата на улицата, защо циганина ром не си почиства след това? Докога този прост и необразован народ ще живеят по този гнусен начин, и ще ни цапат улиците в градовете и селата ни? Особено сега в положението в което всички се намираме и трябва да бъде навсякъде хигиена и чистота!