Докато в Европа през последните години има тенденция на плавно намаляване на броя на пушещите в ресторанти и барове, у нас те стават все повече и повече, като една от причините е, че забраната не се прилага достатъчно сериозно. Това коментират пред Би Ти Ви началникът на онкологията в София и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов и Маша Гавраилова от Коалиция „България без тютюнев дим”.
„През 2010 г. – 2011 г. вещаеха фалити на заведения, отлив на туристи – нищо от това не се случи. Като цяло, забраната се спазва, елитните заведения не си позволяват да я нарушават, но има какво да се желае в почивните дни и определени часове”, посочи д-р Константинов в студиото на „Тази неделя”. По думите му има заведения на „тарикати” и на „близки до определени структури”, които се смятат за недосегаеми, но освен това все още наредбата не е достатъчно ясна в дефиницията си за закрит обект и с това се злоупотребява.
Константинов посочи, че за последните няколко години броят на хората у нас, които не са пушили никога, се е увеличил с 3% т.е. 180 000 души. В същото време обаче подрастващите у нас са на първо място в Европа по тютюнопушене.
Гавраилова заяви, че неправителственият сектор от 2012 г. насам предлага конкретни мерки, за чието приемане няма политическа воля – например при влезли в сила наказателни постановления и продължаващо нарушение обектът временно да се спира или да се глобяват не само пушачът и юридическото лице, но и конкретният служител допуснал тютюневия дим. „Контролът не е толкова ефективен. Здравните инспектори не влизат в заведенията за хранене, те са към Агенцията по храните. Производствените предприятия пък са към Инспекцията по труда. Те трябва да се включат в контрола”, подчерта тя.
Според нея наргилетата са „най-голямото предизвикателство към младите хора”: „Те бяха оставени да си мислят, че не е вредно и сега ще бъде безкрайно трудно да бъдат ограничени”.
През следващата седмица, на 16 ноември, ще се проведе своеобразен Ден без тютюнев дим с призив тогава пушачите да дадат пари не за поредната кутия фасове, а за благотворителна кауза по техен избор.