Отидете към основна версия

658 1

Общината погва софиянци с 1000 лв. борч

  • сос-
  • софия-
  • община-
  • дълг
Снимка: БГНЕС

През миналата година след масирана акция срещу големите си длъжници Столичната община е събрала близо 100 млн. лв. стари борчове, а през тази година се заема и по-малките длъжници, стана ясно от думите на заместник-кмета по финансите на София Дончо Барбалов.

Сега ще бъдат започнати проверки за задълженията на юридически лица за по над 50 хиляди лева и на граждани за над 1000 лв, като първо ще им се изпратят писма.

Сред длъжниците на общината в момента са Софийският университет, магазини “Европа“ и частни фирми като “София аутлет център“.

Общината отчита 4% по-голямо изпълнение на собствените й приходи в сравнение с 2010 г., заяви зам.-финансовият кмет.

Събраните суми от данъчни и неданъчни приходи са над 513 млн. лв. Увеличението от близо 40 млн. лв. при собствените приходи е от имуществените данъци, обясни той.

За миналата година е постигната оптимизацията на общите разходи на общината и те са били 475 млн. лв. до края на ноември при 566 млн. лв. за същия период на миналата година, оповести Барбалов.

През миналата година от големи длъжници са събрани забавени данъци за 30.8 млн. лв. и 64.7 млн. лв. от неплатени в срок такси за битови отпадъци. 178 длъжници на общината вече са дадени на съдебен изпълнител за принудително събиране на дължимите суми.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини