Отидете към основна версия

1 067 3

Уорлик подозира завера за скъп газ

  • джеймс уорлик-
  • шистов газ-
  • сащ-
  • шеврон
Снимка: БГНЕС

Българите би трябвало да знаят дали имат шистов газ и какво е неговото качество, какви са параметрите му на извличане. Ако аз бях българин, бих искал да разбера. Това заяви американският посланик Джеймс Уолрик пред Нова телевизия.

Американският първи дипломат у нас препоръча сами да изясним дали искаме шистов газ или не от отговорна компания, който ще създаде работни места.

Уорлик не смята, че налагането на мораториум върху технологията „хидравличен удар“, с която се проучва и добива шистов газ, е удар срещу американските интереси.

Очаква се окончателният вид на мораториума да бъде одобрен по-късно днес от парламента.

Посланикът на САЩ е категоричен, че у нас има вакуум на информация по отношение на шистовия газ и екологичните му аспекти. Така например в американския град Питсбърг, където се добива шистов газ, живеят много хора и не е имало инциденти.

 

Той заподозря, че някои от загрижените за околната среда всъщност се борят цената на газа у нас да остане висока: „"Знаете ли, че България е платила почти двойната цена за природен газ, отколкото ние плащаме в САЩ? Знаете ли, че България плаща повече, отколкото плащат германците за природен газ? Недейте да бъдете подвеждани".

„Има рискове и по отношение на ядрената икономика. Има възможности за шистовия газ и аз се надявам по подходящ начин да се регулира разработването и да се контролира. Това не означава, че няма опасности, но трябва по подходящия начин да се въведат регулации", заяви  Уорлик.

Той даде за пример САЩ и Полша, където технологията се използва, но с регулации и ясни правила. „Цената на газа в Съединените щати намаля драстично и не сме се сблъскали с проблеми с околната среда“, даде пример дипломатът.

„Шеврон“ разработва ресурси в целия свят. Имат проблеми на места, но са много отговорна компания, подчерта Уорлик за глобите, налагани на компанията за замърсяване на околната среда в Латинска Америка.

Джеймс Уорлик обяви, че също е загрижен за околната среда и определи България като „бижу“, което трябва да бъде унищожавано. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини