Last news in Fakti

18 Януари, 2012 15:05 1 008 3

Безсрочна забрана на проучването и добива на шистов газ

  • забрана-
  • шистов газ-
  • проучвания-
  • добив
Безсрочна забрана на проучването и добива на шистов газ - 1
Снимка: БГНЕС

След повече от 4 часа дебати Народното събрание прие безсрочен мораториум върху технологията „хидравличен удар“, която се използва за проучванията и добива на шистов газ. Забрана важи за цялата ни територия и акваторията ни в Черно море. 166 депутати гласуваха „за“, 3-ма се въздържаха и само 6 се обявиха „против“. Против бяха шестима депутати от Синята коалиция, а двама техни колеги от десницата и един депутат от ГЕРБ се въздържаха.

Забранява се прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, както и механични и/или органични пълнители, под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България, гласи текстът на решението.

Забранява се добивът на шистов газ. Забраняват се теренни проучвания за издирване на находища или възможности за добив на нефт и природен газ, в това число и шистов газ, на територията на Република България, които използват гореизброените методи.

Всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната в т.1 или подобна технология, се преустановяват незабавно, считано от деня на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева.

На физически и/или юридически лица, получили вече разрешение за проучване, или концесия за добив на нефт и газ, засегнати от настоящата забрана, се дава срок от 3 месеца, от влизането в сила на настоящето решение, през което време трябва да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи.

Лицата, които не са предоставили в срок или чиито нови работни проекти не отговарят на изискванията на това решение, губят правата, дадени им със съответното решение или концесия, без право на компенсация.

Забраните не се прилагат за научни изследвания, които едновременно отговарят на следните условия: извършват се от независими научни организации, нямат търговска цел, имат за предмет проучване рисковете от добива на нефт и природен газ и не използват методите по т. 1.

Забранява издаването на лицензии, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на настоящето решение.

Забраната е безсрочна и важи за цялата територия на България и акваторията на Черно море. Контролът по прилагането на решението се възлага на Министерски съвет. Решението влиза в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник.

Решението по горещата тема дойде след продължителни дебати, заели почти целия пленарен ден. Междувременно вечерта екологични организации готвят обединен протест срещу промените в Закона за горите и шистовия газ.

Още снощи депутатите от ГЕРБ обявиха, че ще направят подобна добавка при днешното гласуване на три предложения, от които се предпочете това на РЗС. Това стана след разговори с премиера Бойко Борисов, след като по-рано през деня правителството оттегли решението за сключване на договор с „Шеврон“, вкарвайки допълнително условие да не се използва т.нар. „фракинг“. Така компанията ще може да прави проучвания за конвенционален газ и нефт.

Горещи дебати

Преди седмица депутатите от ГЕРБ одобриха шестмесечна забрана. Смяната на позицията на управляващите събра критики от страна на БСП и „Атака“, а Яне Янев (РЗС) заяви, че няма задкулисна договорка с ГЕРБ.

„С тази елементарна манипулация няма да откажете протестиращите. Тези забрани ще действат ден до пладне“, заяви ексенергийният министър Петър Димитров.

„От опозицията като котка на мляко се хвърлиха да търсят задкулисни игри. ГЕРБ показва за пореден път, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му“, контрира Валентин Николов.

Депутатите не одобриха предложението на БСП за закон за забрана на шистовия газ и на „Атака“ за мораториум за същото.

Червеният депутат Любен Корнезов определи мораториума като „временно замазване“ на проблема. Червените поискаха забраната да се запише като закон, а не като мораториум, тъй като така би имала по-голяма юридическа тежест.

Проф. Корнезов е категоричен, че понятието „безсрочен мораториум“ е нон сенс само по себе си, тъй като принципно мораториумът има временен характер.

Корнезов припомни, че Еквадор е осъдила американската компания “Шеврон“ за 18 млрд. долара, САЩ – с 3 млрд. долара, Ангола – с 2 млрд. долара.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не остана доволен от забраната, тъй като нещата отивали към компромис, а правителство се опитвало да угоди хем на народа, хем на „Шеврон“. Според него целият проблем отразява голямото енергийно противопоставяне между САЩ и Русия на територията на България.

„Депутатите вече да убедени в нуждата от забрана за проучване и добив за шистов газ. Имаме предложения за забрана от 20 годишен срок“, изтъкна Сидеров и поиска оставката на ресорния министър Трайчо Трайков.

Вредите от шистовия газ

„Всички се упражняват на тема, по която не са експерти. Редно е да се вземе становището на институциите“, заяви Костов и допълни, че трябва да се изясни дали наистина са правени сондажи за шистов газ.

Преди дебата депутатите не приеха предложението на „Атака“ дебатите да се предават пряко по БНТ и БНР.

Петър Димитров и Румен Овчаров (КБ) изложиха опасностите от технологията за замърсяването на водата с химикали и риска от земетресения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицко

    0 0 Отговор
    Браво :) Най-после и те да направят нещо умно!
  • 2 Катя

    0 0 Отговор
    Малка светлинка в тунела
  • 3 ВАСО

    0 0 Отговор
    Йее, аре са някой да каже че от протести нямало смисъл
    Няма смисъл от овце сред народа