Last news in Fakti

17 Януари, 2012 13:52 1 263 4

Правителството оттегли договора с „Шеврон“ (обновена)

  • миет-
  • шистов газ-
  • трайчо трайков-
  • шеврон

Американската компания не може да използва технологията „хидравличен удар“

Правителството оттегли договора с „Шеврон“ (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството промени решението си и оттегли решението за подписване на договор с американската компания „Шеврон“ за проучване на шистов газ в Добруджа. Компанията ще има право да прави проучвания за нефт и газ, но не чрез спорната технология „хидравличен удар“, а чрез конвенционалния метод.

Подобна подробност не фигурираше в първоначалното споразумение. Ето защо тя ще бъде добавена като допълнително условие.

„Идеята е използването на технологията хидрофракинг да бъде допуснато тогава, когато имаме убедителни доказателства или начини за контрол, че това няма да нанесе допълнителни вреди на околната среда", обясни пред журналисти министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков. Мотив за решението е именно липсата на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода.

Срещу същата технология от седмици насам протестират екоаквисти.

„Нито в условията на конкурса, нито в офертата, която подадоха компаниите, които кандидатстваха, се говори за технология“, допълни Трайков. Той е категоричен, че темата „шистов газ“ ще продължи да се обсъжда.

Предстоят допълнителни преговори с американската компания за условията на договора и тяхната програма на работа.

„Щом е в интерес на хората и те не го искат или не искат тази технология, оттегляме решението, нека юристите така да го формулират, тъй като имаме и съдебни процеси по тази тема, да не влезем в юридически казус. Но смисъла на оттеглянето е това – искали сме в името на хората да го направим, хората не го искат, страх ги е поради една, втора, трета, четвърта причина. Спираме. Ако един ден пожелаят – лесно се вкарва ново решение“, казва премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета.

По-късно от правителствата информационна служба съобщиха, че оттегленото решение се отнася за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови пазар”, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Въведена е забрана за търсене и проучване на шистов газ, а проучванията ще могат да се правят само за конвенционален газ и нефт.

Вчера ресорната икономическа комисия в парламента одобри текст, според който забраната за проучване и добив на шистов газ се въвежда, докато не се приемат поправки в Закона за околната среда, според които трябва да се прави Оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ за всички проучвания на шистов газ.

От стенограмата на правителственото заседание днес става ясно по-твърдата позиция на финансовия министър Симеон Дянков. „Мисля че е полезно или да се промени решението, но много твърдо в тази посока – тази технология не може да се използва не само докато трае мораториума, а и докато не излязат повече анализи конкретно в българския случай – по какъв начин, дали, какви са екологичните проблеми, които евентуално могат да излязат“, казва той.

„След като народът не е убеден, хората не са убедени, че това сега е правилно, моята логика е – спираме го и оттук нататък при спряно решение, при оттеглено решение започваме от начало дебата“, добавя премиерът Бойко Борисов.

„По този начин ние показваме и политическа воля, показваме прагматичност и в същото време казваме на всеки инвеститор, който иска да дойде в тази държава – първо убедете хората, че това е рентабилно, че това е безопасно, че това носи ползи за тях – добре дошли сте“, разсъждава той.

„Грешката е, че по тази тема не се направи широкият необходим обществен дебат – да се обясни на хората какво всъщност значи това“, допълва той.

В разговора се намесва и външния министър Николай Младенов, който припомня, че в Европейския съюз предстои приемането на регламент за шистовия газ и за тези технологии и „има много голяма вероятност тя да бъде забранена в цяла Европа, не само в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега накъде

    0 0 Отговор
    Ето,че най-накрая решиха въпроса в съгласие с мнението на хората...защо никой не каже сега едно БРАВО?!Защото май си търсят още за какво да плюят правителството....неблагодарни същества еййй!
  • 2 Чичо Скрудж

    2 0 Отговор
    Браво!
  • 3 georgi

    0 0 Отговор
    Да не повярва човек
  • 4 ЛЪЖАТ

    0 1 Отговор
    ТОВА СИГУРНО Е ПОРЕДНАТА ПОСТАНОВКА НА ББ УЖ ЗА НАРОДА АМА ЗАБИВА НОЖ В ГЪРБА НА ВСИЧКИ

    НЕ ИМ ВЯРВАМ ...