Last news in Fakti

17 Януари, 2012 17:26 1 032 2

ГЕРБ иска безсрочна забрана на хидроудара

  • шистов газ-
  • герб-
  • парламент
ГЕРБ иска безсрочна забрана на хидроудара - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ реши, че мораториумът върху добива на шистов газ с технологията "хидравлично разбиване" трябва да е безсрочен. Утре депутатите ще предложат парламентът да  приеме безсрочен мораториум.

Така, след днешната промянапо отношение на договора с „Шеврон“, управляващите дават силна заявка за категорично решаване на спорния въпрос.

Вчера ресорната икономическа комисия в парламента одобри текст, според който забраната за проучване и добив на шистов газ се въвежда, докато не се приемат поправки в Закона за околната среда, според които трябва да се прави Оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ за всички проучвания на шистов газ.

Това не удовлетвори екоорганизациите, които се заканиха да протестират отново.

Сутринта правителството пък реши да оттегли решението за подписване на договор с американската компания „Шеврон“ за проучване на шистов газ в Добруджа. Компанията ще има право да прави проучвания за нефт и газ, но не чрез спорната технология „хидравличен удар“, а чрез конвенционалния метод.

„По този начин ние показваме и политическа воля, показваме прагматичност и в същото време казваме на всеки инвеститор, който иска да дойде в тази държава – първо убедете хората, че това е рентабилно, че това е безопасно, че това носи ползи за тях – добре дошли сте“, заяви Борисов на заседанието.

По-късно днес премиерът е говорил с депутатите, а решението им дошло след почти никакви разисквания, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

ГЕРБ ще предложи безсрочната забрана да важи  за територията на страната и за акваторията в Черно море.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОВЧА ПРОПАГАНДА

    0 0 Отговор
    ГЕРБ Е НА ВЛАСТ И НЕ ТРЯБВА ДА ИСКА ...
    те имат мнозинство .. ОТ КОЙ ГО ИСКАТ , какво искат

    от бай муньо ли ?

    КАТО ИЗГОНИТЕ ПОСЛЕДНИЯТ ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК ОТ ТАЗИ ДУПКА ТОГАВА ЩЕ ПРОПАГАНДИРАТЕ С МЕДИЙНИ ДЪВКИ !!!
  • 2 Мишка

    0 0 Отговор
    Браво