17 Януари, 2012 12:29 1 661 0

Общ протест за шистовия газ и горите

  • еколози-
  • шистов газ-
  • закон за горите-
  • витоша-
  • промени в закона
Общ протест за шистовия газ и горите - 1
Снимка: БГНЕС

Екологичните организации не са доволни от развитието на парливата тема „шистов газ“ и продължават протестите. Този път противниците на проучванията и  добива на шистов газ чрез технологията „хидравличен удар“ ще се обединят с недоволните от поправките в Закона за горите, научи Факти.бг от екоорганизации.

Протестът е насрочен за утре в 18.00, сборен пункт е паметникът на Патриарх Евтимий в София.

„Излизаме солидарно. Разбрали сме се с организаторите на другия протест – и те като нас са излъгани“, заяви Борислав Сандов от Гражданската инициатива за забравяне на проучванията и добива на шистов газ чрез т.нар. „фракинг“.

Вчера ресорната икономическа комисия в парламента одобри текст, според който забраната за проучване и добив на шистов газ се въвежда, докато не се приемат поправки в Закона за околната среда, според които трябва да се прави Оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ за всички проучвания на шистов газ.

„Ако се разчита само тези текстове, по-скоро се дава възможност за прилагане на тази технология след преминаване на процедурата по ОВОС, което дава надежда на инвеститорите. Да се разчита само на промяна в Закона на околната среда не е достатъчно и не е в интерес нито на гражданите, нито на инвеститорите“, заяви за Факти.бг Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“.

„Това означава, че цялото упражнение е едно измъкване – ние забраняваме в тази технология до момента, в който я разрешаваме“, коментира Цветков, който се надява утре парламентът да се одобри приетия от комисията текст.

„Настояваме да се приеме решение директно от Народното събрание за забрана на фракинга – технологията,  с която се проучва и добива шистов газ по света, защото явно правителството няма волята да направи това. Това сме искали още от началото. Тази технология е доказано вредна и предизвиква и замърсяване на водите и почвите, предизвиква и трусове“, заяви Борислав Сандов от Гражданската инициатива за забрана на фракинга.

Фондация „Биоразнообразие“ води дело срещу решението на Министерски съвет, с което американската компания „Шеврон“ получи възможност да прави проучвания. От организацията първи алармираха срещу опасностите от шистовия газ и технологията на т.нар. „фракинг“.

В комисията бяха внесени за разглеждане общо три предложения за мораториум - от "Коалиция за България", от "Атака" и от РЗС. Предложението на "Коалиция за България" - за приемане на закон, който забранява добива и проучването на шистов газ, и това на "Атака" - също за налагане на мораториум, бяха отхвърлени. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА