Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 11:35 1 214 9

Сините искат отмяна на мораториума на шистовия газ

  • синята коалиция-
  • иван костов-
  • шистов газ-
  • мароториум
Сините искат отмяна на мораториума на шистовия газ - 1
Снимка: БГНЕС

Синята коалиция предлага да бъде отменен мораториумът на шистовия газ, обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на коалицията Иван Костов. Той обясни, че е получил становище от БАН след запитване от двамата съпредседатели на СК, според което било неразумно България да изпусне шанса за добив на шистов газ.

„След запитване до председателя на БАН акад. Никола Съботинов получихме негов отговор, с който той изпрати становище, което е прието от Геологическия институт при БАН. Геологическият институт приема проучването за шистов газ при строг контрол и счита, че е неразумно България да изпусне този шанс“, обясни Костов.

Неразумно е България да пропусне възможността за проучване за наличието на този ресурс, добави той. Тези сондажи не се различават коренно от тези за проучване на нефт и газ, посочи Костов и показа документа - отговор от Геологическия институт на БАН. Досега нямало научни доказателства за опасности или вреди от проучванията за шистов газ, твърдят в писмото геолозите, цитирани от Костов.

Според тези учени проучването на природните ресурси е въпрос на национален интерес не по-малко важен от запазването на българската природа. Все пак те отчитат, че не биха се ангажирали с аргументирано експертно мнение относно технологията за извличане на шистов газ посредством хидравлично разбиване. Това са технологии, които са фирмена собственост и информация за това би следвало да се изисква от тях, правят уговорка геолозите от БАН.

„Това е първото официално запознаване с най-авторитетната възможна експертиза. С този акт на забрана Народното събрание, поддавайки се на панически страхове, предизвикани от външен натиск, забрани извършването на цяла серия сондажи за проучвания в друга посока“, каза още синият лидер.

„Колегите Михаил Михайлов и Иван Иванов са изработили предложение за решение на Народното събрание, към което се присъединявам”, заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов.

Внасяме проекторешение за отмяна на мораториума на шистовия газ, допълни Михаил Михайлов от Синята коалиция. Енергийната сигурност на България минава през разширяване на енергийната й независимост.

Предлагаме да защитим националната сигурност на страната, заяви депутатът Иван Иванов от Синята коалиция.

Проекта за решение е внесено от шестима народни представители от Синята коалиция - Иван Костов, Иван Иванов, Михаил Михайлов, Екатерина Михайлова и Асен Агов. В него те настояват за отмяна на забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на България".

В мотивите си те препоръчват на МС в най-кратък срок да внесе в НС законодателни промени, осигуряващи ефективен контрол, защита на околната среда и отмяна на споменатата забрана върху прилагането на технологията. Те се обръщат към изпълнителната власт също да внесе спешно в НС пакет от мерки за ускоряване на изграждането на междусистемни връзки за внос на природен газ.

При гласуването на безсрочния мораториум върху технологията „хидравличен удар“, която се използва за проучванията и добива на шистов газ само 6 депутати се обявиха „против“. Против бяха шестима депутати от Синята коалиция, а двама техни колеги от десницата и един депутат от ГЕРБ се въздържаха.

БСП: Сините скриха въпроса, който са задали на БАН

От Синята коалиция скриха въпроса, който са задали на БАН за шистовия газ и прочетоха само отговора, заяви пред журналисти депутатът от Коалиция за България Георги Божинов веднага, след като от Иван Костов предложи да бъде отменен мораториумът. „Чухте ли освен отговора на БАН кой е въпросът, който са задали? Ако запитам БАН през 2012 г. освен сняг ще вали ли и дъжд, какъв ще бъде отговорът и нужно ли е да си академик?”, попита депутатът.

„В България са проведени хиляди геоложки изследвания. Когато едно изследване е платено от държавата с държавни пари, резултатите от него стават собственост на българската държава и отиват в Националния геофонд. Когато е проведено с частни средства освен за геоложко откритие, можеш да претендираш за търговско откритие. Носителят на правата става директен концесионер. Скритият въпрос е какво забранихме ние”, заяви Георги Божинов.

Коалиция за България внесе законопроект да бъде забранен методът на хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ. Този метод е само един от многото за проучване на шистови находища и единствен за добив. От този метод следва – забранено ли е да се проучва в България за находища – не, подчерта Божинов.

„Изявлението на господата тук беше еклектика – свързва несъвместими неща. Те не казват дали този метод е безвреден. Тук пред вас бяха трима сериозни политици, трима сериозни учени, които си служат с метода на еклектиката. Проблемът е, че и със сега даденото разрешително „Шеврон” и всяка друга компания, когато проучваш с конвенционалния метод, можеш да стигнеш до хоризонти, в които да вземеш ядка и на повърхността“, подчерта депутатът.

По думите му проблемът ще бъде, когато по Закона за подземните богатства носителят на това откритие със собствени средства поиска от енергийния министър да му бъдат признати търговски открития. „Оня, който има търговско откритие, директно влиза в концесия. Това е ключът на проблема, който тези преди мен не искат да ви кажат. Забраната се отнася само за този метод, който е само един от методите за проучване”, уточни той.

Няма друг метод освен хидравлично разбиване за добив. БАН правилно казват, че са проведени хиляди изследвания и трябва да знае. Ние също искаме да знаем”, заяви Божинов. „Нека БАН, българското общество осигури средства за проучване на този ресурс“, допълни той.

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев допълни, че в писмото на БАН учените експертно казват, че не могат да се ангажират с това дали този метод може да бъде прилаган. Самите учени от БАН казват, че те не могат да се произнесат, а не че този метод може да бъде прилаган, подчерта Курумбашев.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 azi

    0 0 Отговор
    Когато нацяло унищожат България, такива като костов, ще отидат да живеят в чужбина. Останалите да умират!
  • 2 баби

    0 0 Отговор
    ааах, бойко, за това ли им даде на тея от БАН пари, да се правят че много разбират, а всъщност да са пълни кр...ни...

    нашият народ го е казал - "учен, ама прос"

    човешката алчност няма край...
  • 3 wiw

    0 0 Отговор
    като цяло, от както помня Костов, нищо хубаво не е направил за страната, следователно, нищо и хубаво не може да очакваме от него!
  • 4 шеврон

    0 0 Отговор
    Когато народът спи,врагът най-лесно се промъква в леглото му!
    Когато,се оттърсим от зимния си сън,и се изчистим от въшките и дървениците родни - тогава и чуждите паразити ще се съобразяват с нас,ще имат респект!Костов,Борисов и другите българоубийци чакат да ги пометем,а можеби чакат "народен съд"!
  • 5 lapai

    0 0 Отговор
    bre kak si pozvulqva taq mijityrka ima tolkova mnogo dokazatelstva 4e 6istoviqt gaz vredi na okolnata sreda v ogromni ma6tabi ama koi znai amerikancite im adadoha nqkoi lev na ban ei prodajna darjava .
  • 6 ПРЕДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    ЧЕРЕН ПРЕДАТЕЛ !

    ЗА МАЛКО ВЛАСТ ЩЕ НИ ПРОДАДЕ НА ДЯВОЛА !!
  • 7 Uther

    0 0 Отговор
    Предател с предателя!
  • 8 ...

    0 0 Отговор
    Колко ти платиха бе?!?
    Костов, Станишев , Софянски, Борисов, ... и т.н. (всички управници от началото на 90г.) трябва да бъдат разпънати на кръстове пред парламента и хората да ги замерят с камъни докато умрат! Така следващите ще се замислят как ще постъпват за напред и ще се замислят дали да вземат пликчето под масата или да защитят хората и страната си!!!
    Време е народа да се събуди!!!
  • 9 Неуморната

    0 0 Отговор
    На 3-ти Февруари в щатите подготвиха закон компанията да разкрие състава на отровния флуид и да не допуска изтичането в подпочвени води, и понеже вече и там няма да може да се прилага технологията, остава да я изместят в чужбина при достатъчно подкупни хора като Костов http://www.youtube.com/watch?v=BTSnZCYHo80&feature=related ЗАЩО ИСКАТЕ НАЩИТЕ ИЗКОПАЕМИ БОГАТСТВА ДА СЕ ДОБИВАТ ОТ ЧУЖДА КОМПАНИЯ г-н Костов? ... Както златото в Трън.