Отидете към основна версия

1 252 1

ВАС решава до 2 седмици да сезира ли КС за лисващия указ на Първанов

  • георги колев-
  • вас-
  • кс-
  • указ-
  • марин
Снимка: БГНЕС

До 2 седмици ще стане ясно дали Върховният административен съд (ВАС) ще сезира Конституционния съд (КС) за липсващия указ на президента Първанов. Това стана ясно от думите на председателя на ВАС Георги Колев преди заседанието на ВСС.

Както Факти.бг съобщи със свое определение от 1 февруари състав на ВАС изиска от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство. Делото бе образувано по частна жалба на Константин Циганов, с която той води дело срещу отмяната на гражданството му.

В определението по делото за гражданство съдът иска, ако няма такъв указ за втория мандат, "това да бъде заявено изрично и писмено". От ВАС чакаха официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнат до Конституционния съд (КС).

"Да, получени са документите. Конкретният състав ще реши", каза днес председателят на ВАС Георги Колев. Той посочи, че това дали ще се сезира Конституционния съд или не за това дали е било необходимо Първанов да издаде указ за Марин за втория мандат зависи от конкретния състав, който води делото. Трябва да има определение на състава и той трябва да направи преценката.

"Няма конкретен срок, но предполагам, че до две седмици това ще стане, ако съставът прецени", каза той. Колев каза още веднъж, че този въпрос е извън сферата на компетентност на ВАС. Ако съставът на ВАС, който гледа делото на Циганов, реши да не сезира КС, другата възможност е просто да се прекрати производството.

Циганов се обосновава в жалбата, че бившият вицепрезидент Ангел Марин не е имал правомощия по надлежния ред през втория си мандат да отнеме натурализацията.

На 19 декември Софийски административен съд не се е произнесъл по жалбата му и е прекратил делото с мотива, че по Административно процесуалния кодекс не подлежат на обжалване укази на Народното събрание, президента и вицепрезидента, когато е упълномощен по надлежния ред.

Името на Константин Циганов неотдавна се оказа в епицентъра на поредния скандал между вицепремиера Цветан Цветанов и опозицията в парламента. Тогава вътрешният министър отрече Циганов да е ритал футбол през 2008 г. с премиера Бойко Борисов и заяви, че Циганов е получил българско гражданство с указ на вицепрезидента от 12 март 2001 г. на основание български произход и с указ на вицепрезидента от 12 март 2010 г натурализацията му била отнета.

За извършени нарушения на българското законодателство председателят на ДАНС издал заповед от 18 март 2010 г за неговото принудително експулсиране, отнемане на правото на пребиваване в България и забрана за влизане в страната за 10 години. След временно настаняване и издаване на документ за задгранично пътуване Циганов е експулсиран в Русия, добави тогава Цветанов.

Групировката Уралмаш се прочу с жестокостта си сред руските мафии. Циганов бе заподозрян и за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини