Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 19:34 1 111 1

ВАС поиска от Плевнелиев указа за пълномощията на Марин

  • вас-
  • плевнелиев-
  • ангел марин-
  • указ-
  • константин циганов-
  • пламен макавеев

ВАС изисква от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство. Това искане е постановено от съдията от ВАС Панайот Генков по повод жалбата на адвоката на руския мафиот на руската групировка „Уралмаш”  Константин Циганов, Пламен Макавеев.
Както Факти.бг вече писа Макавеев обжалва натурализацията за българско гражданство  на Циганов на 20 януари тази година,
ВАС изисква да му се отговори писменно, тъй като по делото няма такава информация и не е ясно дали Георги Първанов е издал указ по втория мандат и продължава ли указа екслеге по силата на закона.
Произнасянето е от днес на тричленен състав на ВАС. Делото ще се докладва за незабавно решаване, след като бъде получен отговор от Президента на Република България. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
Факти.бг припомня, че Макавеев  се обосновава в жалбата, че бившият вицепрезидент Ангел Марин не е имал правомощия по надлежния ред през втория си мандат да отнеме натурализацията.
На 19 декември Софийски административен съд не се е произнесъл по жалбата му и е прекратил делото с мотива, че по Административно процесуалния кодекс не подлежат на обжалване укази на Народното събрание, президента и вицепрезидента, когато е упълномощен по надлежния ред.
Името на Константин Циганов неотдавна се оказасв епицентъра на поредния скандал между вицепремиера Цветан Цветанов и опозицията в парламента. Тогава вътрешният министър отрече Циганов да е ритал футбол през 2008 г. с премиера Бойко Борисов и заяви, че Циганов е получил българско гражданство с указ на вицепрезидента от 12 март 2001 г. на основание български произход и с указ на вицепрезидента от 12 март 2010 г натурализацията му била отнета.
За извършени нарушения на българското законодателство председателят на ДАНС издал заповед от 18 март 2010 г за неговото принудително експулсиране, отнемане на правото на пребиваване в България и забрана за влизане в страната за 10 години. След временно настаняване и издаване на документ за задгранично пътуване Циганов е експулсиран в Русия, добави тогава Цветанов.
Групировката Уралмаш се прочу с жестокостта си сред руските мафии. Циганов бе заподозрян и за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков.

Казусът „Марин” стига до Конституционния съд?
Запознат съм с казуса, мога да ви кажа какво е моето лично становище в случая. Няма как ние да коментираме на този етап дали при втори мандат би следвало да има отново указ, който да упълномощи вицепрезидента, тогава Ангел Марин, именно с тези функции, или е бил достатъчен първият. Това коментира в интервю за в. „Монитор” и  „Фокус” председателят на ВАС Георги Колев в отговор на въпрос: „преди няколко дни държавата беше разтресена от скандал, след като стана ясно, че липсва указ, с който бившият вече президент Георги Първанов дава правомощия на вицепрезидента Ангел Марин да помилва и да издава български гражданства. В крайна сметка този казус стигна до Върховния административен съд и се очаква вашите съдии да вземат решение по него. Какво очаквате да е то?”
„За съжаление, не мога да отговоря на този въпрос, Но за нас има една друга техническа възможност, тя е следната, да спре съответните производства, независимо кои са те, и да бъде сезиран Конституционният съд. Всеки един състав на Върховния административен съд има това право и съответно в зависимост от резултата от това да се вземат и решения по тези дела. Дали Конституционният съд въобще ще го допусне до разглеждане, няма как да се ангажирам с такова становище, това си е изцяло приоритет на Конституционния съд, но така или иначе сме длъжни да проведем тази процедура поне по мое лично мнение. Крайното решение е на съответния решаващ състав и дали все пак те ще се възползват от тази процедура, не мога да кажа, това е все пак мое теоретично становище. Възможно е точно това да стане, но е възможно и да решат, че трябва да гледат делото по същество”, заявява още Георги Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минувач

    0 0 Отговор
    Георги Колев е изключителен професионалист, абсолютно колегиален, принципен и съм доволна, че ВАС най-накрая има един достоен ръководител.