Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 17:36 1 780 0

Циганов не успя срещу Марин

  • константин циганов-
  • марин-
  • вас-
  • укази

ВАС: Указът на вицепрезидента не подлежи на съдебен контрол

Върховният административен съд отхвърли като недопустима по същество на жалбата на Константин Николаевич Циганов, който обжалва указа на бившия вицепрезидент Ангел Марин за отнемане на даденото му българско гражданство. Съдът оставя без уважение искането на Циганов да бъде сезиран на Конституционния съд на България. Определението не подлежи на обжалване.

Решението на ВАС има два основни мотива. На първо място, магистратите посочват, че Конституцията дава право на гражданите и юридическите лица да обжалват всички административни актове, които ги засягат, но нямат право да обжалват укази на президента и вицепрезидента. В закона за българското гражданство също не се предвижда възможност за оспорване на акта на президента, респективно вицепрезидента, приет в изпълнение на неговите правомощия.

Искането на жалбоподателя е недопустимо да бъде направено от Върховния административен съд за сезиране на Конституционния съд, тъй като не е установено несъответствие между закона и Конституцията, а не и да иска от него да дава задължително тълкуване на Конституцията.

Освен това, според Конституцията президентът има правото да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него. Той може да възлага на вицепрезидента част от своите правомощия, включително и горепосоченото.

След избирането му за държавен глава и встъпването му в длъжност през 2002 г. с Указ № 53/23.І.2002 г. Георги Първанов е възложил на вицепрезидента Ангел Марин да упражнява правомощията на президента да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него, без да е определил краен срок за това.

Основавайки се на делегираните му с този указ правомощия Марин е издал през 2010 г. указ, с който е отменил натурализацията на Константин Циганов. Следователно, указът на вицепрезидента е издаден на основание на делегираните му без определен краен срок с Указ № 53/23.І.2002 г. права. По тази причина той формално има силата на указ, издаден от президента и поради това не подлежи на съдебен контрол.

Циганов претендираше, че актовете на вицепрезидента са нищожни, тъй надлежно не е оправомощен по време на втория му мандат от президента да изпълнява правомощията му. От което следва, според жалбоподателя, че оспореният указ, с който вицепрезидента е отменил натурализацията му, е нищожен и следва да се прогласи като такъв от съда.

С молба от 01.ІІ.2012 г. жалбоподателят  поиска от Върховния административен съд да спре производството по делото и да сезира с този въпрос Конституционния съд.

На 19 декември Софийски административен съд не се е произнесъл по жалбата му и е прекратил делото с мотива, че по Административно процесуалния кодекс не подлежат на обжалване укази на Народното събрание, президента и вицепрезидента, когато е упълномощен по надлежния ред.

Името на Константин Циганов неотдавна се оказа в епицентъра на поредния скандал между вицепремиера Цветан Цветанов и опозицията в парламента. Тогава вътрешният министър отрече Циганов да е ритал футбол през 2008 г. с премиера Бойко Борисов и заяви, че Циганов е получил българско гражданство с указ на вицепрезидента от 12 март 2001 г. на основание български произход и с указ на вицепрезидента от 12 март 2010 г натурализацията му била отнета.

За извършени нарушения на българското законодателство председателят на ДАНС издал заповед от 18 март 2010 г за неговото принудително експулсиране, отнемане на правото на пребиваване в България и забрана за влизане в страната за 10 години. След временно настаняване и издаване на документ за задгранично пътуване Циганов е експулсиран в Русия, добави тогава Цветанов.

Групировката Уралмаш се прочу с жестокостта си сред руските мафии. Циганов бе заподозрян и за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА