Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 08:05 1 173 0

85 помилвани, без да са влизали в затвора

  • марин-
  • първанов-
  • анкетна комисия-
  • помилвания
85 помилвани, без да са влизали в затвора - 1
Снимка: БГНЕС

Излязоха данни, от които се вижда, че 85 лица са помилвани, без да са влизали в затвора, и това са данни на Главна дирекция на изпълнение на наказанията. Това заяви пред бТВ лидерът на РЗС Яне Янев, който беше избран вчера за председател на временната анкетна комисия, който ще проучва нормативните актове, фактите и обстоятелствата по упражняване правото на помилване, опрощаване на събираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22.01.2002 – 22.01.2012 г.

По думите на Янев са излезли фрапиращи един куп закононарушения, които се тълкуват еднозначно от юристите. Стана ясно, че няма указ при втория мандат на президента, стана ясно, че указите не са били приподписани от съответните ресорни министри. Стана ясно, че 85 лица са били помилвани, без изобщо да са влизали в затвора, посочи лидерът на РЗС.

Комисията получи вчера мандат за действие, така че бъдете спокойни, всичко ще се разследва имаме време, увери Янев. „Ако някой си мисли, че може да прикрие факти и обстоятелства, съжалявам, няма да стане“, закани той.

Според него депутати от опозицията ще се опитат да пречат на работата на комисията. Моята прогноза е, че БСП и ДПС ще пожелаят да влязат в анкетната комисия, за да пречат на работата там, заяви Янев. Убеден съм в това, подчерта той. Ако няма злоупотреби от страна на президента Първанов и вицепрезидента Марин, то няма от какво да ги е страх, е мнението на лидера на РЗС.

Проверката на президентската двойка Първанов-Марин се налага, защото злоупотребите им в помилванията са огромни. Новосъздадената комисияще трябва да установи и дали помилваните лица от Ангел Марин не са извършили повторни престъпления.

Аз като председател на комисията ще инициирам срещи с ресорните министри, с министъра на правосъдието, министъра на финансите и на вътрешните работи. Трябва да се разбере дали тези престъпници, които са помилвани, не са извършили друго престъпление, след като са били помилвани. Работата на комисията е огромна по обем – помилвани са 533 лица, дадено е българско гражданство на над 100 000 души и са опростени държавни вземания на стотици български лица, посочи Янев.

Комисията е колективен орган и подробности няма да бъдат изнесени веднага, каза той. Част от информацията е защитена. Ще бъда безкомпромисен за получаване на информацията. Ако информацията е класифицирана, то ще изискам в секретната секция на НС и пак ще получа информацията. Ако някой си мисли, че може да прикрие информация, съжалявам, това няма да стане.

Това не е прецедент, което правим с комисията. В една страна като Франция президентът Жак Ширак седна на съдебната скамейка, като се стигна до там, че беше осъден за предишни негови злоупотреби като кмет на Париж. Ще се старая обективно, последователно и солидно да работи комисията, обобщи Яне Янев.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА