Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 11:05 989 1

ВАС се кани да сезира КС заради указа на Марин

  • вас-
  • кс-
  • георги колев-
  • марин-
  • указ
ВАС се кани да сезира КС заради указа на Марин - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) смята сезира Конституционния съд (КС)  заради липсата на отделен указ, който да упълномощава Ангел Марин да помилва и да дава българско гражданство по време на втория му мандат. Това каза председателят на ВАС Георги Колев тази сутрин преди заседанието на ВСС. „Чакаме да получим официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнем до КС“, уточни той.

Както Факти.бг съобщи вчера тричленен състав на ВАС изисква от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство. Това искане е постановено от съдия Панайот Генков по повод жалбата на адвоката на руския мафиот от групировката „Уралмаш”  Константин Циганов, Пламен Макавеев.

Циганов обжалва решение на Административен съд-София град, който е оставил без разглеждане жалбата му за обявяване на нищожността на указа на Марин от 12 март 2010 г., с който е отменена натурализацията му и е прекратено производството по делото.

За да реши делото ВАС смята, че трябва да се отговори на два въпроса - издаден ли е бил указ на президента Георги Първанов, с който е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин да дава, възстановява, освобождава и лишава от българско гражданство. А ако не е бил издаден такъв указ, продължава ли се ex lege действието на указа от 21 януари 2002 г. и през втория мандат на същите президент и вице.

Преди няколко дни президентът Росен Плевнелиев заяви, че „информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ. От тази гледна точка ние считаме, че трябва да се изчака решението на съда, тъй като е сезиран по жалба. ”

„Няма нищо по-добро от това да изчакаме. Компетентните органи са на ход”, заяви Росен Плевнелиев. Той уточни, че юристите в момента са на две различни мнения като преобладаващото е за това, че не е било необходимо да се издава втори указ.

„Помилванията не са инициирани от президентската институция, те са инициирани от Министерството на правосъдието, процедурите са спазени. Това не са еднолични решение на вицепрезидента Марин”, коментира Росен Плевнелиев.

На въпрос дали президентството е готов да преразгледа вече издадените укази за помилване, Плевнелиев заяви: „Невъзможно е да се гледа назад във времето. Юристите са на мнение, че каквото е направено, е направено и е юридически обосновано.“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕДКО САВЧЕВ

    0 0 Отговор
    И сега кво- ще ги върнат обратно в затвора помилваните ли? Защо се занимават с някакви бумащини или с липсата им, а никой не пита от къде на къде и по какви съображения тоя човек, имал или не право е без значение, ще изкарва от затвора без никакви аргументи някакви рецидивисти, които данъкоплатеца е дал луди пари за судии, прокурори, процеси и т.н. за да ги вкара в затвора???Да не говорим за деянията им, и от къде на къде някакъв п.тьо маринкин, за който утре никой няма да се сети вече, ще има права да ги пуска отново на свобода? е.ати държавата, е.ати чудото.