Отидете към основна версия

5 507 20

Борисов поиска и получи оставката на Нешева (обновена)

  • бойко борисов-
  • нели нешева-
  • нзок-
  • бонуси
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на шефката на Националната здравна каса Нели Нешева. „Като председател на партия ГЕРБ, съм помолил Парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката на д-р Нели Нешева“, заяви министър-председателят цитиран от „Фокус“. Малко по-ксъно след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев Нели Нешева подаде оставка, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия.

В мотивите си д-р Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

"Моля да бъда освободена от поста управител на Националната здравноосигурителна каса заради създалото се обществено напрежение в следствие на раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служителите и членовете на НЗОК. Не мога да остана на поста, който заемам, и заради негативните спекулации, появили се в следствие на ситуацията", се казва в оставката й, изпратена до председателя на НС Цецка Цачева.

Тя заявява още, че е работила напълно прозрачно и законосъобразно в НЗОК. "В условията на тежко финансово положение аз и екипът ми съумяхме да осигурим редовни плащания към изпълнителите на медицинска помощ и не допуснахме дестабилизация на системата. През следващите години на управление изпълнявахме стриктно закона за бюджета на НЗОК, осигурихме спокойствие на системата и последователно работихме за разширяване на обема дейности, покривани от касата в интерес на пациентите. Всички действия бяха съобразявани със законовите норми. Работихме в диалог с Министерството на здравеопазването, БЛС, БЗС, БФС, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и пациентските организации".

Този жест и стил на работа допреди две години беше много чужд на обществото. Прави чест на г-жа Нешева, че си подава оставката, за да има спокойствие, заяви пред журналисти в парламента Красимир Велчев. Нели Нешева ни каза, че атаките срещу нея и срещу екипа й не са от вчера и от днес, а са от месеци и година, посочи той.

Оставката е заради създалото се напрежение. То е комплексно – сами знаете какво е от 12 часа насам, допълни той. Нешева е подала оставката си, за да се свали това напрежение.

Тази оставка тепърва ще бъде обсъдена в ПГ на ГЕРБ. Надявам се, и другите парламентарни групи също да вземат отношение по тази оставка, за да стане по-ясна картината, посочи още Велчев.

За изказването на премиера той разбрал от пресцентъра на ГЕРБ. Още сутринта се чул с Нели Нешева и тя сама казала, че ще си подаде оставката. „Уважавам всяко нейно решение, но още като решение не сме приели оставката“, каза Велчев. Този въпрос ще бъде обсъждан в ПГ на ГЕРБ.

Предлагам да не коментираме кой колко бонуси е взел, това нещо ще го разгледаме като първопричина за оставката, но това не е причина за създаване на напрежение, отговори Велчев на въпрос за това, че заместничката на Нели Нешева е взела по-голям бонус от нея.

Още оставката й не е приета, за да мислим кой ще смени Нели Нешева, заяви Велчев. Има много неща, които те свършиха, и които трябва да се свършат в НЗОК, допълни той. Не съм специалист, но знам, че напрежението в НЗОК, което заварихме, когато влязохме в парламента, вече не съществува, а това е добра оценка за екипа на д-р Нешева, категоричен е Красимир Велчев.

Нешева вчера даде специална пресконференция, за да отговори на обвиненията на депутата от СДС Димо Гяуров и уточни, че през 2011 г. е получила 12 500 лв. допълнително възнаграждение. Гяуров пък се отказа от първото си обвинение - че управителката на касата е взела над 30 000 лв бонус и се оправда, че била станала "техническа грешка".

Днес Нешева обяви, че "ще дари бонуса на благотворителна организация". Според нея фондация, която се занимава с много каузи, ще приеме дарението в понеделник. Нешева се извини на пациентите и медиите за тона, който държа вчера. "Това беше тон на огорчен човек и се извинявам, ако някой се е почувствал назидаван", каза тя.

В петък следобед екипът на Нели Нешева в НЗОК изпрати отворено писмо до медиите, в което заявява, че нейната политика, в интерес на българските пациенти, вероятно е засегнала корпоративни интереси. Резултатът от този скандал би могъл да бъде само един: сериозно да се застраши интересът на всички граждани в страната, които имат нужда от лечение.

В изключително важен момент на годината, когато Националната здравноосигурителна каса сключва договори за работата си през 2012 г. със своите договорни партньори от цялата страна, а това са 14 хиляди - лични лекари, лекари-специалисти, болници, аптеки, лаборатории и дентални лекари, избухна скандал, който дискредитира в обществото както НЗОК, така и нейният управител, д-р Нели Нешева, и целият й екип. Причините за него можем само да гадаем, но вероятно досегашната работа на д-р Нешева и нейният екип сериозно е засегнала нечии корпоративни интереси, се посочва в писмото.

В такъв момент не би трябвало да използваме популистки средства в наша защита, но бихме искали само да посочим: екипът на д-р Нели Нешева успя само за една година да постигне стабилност и спокойствие в системата. За пръв път от три години Касата има право да договаря цени на медикаментите. Целта е да се намалят в максимална степен цените на лекарствата, за да могат повече хора да се лекуват. Може би това подразни някого?

А може би подразни някого това, че стартирахме отново така дългоочакваното и оставено в забрава пациентско досие като част от информационната система на Касата, което ще даде възможност за пълен контрол от страна на НЗОК и на пациентите.

И още факти: през миналата година представители на Международния валутен фонд посетиха няколко пъти НЗОК и дадоха висока оценка на работата й. Сметната палата завери одитния доклад на Касата без никакви забележки.

Екипът на д-р Нешева, който тя създаде, категорично не приема да бъде хвърлена сянка върху професионализма ни. Още повече, че резултатът от подобни скандали, в крайна сметка ощетява единствено и само интересите на българските граждани. Искаме да уверим българската общественост, че създалата се ситуация ни мотивира още повече да продължим реформите, които всички очакват от нас.

Твърдо заставаме зад управителя на НЗОК, д-р Нели Нешева, и подкрепяме политиката, която тя води. Убедени сме в професионализма, волята и стремежът й да осъществи докрай своите идеи, чиято цел е само една: българските пациенти да бъдат лекувани така, както хората от модерна Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини