Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 14:22 886 1

СДС искат главата на Стефан Константинов

  • стефан константинов-
  • сдс-
  • нели нешева-
  • бонуси

СДС поиска министърът на здравеопазването Стефан Константинов да подаде оставка заради скандалите с бонусите в неговото ведомство. Тежката криза в здравеопазването, унизителните заплащания в голяма част от системата, отказа от промяна в системата за специализация, липсата на мерки срещу непрекъснатото изтичане на подготвени кадри от страната и пълното отсъствие на прозрачност при разходването на финансови средства се компенсират с лъжи и прехвърляне на отговорност. Министър, който лъже не може да взема верни решения, а създава тежки проблеми и затова трябва да освободи заемания пост, категорични са сините.

„Хората които работят в най-тежките условия в здравеопазването, получават най-мизерното заплащане, търпят мълчаливо всички критики за неудачите на липсващата здравна реформа, бяха обявени като получатели на допълнително материално стимулиране. Министърът защити чиновниците и се опита да вмени липсваща вина на спешните медици. До тях той подреди работещите в РЗИ и ДМСГ и упорито не отговаря за раздадените 2 504 618 лева чиновнически награди“, заяви депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков.

„Унизителните 11 лева в Благоевград, 16 лева в ЦСМП Варна и 50-60 във Велико Търново и на други места, раздадени като икономии от фонд работна заплата, не са бонуси“, коментира той.  „Разплатените в края на миналата година задължения на спешната помощ не са допълнително материално стимулиране за работещите в системата“, допълни Шарков.

Той съобщи, че е получена информация за проверка от Европейската комисия по отношение на заместник-министър на здравеопазването за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания.

Депутати от Синята коалиция са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от Министерството на здравеопазването през последните пет години, както и дали има създадено монополно положение.

„Вече има две оставки на Нели Нешева като управител на НЗОК и на Виолета Николова – директор на Агенцията по вписванията. И в двата случая заради огромни и непрозрачни бонуси. Ние виждаме една погрешна кадрова политика на ГЕРБ. Трябваше ли ние да повдигнем тази тема, за да се дръпне завесата какви средства се разпределят от администрацията? Защо ние трябваше да дръпнем тази завеса, за да стане и скандала с лекарствата? Кой до момента е прикривал този скандал?“, попита от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров.

По думите му в сянка са останали пет министерства, които  не са отговорили на въпросите на СДС какви бонуси са разпределяни в тези ведомства. И в списъка на най-непрозрачните министерства са: Министерството на труда и социалните грижи; Министерството на икономиката, енергетиката и туризма; Министерство на културата; Министерството на регионалното развитие и благоустройство; Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Ние стигаме до извода, че там са раздадени най-големите бонуси, вероятно там са най-големите проблеми, защото не дават числа. В техните отговори няма нито едно число, всичко било лични данни, тайна и нищо не можело да се разкрие“, посочи Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вероника

    0 0 Отговор
    Нека да изчакаме резултатите от проверките и да не прибързваме с обвиненията. Зам.министър Павлова си подаде оставката, защото някога в миналото е работила за фармацевтична компания. Добре е, че премиерът реагира бързо, за да спрат спекулациите по темата.