Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 11:30 5 444 20

Борисов поиска и получи оставката на Нешева (обновена)

  • бойко борисов-
  • нели нешева-
  • нзок-
  • бонуси
Борисов поиска и получи оставката на Нешева (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на шефката на Националната здравна каса Нели Нешева. „Като председател на партия ГЕРБ, съм помолил Парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката на д-р Нели Нешева“, заяви министър-председателят цитиран от „Фокус“. Малко по-ксъно след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев Нели Нешева подаде оставка, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия.

В мотивите си д-р Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

"Моля да бъда освободена от поста управител на Националната здравноосигурителна каса заради създалото се обществено напрежение в следствие на раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служителите и членовете на НЗОК. Не мога да остана на поста, който заемам, и заради негативните спекулации, появили се в следствие на ситуацията", се казва в оставката й, изпратена до председателя на НС Цецка Цачева.

Тя заявява още, че е работила напълно прозрачно и законосъобразно в НЗОК. "В условията на тежко финансово положение аз и екипът ми съумяхме да осигурим редовни плащания към изпълнителите на медицинска помощ и не допуснахме дестабилизация на системата. През следващите години на управление изпълнявахме стриктно закона за бюджета на НЗОК, осигурихме спокойствие на системата и последователно работихме за разширяване на обема дейности, покривани от касата в интерес на пациентите. Всички действия бяха съобразявани със законовите норми. Работихме в диалог с Министерството на здравеопазването, БЛС, БЗС, БФС, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и пациентските организации".

Този жест и стил на работа допреди две години беше много чужд на обществото. Прави чест на г-жа Нешева, че си подава оставката, за да има спокойствие, заяви пред журналисти в парламента Красимир Велчев. Нели Нешева ни каза, че атаките срещу нея и срещу екипа й не са от вчера и от днес, а са от месеци и година, посочи той.

Оставката е заради създалото се напрежение. То е комплексно – сами знаете какво е от 12 часа насам, допълни той. Нешева е подала оставката си, за да се свали това напрежение.

Тази оставка тепърва ще бъде обсъдена в ПГ на ГЕРБ. Надявам се, и другите парламентарни групи също да вземат отношение по тази оставка, за да стане по-ясна картината, посочи още Велчев.

За изказването на премиера той разбрал от пресцентъра на ГЕРБ. Още сутринта се чул с Нели Нешева и тя сама казала, че ще си подаде оставката. „Уважавам всяко нейно решение, но още като решение не сме приели оставката“, каза Велчев. Този въпрос ще бъде обсъждан в ПГ на ГЕРБ.

Предлагам да не коментираме кой колко бонуси е взел, това нещо ще го разгледаме като първопричина за оставката, но това не е причина за създаване на напрежение, отговори Велчев на въпрос за това, че заместничката на Нели Нешева е взела по-голям бонус от нея.

Още оставката й не е приета, за да мислим кой ще смени Нели Нешева, заяви Велчев. Има много неща, които те свършиха, и които трябва да се свършат в НЗОК, допълни той. Не съм специалист, но знам, че напрежението в НЗОК, което заварихме, когато влязохме в парламента, вече не съществува, а това е добра оценка за екипа на д-р Нешева, категоричен е Красимир Велчев.

Нешева вчера даде специална пресконференция, за да отговори на обвиненията на депутата от СДС Димо Гяуров и уточни, че през 2011 г. е получила 12 500 лв. допълнително възнаграждение. Гяуров пък се отказа от първото си обвинение - че управителката на касата е взела над 30 000 лв бонус и се оправда, че била станала "техническа грешка".

Днес Нешева обяви, че "ще дари бонуса на благотворителна организация". Според нея фондация, която се занимава с много каузи, ще приеме дарението в понеделник. Нешева се извини на пациентите и медиите за тона, който държа вчера. "Това беше тон на огорчен човек и се извинявам, ако някой се е почувствал назидаван", каза тя.

В петък следобед екипът на Нели Нешева в НЗОК изпрати отворено писмо до медиите, в което заявява, че нейната политика, в интерес на българските пациенти, вероятно е засегнала корпоративни интереси. Резултатът от този скандал би могъл да бъде само един: сериозно да се застраши интересът на всички граждани в страната, които имат нужда от лечение.

В изключително важен момент на годината, когато Националната здравноосигурителна каса сключва договори за работата си през 2012 г. със своите договорни партньори от цялата страна, а това са 14 хиляди - лични лекари, лекари-специалисти, болници, аптеки, лаборатории и дентални лекари, избухна скандал, който дискредитира в обществото както НЗОК, така и нейният управител, д-р Нели Нешева, и целият й екип. Причините за него можем само да гадаем, но вероятно досегашната работа на д-р Нешева и нейният екип сериозно е засегнала нечии корпоративни интереси, се посочва в писмото.

В такъв момент не би трябвало да използваме популистки средства в наша защита, но бихме искали само да посочим: екипът на д-р Нели Нешева успя само за една година да постигне стабилност и спокойствие в системата. За пръв път от три години Касата има право да договаря цени на медикаментите. Целта е да се намалят в максимална степен цените на лекарствата, за да могат повече хора да се лекуват. Може би това подразни някого?

А може би подразни някого това, че стартирахме отново така дългоочакваното и оставено в забрава пациентско досие като част от информационната система на Касата, което ще даде възможност за пълен контрол от страна на НЗОК и на пациентите.

И още факти: през миналата година представители на Международния валутен фонд посетиха няколко пъти НЗОК и дадоха висока оценка на работата й. Сметната палата завери одитния доклад на Касата без никакви забележки.

Екипът на д-р Нешева, който тя създаде, категорично не приема да бъде хвърлена сянка върху професионализма ни. Още повече, че резултатът от подобни скандали, в крайна сметка ощетява единствено и само интересите на българските граждани. Искаме да уверим българската общественост, че създалата се ситуация ни мотивира още повече да продължим реформите, които всички очакват от нас.

Твърдо заставаме зад управителя на НЗОК, д-р Нели Нешева, и подкрепяме политиката, която тя води. Убедени сме в професионализма, волята и стремежът й да осъществи докрай своите идеи, чиято цел е само една: българските пациенти да бъдат лекувани така, както хората от модерна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Андреев

    1 0 Отговор
    слънцето пече ли пече , а те горките все така си крадат под предлога че им се полага.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тото

    3 0 Отговор
    Браво Бойко само така да се оправи нашата държава за всички да е така не само за нея кой какво е дробил това да си сърба така ми харесва браво браво.Но всички да бъдат като теб да не се прави компромиси на никой.Супер
  • 4 мечо

    2 0 Отговор
    Само така давай напред ние сме с теб Бойко всеки който много си позволява да отива на вън хората нямат хляб да ядът а тая ще взима толко много пари .
  • 5 Н.В.Д

    2 0 Отговор
    Евала ... ! Това беше егати наглоста полагали и се били на нея и на нейните колеги за добре свършена работа КО ТИ СЕ ПОЛАГА БЕ ... ДОБРЕ ЧЕ БОЙКО СЕ УСЕТИ
  • 6 DerFicker

    1 0 Отговор
    Не защитавам д-р Нешева в никакъв случай, но за мен това е доста отрицателна черта на българската народопсихология, а именно - завист! Преди време работех като експерт в частна фирма, работеща изцяло за износ. Висока заплата и при добри постижения в областта на покупките и продажбите - огромни бонуси. Нужно ли е да казвам колко помия се изля, за да бъда прогонен от завистници, живеещи в квартала?! Нямаше никакво значение колко много и тежко съм работил, за да стигна нивото на специалист в областта, номера беше само - трябва да бъде изгонен!
  • 7 DerFicker

    1 0 Отговор
    Тогава ме срещаха по улиците и радост, радост, веселие и подигравки. Те нямали пари хляб да ядат. Хубаво, но какво общо имам аз с това?! Аз съм и учил и работил, какво съм виновен, че тези нямали пари за хляб или живеели с по 100 лв. десет човека по квартирите?! Защо трябвало да съм аз с високата заплата! Някой друг да бил! Такава завист и желание да се натъпчеш и контролираш чуждия живот никъде другаде не съм виждал!
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Ще дари бонуса на благотворителна организация - КОЯ!!! Някоя на някой близък роднина!!!За такива съд и затвор.Защо доброволно си е подала оставката а не я уволниха.Сега пък била обидена!Глей ти да видиш!!!
  • 9 Не на разхищението

    1 0 Отговор
    В тая криза държавен служител да получава такива бонуси е прекалено!!!!!!!!!!
  • 10 papagal

    2 0 Отговор
    otdavna Borisov im kaza,4e toi nosi otgovornostta i nqma da ima hora s po-golemi zaplati,ako iskate go nari4aite bonusi,premii,renti,dop. stimulirane!!!Trqbva v BG mnogo hora da se nau4at da slu6at kakvo im govori na4alnika - pojelavam i da ozdravee na Ne6eva :)
  • 11 Нешев(а)

    1 1 Отговор
    Пълно театро! Бойко се "усети", макар че тези назначения, на такива високи постове НЕ СТАВАТ БЕЗ НЕГОВАТА БЛАГОСЛОВИЯ.
    Що се отнася до коментар № 6, човекът е прав за завистта, но високата заплата и бонусите следва да са характерни в такъв момент, основно за частния сектор, а в обществения, който се финансира от данъците на населението следва да има МЯРКА. Аз също съм държавен служител (в друга сфера) и от 2008 г., когато получих бонус от 42% от щатната си заплата, която тогава и сега е 570 лв. не съм получил нищо. Тази госпожа, която е полечила като бонус ЕДНОКРАТНО две и половина мои ГОДИШНИ ЗАПЛАТИ е меко казано нагла. При положение, че бюджетът на НЗОК се формира от нашите вноски и вечно няма пари за това или отова лекарство или за такава или онакава здравна пътека, не би следвало да имат бонуси. Какво толкова са допринесли? Пари ли от другаде са намерили или какво ... При нас персонала намаля с 1/3 от началото на 2009 г., като почти не се закриха щатни бройки, но никой не ни раздава икономиите от фонд "Работна заплата". Чу се обаче, че по високите етажи на нашата администрация (в София) не е минала година без допълнително заплащане.
    Когато държавата застане на мястото си и осигури добри условия на бизнеса, успее да си събере дължимото (без да се толерират обръчи от партийни и други фирми) е логично да има и бонуси, но за всички по веригата. Ама май няма да доживея подобно нещо. Жалко, че не ми стигна дупе да се махна овреме, беше ми ясно накъде вървят нещата - сдушени кръвопийци без оглед на партийна принадлежност пълнят гуши ...
  • 12 Потресен

    2 0 Отговор
    Нахално дебелооко същество е тая. Всяка вечер дават по новините как някое дете се нуждае от пари за операция, онкоболни не си получават лекарствата - какво толкова си работила бе. Когато не остане едно дете да чака за лекарства или друга помощ тогава да си раздават каквото искат.
  • 13 осигурен

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕ най накрая всички видяхме къде ни отиват ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ
  • 14 Голчо

    0 0 Отговор
    Преоблякъл се Илия - пак в тия... Е, оти се биете в гардите като космати шебеци, че сте нещо повече от предишните или следващите? @7 Батка, как така си знаеш и си можеш пък са те изгонили заради клюки?! Не, че нещо ма явно не е било човек за работата, а работа за човека щом може и друг да сложат на иначе толкова кадърният изучил се човечец...
  • 15 777

    0 1 Отговор
    БОКО ,БОКО ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ДЕТО СЕ ОБГРАДИ И ДЕТО УБИВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МНОГО БАВНО ГИ ГОНИШ! ТАКИВА НАГЛИ КАТО ТАЗИ ДЕТО Е "ДОСТОЕН ЧОВЕК"И ПИРУВА ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА С ПАРИТЕ КОИТО НЕ СТИГАТ ЗА ЗДРАВЕ ,ИМА МНОГО!И ВЪВ МНОГО ДРУГИ МИНИСТЕРСТВА ! ГОНИ ГИ НА ГРУПИ! АКО ТРЯБВА НАПРАВО ГИ РАЗСТРЕЛВАЙ,ЗАЩОТО НЯМА ДА ТИ СТИГНЕ ВРЕМЕТО,ИДАТ ИЗБОРИ А СЪЩО И"БЪЛГАРСКА ПРОЛЕТ."БЕЗУМИЯТА НА ОБКРЪЖЕНИЕТО ТИ БЕЗУМНАТА МУ АЛЧНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ УБИВА БЪЛГАРИЯ!ДЕЙСТВАЙ ,НЯМА ВРЕМЕ!
  • 16 777

    0 0 Отговор
    ЕЙ НЯМА КРАЙ НАГЛОСТА НА ПОДОБНИ ДЕТО ТРУДА ИМ Е МНОГО СКЪП! КОЛКО ОПЕРАЦИЙ НАПРАВИ БЕ, КОЛКО ЛИКАРСТВА И ЧОВЕШКИ ЖИВОТА МОЖЕШЕ ДА СЕ СПАСЯТ С БОНУСИТЕ КОЙТО СИ ОТКРАДНА! ЖАЛКО ЧЕ СИСТЕМАТА НЕ Е КАТО ПРЕДИ 22 ГОДИНИ-НАПРАВО В ЗАТВОРА ЩЯХА ДА ТЕ ВКАРАТ.
  • 17 DerFicker

    0 0 Отговор
    Нали е ясно, Голчо, че няма незаменими хора, както няма и незаменими фирми! Но положението е такова, че винаги има разочаровани от вашето назначение там/трябвало е да бъдат те/, казано в прав текст и са готови на всичко/все пак държавата е Булгаристан и дяволи около казана не са нужни/. Интригите са нещо обичайно. Нешев, наистина е така - в държавните предприятия и институции бонуси се разпределят само и най-вече отгоре. Като цяло най-вече там могат да се раздават такива суми. В частния сектор трябва да ги заслужиш, макар и да е известно в голяма степен кому принадлежи този бизнес!
  • 18 001

    0 0 Отговор
    Госпожата да не се притеснява - българския народ одобрява нейната оставка и я освобождава от заеманата длъжност.
  • 19 киллър

    0 0 Отговор
    че той ако вземе да я кара така трябва да остане сам в парламента-хихихихихи
  • 20 Хубава жена

    0 1 Отговор
    Поредната нагла и безчувствена к...а, която ще бъде сменена с еквивалент, защото Боко си избира само "хубави жени", като Фидосова, Цачева, а за новата министърка на регионалното развитие просто нямам думи, защото не само е доста глупавичка и простичка, но често я дават до Хвалипръцко, как стои и дъвче дъвка и то на официални брифинги и мероприятия. Явно този който ги избира има сериозен проблем с жените!