Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 08:49 1 175 4

Дянков: Нешева и Павлова си вършеха много добре работата

  • симеон дянков-
  • бонуси-
  • държавна администрация
Дянков: Нешева и Павлова си вършеха много добре работата - 1
Снимка: БГНЕС

Нели Нешева си вършеше си много добре работата. Същото мога да кажа и за Гергана Павлова. Това заяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

Той разкри и подробности около работата на уволнената зам.-министърка на здравеопазването, която, според него, е направила реформи, които са засегнали големи корпоративни и политически интереси. “Павлова направи реформата за децентрализация на начините за купуване на лекарства. При нея достъпът до определени групи лекарства се увеличи. Например има лекарства за онкоболни, които са 30% повече, а цифрите показват, че за 2011-а те имат по-широк достъп”, добави финансовият министър.

Той разкри още, че Гергана Павлова не е работила реално за “Софарма”. “Павлова е работила анализаторска фирма във фармацевтичния бранш, която е купена от “Софарма”. Следва смяна на ръководството и тя напуска”, обяви Данков.

Вицепремиерът коментира и ситуацията с шефката на Здравната каса, която подаде оставка. "Нешева ръководи 4 млрд. лева бюджет и това, че е взимала по 1000 лева на месец като бонус, за мен е правилно", заяви той. „НОИ, НЗОК, АПИ имат право по закон да раздават до 25% от приходите си като допълнителни възнаграждения, а Нели Нешева е раздала много под тази сума, но случаят нашумя, защото секторът е с високо обществено значение“, обясни Дянков. Според него Нели Нешева е  станала жертва на популизъм.

Регламентирането на бонусите не е от вчера. Ние, като управляващи, пресякохме това през 2010 година. Преди това най-лесният начин шефове на големи агенции да взимат много пари бе да участват в бордовете на държавни предприятие. Говорим за премии от стотици хиляди лева, каза още финансовият министър.

"Тази порочна практика я премахнахме. Всичко това е залегнало в промените в закона за държавния служител. В този смисъл призовавам и другите политически партии да ни подкрепят при приемането на поправките. Нашето виждане за бонусите е да се дават за добре свършена работа. Да се дават на хората в администрацията, които имат високи оценки”, коментира Дянков.

Финансовият министър коментира и спасителния заем за Гърция. По думите му той е много важен, защото държавата можеше да фалира до две седмици. Той поясни, че този заем е даден при изключително тежки условия - пенсионна реформа и намаляване на минималната работна заплата.

Според него, поне до юни месец ще има спокойствие в Гърция и на европейските пазари, от което Евросъюзът ще спечели. „Добре за България е, че за един ден финансовите пазари се успокоиха. След 5 г. Гърция ще изглежда като България, защото в момента положението там е трагично“, добави Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    0 0 Отговор
    Според Дянков, всеки който краде качествено парите на народа се справя отлично с работата си, а той разбира се е най-добрия работник... Кога ли на народа ще му писне и ще ви наниже всичките продажници на колове пред парламента (за мотивация на следващите да работят за тези, които ги избират и да защитават нац. интерес)?
  • 2 даниела

    0 0 Отговор
    Браво на Дянков.Как хубаво защитаваш крадците.За теб е нормално по 1000 лв да си добавя към заплатата.Мисля и е така,че всякой който си дава молба за рабата знае за каква заплата се цени.Това ,че си е вършила служебната работа,мисля че и се полага заплата за това нещо,а на който не му отърва вратите са широко отворени,така едно време ни казваше нашият шеф.На портала чакат други.Няма незаменими.Та за крадлите толкова.Господ ще си каже последен думата.Другото което ме възмущава от изказването на нашия министър на финансите г-н Дянков е за Гърция.Г-н Дянков как не ви е срам да говорите.Минималната заплата там е 880 евро и щели да я намалят.Дали пък ще стане 134 евро колкото е при нас.Ами г-н министре не си ли задаваш въпроса защо българите не се прибират от Гърция като там са толкова зле.Защо почти всяко гръцко семейство имат слуги българи или пък някаква друга народност .Откъде имат тия пари да им плащат минимална заплата 880 евро.Кога ние в нашата мила родина ще можем да си позволим слуги.Вие съм сигурна че имате ,но 98% няма да могат да си го позволат никога.Нямаш ли гузна съвест към пенсионерите.За Гери за Нели и други подобни пари намираш,а за пенсионерите няма откъде.Това е най-големия геноцид към пенсионерите.Знаеш ли какви са цените на въглищата.В момента вървят по 380 лв.тон.а пенсията ми е 200,ами тока ,ами лекарствата ,ами телефона-е за ядене няма и да споменавам.Вие и без това сте ни обрекли на гибел.Но може би тоя от горе ще си свърши рабатата и спрямо теб.Ще се моля за това.И най накрая исках да ви кажа,че много са радвах когато ГЕРБ спечели изборите,защото смятах ,че вие ще направите нещо за тоя народец,но вие май се оказахте същите.Жалко
  • 3 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    ----Да така е Дянков! Много добре си е вършела работата Павлова! Укрепва монопола и по този начин по лесно се дърпат конците на един монополист отколкото на много фирми ! Нали Дянков? Само ,че ние народът ядем дървото и мизерстваме с тези ниски заплати и нереално високи цени в криза,защото няма конкуренция ,когато една стока се предлага на пазара и като цена се определя само от една фирма! Но нищо де ,на теб тие е добре и на Павлова също!
  • 4 запознат

    0 0 Отговор
    Колко заповеди за бонуси подписа Плевнелиев докато беше министър???
    Само шефовете на Пънтата агенция взеха по 30 000лв.
    Те пък награждаваха всеки месец за изключителна работа- шофьори, секретарки, и определени служители.Голяма част взимат много пари и по гр. договори за същата работа, извънреден труд- на основание удобно тълкуване на закона.За една и съща работа се плаща на 2ма- по трудов и по гр. договор-голямо източване!!! Има една шепа работещи със заплата 600лв.
    Всички справки, които се показват са манипулирани- защо не искате разпечатки от програмните им продукти-счетоводни месечни отчети, деловодния регистьр??? не някакви екселски таблици.