Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 15:41 2 538 9

Още две организации в защита на Нешева

  • нели нешева-
  • нзок-
  • блс
Още две организации в защита на Нешева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В подкрепа на напусналата шефка на НЗОК д-р Нели Нешева се обявиха две здравни организации, съобщават от Българския лекарски съюз. Писма от Националната асоциация на работодателите в здравеопазването и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение пристигнали в браншовия съюз.

Нели Нешева подаде оставка на 17 февруари по настояване на премиера Борисов. Ден по-рано тя обясни, че е доволна от работата си и призна, че е взела бонус от 12 500 лв за миналата година от фонд „Работна заплата“. Скандалът отприщи синият депутат Димо Гяуров, който изнесе данни, че Нешева е взела над 30 000 лв. бонус за миналата година от парите, събрани като глоби.  Нешева заяви, че обмисля да го съди за клевета, а Гяуров се отказа от първото си обвинение - че управителката на касата е взела над 30 000 лв бонус и се оправда, че била станала "техническа грешка". 

„Категорично подкрепяме управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, както и създадения и ръководен от нея  екип“, се казва  в първото  писмо. С текста се изтъква, че „в  условията на финансова криза и множество наследени проблеми, през последната година ръководството  на НЗОК положи много усилия да стабилизира дейността на Ддравната каса и успокои натрупаното през последните години напрежение, свързано с изплащането на задължения към договорни партньори“.

Беше разработена и се прилага нова лекарствена политика на НЗОК с ясни и категорични правила за договаряне на цените на лекарствата, пише още в писмото, подписано от водещи университетски болници у нас. (УМБАЛ „Света Анна”- София АД;  УМБАЛ  „Света Екатерина” ЕАД; УМБАЛ „Александровска” - гр. София;  УМБАЛ „Царица Йоанна”; Военно-медицинска академия;  УМБАЛ „Пирогов”; УМБАЛ „Св.Георги” – гр. Пловдив; УМБАЛ „Света Анна”- гр. Варна)

Припомня се, че бе въведена  нова Методика за разпределение на средствата за болничните заведения, което доведе до повишаване прозрачността при разпределение на финансовия ресурс и ограничи лобирането за разпределение на финансови средства към определени здравни заведения. Нова методика беше приложена и за разпределяне на направленията за изследвания и за консултации със специалист, през 2012 година бяха завишени цените на някои клинични пътеки /урологични, пулмологични и др./.


„С тревога научихме за депозираната оставка на д-р Нели Нешева“, пише в писмото, подписано от членовете на управителния съвет на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение. От там изтъкват, че в лицето на д-р Нешева винаги са намирали „един делови и конструктивен опонент, а бихме казали и партньор, с когото сме обсъждали и сме намирали решения на проблемите ни като договорни партньори на НЗОК“.

„С работата си като управител на НЗОК д-р Нешева успя да направи договорния процес с БЛС по-конструктивен, финансирането на нашите лечебни заведения по-гъвкаво и редовно, което позволи да не се стига до сътресения, нарушаващи нормалния ритъм на дейността на областните болници“, твърдят от Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение.

„Понастоящем в НЗОК и РЗОК тече процес на сключване на индивидуалните договори и определяне на прогнозните бюджети на лечебните заведения за дейността им през 2012 г. Забавянето на този процес поради евентуална оставка и смяна на управителя на НЗОК би могло да доведе до сериозно нарушаване на ритмичността на плащанията от страна на касата и респективно до сериозни затруднения в дейността на областните болници.”, предупреждават от организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Е че като как няма да се обявят!?! Нали тя разписва сметките на доставчиците на лекарства и консумативи на болници и аптеки... Корумпирано до мозъка на костите ...
  • 2 optimista

    1 0 Отговор
    Да вярно си е то в бг то от свякъде блика от корупция от най-малките ние хората до тея дето се взимат за богове от парламента и несамо е трябвало да се махне тая крадла а й дай забранат да има работа с докумети казано по точно дане може да разботи на отговорни постове
  • 3 диян коцев

    0 0 Отговор
    ABE KRADLATA SI E KRADLA I NAGLA PRI TOVA ,SEGA PYK J ZA6TITAVAT
  • 4 надзирател

    0 0 Отговор
    такива като тази мястото им е в затвора и то веднага.никой не им дава право да ни крадат парите.има място и за онази от нап.
  • 5 Гритор Димитров

    0 0 Отговор
    Ако здравните осигуровки бъдат поименни и им се начисляват лихви то както в белите страни и се онаследяват от наследниците то няма да има да има такива кражби и премий на фона на таз мизерия която е в момента .Не че съм против премийте но не и в такъв размер .И как няма да не я защитават от болниците и от др. нали и при тях имаше и има корупция
  • 6 справедлив

    0 0 Отговор
    ZA6TITAVAT IA ZA6TOTO I TE SI BOCKAT OT TORTATA ,DE..A I MO6ENNICITE
  • 7 справедлив

    0 0 Отговор
    то само като и гледаш мазната физиономия и ти става ясно за какъв човек става въпрос,колко ли парички е гушнала още за които никой незнае ,уредила сее тя в живота ние да му мислим
  • 8 1547

    0 0 Отговор
    bezo4livo nahalstvo podigravka s obstestvoto tazi sefka dali niakoga e rabotila ili e sviknala s polu4avaneto na gotovo na budjetni pari ot danekoplateca mai mnogo barzo zabravi hipokratovata kletva takiva kato neia niamat miasto dori vobstestvoto ь
  • 9 Даскала

    0 0 Отговор
    Дянков каза,че по закон има право да даде до 25% от постъпленията за бонуси,но тя дала много по-малко.Представяте ли си каква наглост,като побеснели хиени събират парите ни,за да си ги поделят като бонуси.Тия крадливи взимат заплати за да си вършат работата.Това е тяхно задължение,и ако не го правят ВЪН.Ако считат,че заплатите са им малки,да станат овчари или да отглеждат картофи.