Отидете към основна версия

1 409 8

БСП: Решението за "Белене" е фатално

  • бсп-
  • белене-
  • ядрена централа-
  • аец белене
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев остро критикува решението на кабинета да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене“, определяйки го като „фатално“. България ще трябва да внася ток, ще намали енергийната си независимост и ще съсипе ядрената си енергетика – това са някои от последиците, които Станишев очерта.

Решението да не строи втора АЕЦ ще се плати с парите на данъкоплатците, които ще трябва да плащат за по-скъп ток.

„Този проект беше добре замислен, икономически обоснован и отговаряше на българския интерес. „Белене” бе замислен с ясна концепция за българския държавен контрол.“, заяви Станишев.

Червеният лидер повдигна въпроса за референдум, с който хората да се произнесат по бъдещето на централата.

Бившият енергиен министър Петър Димитров опреди решението като „варварско и жестоко спрямо българите“.  Червеният депутат предупреди за ежемесечно поскъпване на електроенергията и синьото гориво, тъй като на практика „ заедно с покачването на цените на руския газ ще вървят нагоре и цените за българите“.

Колегата му Румен Овчаров обобщи ситуацията с извода, че България става изцяло от руските енергийни доставки. „ Ние унищожаваме един проект, който просто няма как икономически да бъде оборен“, съжали той и описа бъдещето с прератка към народна поговорка: "Ще си изядем боя, солта, и ще си платим накрая за АЕЦ „Белене”

Преди това „Атака“ определи отказът от строителството на втората АЕЦ като предателство на националните интереси. Интерес от отказът ни имат Румъния и Турция, смятат хората на Волен Сидеров. Според Павел Шопов това днес ставаме свидетели на една от най-големите грешки, правени за последните 20 години, тъй като имало риск страната ни сама да ликвидира последната си висока технология.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини