Last news in Fakti

29 Март, 2012 08:20 1 143 0

7-ми блок на АЕЦ Козлодуй - през 2018 година

  • миет-
  • валентин николов-
  • аец козлодуй-
  • аец белене
7-ми блок на АЕЦ Козлодуй - през 2018 година - 1
Снимка: БГНЕС

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” може да заработи най-рано през 2018 година. Това каза пред бТВ заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов. По думите му правителството ще се стреми максимално бързо да реши въпроса със закупения реактор за АЕЦ „Белене”.

Според Николов по-добрият вариант е да го продадем, за да можем да изградим площадката в Козлодуй.

До 2020 г. токът няма да поскъпне заради липсата на ядрена мощност в Белене, а заради въглеродните емисии и инфлацията, каза още Валентин Николов, който заминава днес заедно с икономическия министър Делян Добрев за Москва.

„Очакваме България да излезе по най-мирния и благоприятен начин от проекта за АЕЦ „Белене”,” каза Николов в коментар на предстоящата визита. Българската делегация се надява да уговори „Росатом” да не съди страната ни за неустойки след прекратения строеж на втората ядрена централа.

Проектът за АЕЦ „Белене” е опорочен още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, заяви Николов.

Политическата воля на кабинета е да диверсифицира доставките на природен газ. България има нужда от газопровода „Южен поток”, но ще се стреми и да разнообрази източниците, каза зам.-енергийният министър.

„Правителството застава изцяло зад „Южен поток” и за това максимално бързо да бъде построен, но очакваме Русия да намали цената на газа за България,” заяви Валентин Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА