29 Март, 2012 10:59 1 332 1

Борисов: БСП е най-големият противник на Белене (обновена)

  • герб-
  • бсп-
  • аец белене-
  • бойко борисов

Парламентът подкрепи отказа от АЕЦ

Борисов: БСП е най-големият противник на Белене (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Най-големият противник на АЕЦ „Белене“ е БСП, а не ГЕРБ или Синята коалиция. Думите са на премиера Бойко Борисов по време на дебатите в парламента по решението за спиране на строителството на втората ядрена централа. „Ако е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на Станишев“, заяви премиерът за проекта АЕЦ „Белене“, който определи като „лъжа и балкански трик“.

Борисов подложи на критика предишното правителство за действията му по проекта, а от левицата определиха решението като „национално предателство“, „скандална авантюра“ и „проваляне на голям проект за България“.

„Защо когато всичките инструменти са били във вас, не сте започнали строежа му? Не може да ми обясните – от 2006 г. е договорът, до 2009 г. – защо не сте подписали контракт?“, обърна се премиерът към опозицията и даде отговор: „БСП не е желало да строи Белене“.

Над два часа по-късно депутатите приеха решението, с което дадоха подкрепа за спирането на АЕЦ „Белене“, а опозицията го обяви за „индулгенция“ от парламента, превърнал в „безгласна буква“ и безропотен изпълнител на волята на един човек.

Червеният депутат Георги Пирински остро възрази, че решението е противоконституционно и руши държавността. „Народното събрание няма подкрепяща функция – то има законодателна функция и осъществява парламентарен контрол. В тази държава всичко е с краката нагоре и с главата надолу“, възмути се Пирински и поиска атакуване на това „извинително решение“ пред Конституционния съд.

Ресорният министър Делян Добрев призна, че банката HSBC, която трябваше да консултира проекта, не е успяла да намери стратегически инвеститор. Желанието на правителството, преди вчерашното решение, бе да се намери европейски участник в проекта, за да не е той само бългоро-руски.

Борисов обясни, че няма кой сериозен инвеститор да се хване на този трик, наречен „АЕЦ Белене“ - проект, който е компрометиран от самото му начало.

Лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че липсата на стратегически инвеститор е най-добрата оценка, че проектът не трябва да се реализира.

Според Румен Овчаров въпросът е свързан с доверието: „Германците не ги харесаха, французите не ги харесаха, финландците, дойдоха американците – какво очаквате да дойде, някакъв марсианец, някакви червени човечета да го реализират.  

"Заровили сме над 2 милиарда лева – не сме ги заровили ние, г-н Овчаров, тъй като не сме подписали нито едно споразумение. До момента са платени 1,3 милиарда лева, в изпълнение на всички споразумения, които вие сте сключили", контрира министър Делян Добрев.

„Да направим седми реактор на Козлодуй, ще ни забави 5 – 6 – 7 години, но АЕЦ "Белене" се строи 33 години. На фона на 33 години, 5-6 години са нищо“, заяви Борисов за плановете реакторът от „Белене“ да се монтира от Козлодуй.

Петър Димитров от БСП предложи депутатите да гласуват поименно „срамното решение“, което погребва ядрената енергетика на България. Той изчисли, че пропуснатите дългосрочни ползи за страната си са 30 млрд евро.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Малкотърновски

    1 0 Отговор
    Абе турците ще си правят АЕЦ до Резово и за тях няма никакви проблеми , а при нас - такова дрънкане и накрая - нищо. При тази заформяща се енергийна криза и непрестанно покачващи се цени на ел.енергията - не знам. Цакат ни с тази "зелена" енергия - щото видите ли там разни трябва да печелят здраво - депутати, бизнесмени. Тотална бъркотия на гърба на хората... То така киловатчаса и левче ще стане скоро.