Last news in Fakti

29 Март, 2012 09:43 2 495 0

Трайков: Още може всичко да се обърка

  • трайко трайков-
  • аец белене-
  • ядрена централа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението на правителството за отказ от АЕЦ "Белене" е съвсем логично, каза в интервю за БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

„Нещата до момента, когато аз бях в правителството, не изглеждаха много добре. Какво се е случило от моята оставка насам, не мога да гадая, но очевидно са се случили неща, които са наклонили везните в посока на това решение. В този смисъл си мисля, че всички усилия са си заслужавали. Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение“, заяви Трайков за вчерашното решение на кабинета да прати проекта „Белене“ в историята.

 

„Има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. Има начин и всичко да се обърка. Отговорността оттук нататък на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, е изключително голяма, добави Трайков. Според него за площадката в Белене всички опции биха могли да останат отворени

Бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни: „Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките“.

Трайков смята, че основната ни задача в ядрената енергетика е продължаването на лицензиите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10, 20 или с повече години: „Поради историческите си разходи, те са изплатени, те са строени при други стандарти и т.н. Електроенергията от там винаги ще остане евтина. Но електроенергията от всяка нова ядрена мощност ще бъде много много по-скъпа".

"Цената на електроенергията от ядрени мощности върви нагоре. Възобновяемите източници вървят надолу. Газовите централи, които по принцип струват поне 3 пъти по-малко да бъдат построени, но пък след това електроенергията от тях е скъпа, това е заради цената на газа, но цената на газа, която получаваме от монополния си доставчик. В момента в САЩ вече се строят основно газови централи заради шистовия газ. Там цената на електроенергията от газови централи е по-ниска дори от тази от въглища. Ние стартирахме вече търга за проучвания в Черноморския ни шелф, в дълбокото море – в съседен блок на този, който в Румъния бяха намерени 80 млрд. кубически метра“, заяви бившият министър.

Според Трайков, газова централа може да бъде построена навсякъде в България. България плаща една от най-високата цена за руския газ, подчерта той и добави: Затова при последния ми разговор с Алексей Милер /директор на "Газпром"/ и с премиера аз поставих съвсем ясно въпроса, че до началото на април имаме основание да поискаме намаление с 10-15% на цената на газа.

Относно изказването на премиера за заложени от Трайков капани, бившият министър обясни: Начинът, по който се изрази премиерът, ме кара да мисля, че неговото становище е, че поставям трудни за изпълнение цели. В този смисъл той ги нарече капани. Според мен работата на едно правителство не е да обяснява защо целите не могат да бъдат постигнати, а да има обща позиция, така че те да бъдат постигнати. Тук бяха намаляването на цените на газа за текущия период до края на годината, договаряне на благоприятна ценова формула за следващата година и постигане на добра възвращаемост на собствения капитал в "Южен поток".

Според Трайков намалението на цената на газа за България трябва да е поне 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА