Last news in Fakti

29 Март, 2012 08:50 1 025 0

Добрев: Приключихме темата "Белене"

  • аец белене-
  • делян добрев-
  • миет-
  • ядрена енергетика
Добрев: Приключихме темата "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

Решението за АЕЦ „Белене" е окончателно и, предвид обстоятелствата, се налага да го вземем. Ще работим в посока да построим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй". Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. До момента по проекта за втората централа са хвърлени 1,3 млрд. лв. Около 100 милиона от тях са безвъзвратно загубени, тъй като са използвани за разчистване на площадката.

Според него атомна централа в Белене няма да има, освен ако някое друго правителство не реши нещо друго. Ако тройната коалиция и тези, които управляваха, искаха да има АЕЦ „Белене", досега щяха да са я направили, подчерта Делян Добрев.

„Темата е приключена“, заяви Добрев, който днес заминава за Москва, за да убеди руснаците да приемат дружески отказът ни.

Седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде монтиран, но ще отнеме поне няколко години.  Завършването на този проект се отлага във времето с 3-4, може би 5 години. Ако започнем сега, евентуално 2021-2022 година бихме имали седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", коментира той.

Министърът определя като много добра идея изглаждането на газова централа на мястото на АЕЦ „Белене“. 

Съвсем различно мнение изказа червеният депутат Румен Овчаров. Пак пред Нова телевизия той обяви, че централата в Белене е най-ефективният проект в ЕС и в света. 

Изненада ме не казаното за АЕЦ „Белене", а начинът, по който беше казано. Останах силно смутен от изключително безотговорното и некомпетентно отношение на министър-председателя Бойко Борисов. При неговото говорене не се излагат аргументи, той преразказва разговорите си, подчерта Овчаров.

Не изчакахме дори доклада на консултанта по проекта, припомни Овчаров. Делян Добрев се опитва да заблуждава българската общественост, смята Румен Овчаров. Според него докладът на консултанта по „Белене" е готов от миналата година и този доклад доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.


За съжаление, България се превърна в страна, която не разсъждава на тема собствените си икономически интереси, а само изпълнява, допълни бившият министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА