Last news in Fakti

28 Март, 2012 11:34 2 378 3

Валентин Николов: Никой не иска да строи газова централа в Белене

  • аец белене

Няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от коментарите на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.

Той присъства на откриването на форума за Югоизточна Европа, организиран от "Виа Експо", на тема енергийна ефективност и енергия от ВЕИ.

В отговор на твърденията, че ако не се намери западен инвеститор за АЕЦ "Белене", България ще строи газова централа от проекта "Южен поток", Николов заяви, че страната ни ще приветства всяка идейна инвестиция в областта на енергетиката. Изграждането на газова централа като балансираща мощност за енергията от ВЕИ е добра идея, коментира той пред журналисти информацията, оповестена в руски медии, че вместо АЕЦ "Белене" страната ни може би ще изгради централа на газ.

Освен ИТАР-ТАСС за такъв вариант съобщи и лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото той е най-добрият - връщане към проекта от 1991 г., а именно площадката в Белене да стане паро-газова централа.

Днес се очаква премиерът Бойко Борисов да информира министрите за разговора си с руския премиер Владимир Путин в понеделник.

Позицията на кабинета е, че АЕЦ „Белене” няма да се строи без участието на стратегически чуждестранен партньор и то при положение, че проектът е икономически изгоден за нас. Възможно е срокът за финализиране на преговорите АЕЦ „Белене” да се удължи с още три месеца, за което Факти.бг писа още при оставката на Трайчо Трайков. Срокът изтичаше в края на март. Кабинетът на ГЕРБ очаква британската банка HSBC да представи анализа си за ефективността на проекта.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поп Кръстьо

    0 0 Отговор
    Не е въпроса в това какво ще се строи.Паричките къде са бе мошеници.Излапахте държавата.
  • 2 Радо

    0 0 Отговор
    Как какво ще се строи лудница малко ли са 240 човека от парламента начело с Боко
  • 3 мунчо

    0 0 Отговор
    да вържат няколко хиляди м...ла за по едно колело и да въртят по цел ден и ем ток ше произвеждат ем нема да крадат през това време пък и може да я кръстят Евроромоцентрала