Отидете към основна версия

13 392 28

Фандъкова за Цветанов: Той закъсня! Трябваше да напусне позициите си в ГЕРБ

  • цветан цветанов-
  • апартамент

Моралът не може да бъде различен. Закъсняла е реакцията на Цветан Цветанов.  Аз бих си тръгнала от важните позиции в партията, посочи кметът на София 

„„Апартаментгейт” се отрази тежко на ГЕРБ. Съгласна съм и с думите на премиера, който каза: „Отвратихме хората”. За мен по-страшното е, че минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите. Хората вече не вярват на думи, не вярват дори и на проверки. Всички трябва да положим усилия, за да спрем кризата на доверие. А това става само с признаване на грешки и поемане на отговорност”.

Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира скандала с имотите на властта в интервю по „Нова телевизия“.

Нямаше да постъпя като Цветан Цветанов - щях да си тръгна от важните управленски позиции, подчерта Фандъкова, която е и заместник - председател на ГЕРБ.

"Със сигурност Цветан Цветанов има много сериозен авторитет сред всички. Ако питате мен дали бих постъпила така, ще ви кажа: Не. Щях да си тръгна от важните управленски позиции", каза още кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Събуди се“ по „Нова телевизия“. Тя коментира така оставката на Цветан Цветанов като председател на ПГ на ГЕРБ и като депутат заради „Апартаментгейт“.

"Мисля, че Цветан Цветанов постъпи правилно като подаде оставка от важните политически позиции. Това е правилната постъпка за носене на отговорност. Със сигурност трябва да се дават обяснения на хората и реакцията беше малко закъсняла", каза още Фандъкова. Тя допусна, че причините Цветанов да остане в ГЕРБ са наближаващите евроизбори.

Попитана дали е различен моралът при напускането на Цветанов на Народното събрание и при запазването на заместник - председателското място в партията, столичната кметица отговори: „Моралът не може да бъде различен. Закъсняла е реакцията на Цветанов. Той има голям авторитет и затова остана. Аз бих си тръгнала от важните позиции в партията”.

Градоначалникът подчерта, че управниците трябва да казват истината и да отговарят на въпросите на народа, дори когато това е трудно. Фандъкова бе категорична, че в момента се вълнува повече от възстановяването на доверието, отколкото от това как е тръгнал скандалът. „Има много интереси и много сценаристи”, каза още столичният кмет.

„Със сигурност той има много сериозен авторитет сред всички”, каза още Фандъкова за Цветанов.
Тя коментира и темата със строителството на небостъргача „Златен век” и SMS-ите, които главният архитект на София Здравко Здравков твърди, че е получавал от строителя – фирма „Артекс”.

„Главният архитект, особено в големия град, е фигура, която е подложена на натиск отвсякъде – от инвеститори, от граждани, от всички, които имат позиция по дадена тема. Но той е показал, че действа последователно и докато работи така, аз ще стоя зад него”, заяви Фандъкова. И отрече самата тя да е била обект на натиск в качеството си на кмет.

"Никога не съм водила разговори за апартаменти. Аз си имам жилище и то ми е достатъчно – живея в апартамент, който е построен като обезщетения на наследствен терен в кв. „Манастирски ливади” – един от кварталите с недобра инфраструктура", добави Фандъкова.

А дали ще се кандидатира за трети мандат, все още не била решила. „Трябва да видя резултатите от моята работа. Не съм от „мокетните” политици. Моите обувки по-често са прашни. Приемам позицията си най-вече като голяма отговорност”, каза Фандъкова. И увери, че ще направи всичко възможно, когато проектът за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” бъде завършен, „това да стане една достойна за центъра на София улица”.

В личен план Фандъкова сподели и за някои от най-трудните моменти в живота си. Един от тях бил, когато разбрала, че е болна от рак. Към днешна дата определя заболяването просто като диагноза и казва, че се сеща за него, само когато ходи на прегледи. Благодари за подкрепата, която в онзи момент е получила от семейството си.

Фандъкова говори и за съпруга си. Призна, че той не ѝ спестявал критиките. Но успявал да я успокои, когато е напрегнато, дори само с мълчанието си. „За мен истинската връзка е, когато можеш да си мълчиш с човека до теб”, споделя кметицата. И казва с усмивка, че вкъщи той е кметът, главата на семейството. И добавя: "Винаги ще обичам дъщеря си повече от себе си."

Тя признава, че би искала хората да я запомнят като човек, свършил много работа. „Всеки си мисли, че е морален, но другите отсъждат. Опитвам се да живея по правилата и да бъда в мир със себе си. Трябва да сме смирени, да искаме по-често прошка и да вярваме, че има сила, която ще ни търси сметка”, заключи Фандъкова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове