Отидете към основна версия

2 871 55

Габриел срещу Йончева за вота на българите за Европейски парламент

  • мария габриел-
  • елена йончева-
  • бсп-
  • герб-
  • избори

Какво казаха водачите на листите на ГЕРБ и БСП

Водачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева влязоха в открит дебат за приоритетите и бъдещото на България като част от Европейския съюз пред „Нова телевизия“. Вътрешнополитическото говорене не надделя в разговора между двете, като бяха засегнати основните теми и въпроси, които продължават да са водещи за България и Европа.

Йончева обяви, че нейната битка е свързана с борбата срещу корупцията. „За съжаление, битката в България не е достатъчна – тя трябва да се изнесе в Брюксел. За 12 години в ЕС в България са налети милиарди, но ние не чувстваме сближаване към Съюза. В България бедността се увеличава. В последния доклад на ЕК 40% от българите живеят на ръба на социалното изключване“, коментира Елена Йончева. На отсрещната страна Мария Габриел поясни, че работата и ще бъде в защита на националния интерес и подобряване на имиджа на страната. „Две качества ме отличават – дипломация и твърдост“, обясни тя и допълни, че не е прекъсвала връзката с хората през последните 10 години.

Според Мария Габриел е важно в Европейския парламент да не се допускат популистки и антиевропейски формации. „Злоупотреби има навсякъде. Нарушителите плащат, а не българските граждани. За мен ключовата дума е прозрачността, която трябва да бъде и по електронен път“, обясни Габриел и даде пример с това, че ако е била внедрена преди години информационна система за наблюдения на еврофондовете, сега проблемът с къщите за гости и еврофинансирането им няма да съществува.

Темата с широко обсъжданото въвеждане на единна европейска минимална заплата бе засегната и от двете събеседнички. Според Габриел тя не е възможна и е популизъм. „Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна, но трябва да продължим да говорим по този въпрос“, посочи тя.

„Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека се вземат предвид и реалностите, особено тези в България“, коментира Габриел.

По думите на Елена Йончева обаче левицата предлага единната европейска минимална заплата да бъде 60% от средната европейска. „Трябва да се види какъв е стандартът на живот и заплатата да отговаря на покупателната способност в страната, за да имаме догонване на Европейския съюз, защото иначе не можем да влезем в Еврозоната и в Шенген. България ще се превърне в периферна държава, което означава орязване на кохезионната политика“, обясни тя.

Според Йончева с евросредствата, които България е получила през годините, страната трябва да е на друго ниво. „80% от зеленчуците и плодовете не са български в магазините. Защо се случва всичко това? За изминалия програмен период са налети 7.4 млрд. евро – те са използвани от под 100 фирми. Вместо да се дават на малки и средни производители – те (правителството) облагодетелстват един малък кръг. В България се създава герберски капитализъм“, коментира Йончева.

„Следващото предложение на ЕК е увеличение на кохезионните средства за България с 8% и то на фона на общото орязване на кохезията с 10%“, обясни водачът на листата на ГЕРБ. „Имаме нарастване на минималната заплата, рекордно ниска безработица“, допълни тя. Йончева от своя страна заяви, че Бойко Борисов има уникален принос към намаляване на безработицата - гони хората от България. „Според БСК 81% от обществените поръчки се правят за конкретни хора. Кой български гражданин със способности ще остане в България след като трябва да е част от шайката и от тази организирана престъпна група“, запита Йончева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове