Отидете към основна версия

11 139 68

Експерт в туризма за ФАКТИ: Държавата отблъсква българите от Черноморието ни

  • румен драганов-
  • експерт-
  • туризъм-
  • черноморие-
  • политика-
  • николина ангелкова

Съседите ни се справят по-добре в туризма от нас

Източник: БГНЕС

Съвсем наскоро председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов заяви пред БНР, че българите имаме министър и Mинистерство на туризма, които нищо не разбират от тази материя. По този повод, а и за цялостен анализ на ситуацията в родния туризъм, ние от ФАКТИ потърсихме за коментар уважавания туристически експерт Румен Драганов.

''По повод това ми изказване, фактически аз цитирах стенограма от 6.06.2019 година, когато се разглеждаше Закона за Черноморското крайбрежие, там имаше такъв упрек към Министерството на туризма, а този упрек дава повод да се разсъждава в тази посока. Аз отбелязах две неща, които допълват тази картина. Едното е, че ние в началото на месеца отбелязахме 60 години от създаването на курорта Слънчев бряг. Това по никакъв начин не беше използвано маркетингово, да представим най-големия наш черноморски курорт. Той впрочем е и най-големият на цялото Черноморско крайбрежие. Второто е, че на 10 юни, само преди няколко дни, чествахме 98 години от обявяването на Варна за курортен град, като това също не беше отбелязано по никакъв начин, не беше използвано маркетингово, а на нас това ни е изключително необходимо, заяви пред ФАКТИ Румен Драганов.
''В същото време се извършват проверки по Черноморското крайбрежие. Проверки, които още миналата година обяснихме, че представляват институционална корупция тогава, когато лице, на което е вменено със закон задължението да извършва проверки, а то извършва проверките шумно, рекламира своите проверки и изтъква някаква своя работа, която нанася сериозни имиджови щети на българския туризъм'', коментира за ФАКТИ експертът в туризма.

''Ние сме свидетели на значителен отказ на български граждани да пътуват към българското Черноморие и това в резултат на ежедневната отрицателна реклама, която излиза точно от институции, каквито са Министерство на туризма, Национална агенция по приходите, Комисията за защита на потребителите и други. Да, те трябва да извършват своята дейност, това е по закон, но не да изкарват от това дивидент за себе си и в същото време да създават едно впечатление, че по Черноморието ни има недобросъвестни търговци, които предлагат лоша стока. Маркетингово това е зловредна практика и нанася многомилионни щети, косвени на туристите, както и преки такива, когато влезнат десетина човека в някое заведение, по двама от различни институции и започнат проверка. Много ресторантьори и хотелиери се оплакват, но няма кой да ги чуе'', заяви още Драганов за ФАКТИ.

''Другото нещо, което имах предвид в изказването си, е отказът на Министерството на туризма да включи в паралел контрола на гражданското общество, представляващ местните структури на хотелиери и ресторантьори, които многократно сме заявявали, че трябва да извършват несвойствената за Министерството на туризма дейност, наречена категоризация на местата за настаняване, хранене и развлечения. Съответно и регистрация на туроператори, туристически агенции, регистрации на екскурзоводи и друго обслужване. Имаме сериозни оплаквания по тези въпроси. Хора от бранша не могат да защитят своите професии поради бюрократични спънки. Това води до размисъл, колко точно е компетентно министерството, след като с действията си нанася щета на бизнеса'', уточни за ФАКТИ председателят на Института за анализи и оценки в туризма.

''Министерство на туризма създава закона, внася го в Народното събрание и едновременно с това е бенефициент по него, защото извършва категоризацията, регистрацията и другите дейности, съответно то контролира тази дейност. Това значи, че абсолютно всичко е негови ръце, и законодателната, и изпълнителната, и контролната част. Контролната част трябва да бъде към бранша или ако браншът извършва дейностите категоризация и регистрация, то контролът да е при Министерство на туризма'', изразни становището си за ФАКТИ той.

Вярно е, че имаме ръст в броя на посещаващите България чуждестранни туристи, както твърди министър Ангелкова, но независимо от това, ние имаме ниска средна заетост на легловата база. През август миналата година, най-натовареният месец, заетостта беше 70%, това значи, че имаме проблем'', констатира Драганов пред ФАКТИ.

От ФАКТИ попитахме събеседника ни: Как гърците и турците постигат толкова добри резултати в сферата на туризма и защо ние не сме на тяхното ниво?

Румен Драганов отговори на въпроса ни така: ''Постигат го с организацията на бизнеса. И в Турция, и в Гърция, и в Северна Македония, и в Сърбия, се наблюдава едно силно участие на бизнеса в управлението на туристическия продукт и в цялостната дейност по организацията. Започва се от представянето на продукта, ценообразуването, политиките по пазари. Във всяка една от тези страни има Национална туристическа организация, която в качеството си на обществено-държавна структура, се разпорежда с парите за национална реклама. В нито една държава го няма това чудо, което е в България, а именно министърът на туризма еднолично да се разпорежда със средствата за национална реклама. В тези страни контролът се извърша от бранша и там недобросъвестен хотелиер или недобросъвестен ресторантьор, който уронва доброто име на професията, браншът не му позволява да извършва тази дейност. В България се дава възможност на лица, които не отговарят на стандартите и на такива, които уронват доброто име на туризма, да продължават да извършват дейността''.

''Тогава, когато ние се намираме в страна, която бележи спад тази година в пристиганията към основната ни дестинация Черно море, а оправданието е, че руските туристи са се върнали в Турция след терористичните атентати през 2016 и 2017 година, това означава, че ние нищо не разбираме от туризъм. Туризмът не е, когато конкуренцията ти е по-слаба или пък по-силна, туризмът е да развиваш един качествен и отличен туристически продукт в неговата цялост'', добави експертът Драганов за ФАКТИ.

От ФАКТИ попитахме Румен Драганов за профила на човека, който според него трябва да ръководи Министерство на туризма, трябва ли той да тесен специалист в тази област?

Той изрази мнение, че това е политически пост и не е строго необходимо министърът на туризма да бъде тесен специалист, но пък би било предимство, ако е такъв. Драганов отбеляза, че в политическия аспект, Ангелкова има впечатляваща кариера с оглед на пребиваванията ѝ в различни държавни институции.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове