Отидете към основна версия

1 012 2

БХК срещу професор-защитник на смъртното наказание

  • бхк-
  • смъртно наказание-
  • александър стойнов

Българският хелзинкски комитет  (БХК) прати отворено писмо до правосъдния министър Диана Ковачева, с което настоява за отстраняване на Александър Стойнов от работната група за нов Наказателен кодекс. Причината е негова медийна изява, от която се разбира, че смъртното наказание е удачно, защото е евтино.

Става дума за скорошно интервю на Стойнов за в. "Преса", озаглавено "Издръжката на един затворник е по-голяма от заплатата на един професор". Там Стойнов, който е председател на работната група към за нов Наказателен кодекс, изразява нетърпими човеконенавистни възгледи за цената и разполагаемостта на човешкия живот, алармират от БХК.

„Той буквално препоръчва избиването на затворници с „евтини куршуми”, защото били с „елементарна психика”. Подобни схващания за човешките същества и начина, по който държавата следва да ги третира, подхождат на скинар от неонацистка банда, а не на преподавател по право и още по-малко – на такъв, натоварен от държавата да изработва нов наказателен закон“, твърдят правозащитниците.

„С риск да звучи ретроградно, аз съм привърженик на смъртното наказание, един куршум струва много евтино“, споделя в интервюто проф. Стойнов, който преподава по Наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Пред „Преса“ той казва още: „От Брюксел ни ругаят, че още не сме достигнали миниума на европейските стандарти по затворите - 4 квадратни метра на затворник, отлични хигиенни условия и здравно обслужване, добра храна. Когато се достигне всичко това, цената на един ден в затворите ще скочи още повече".

Стойнов се аргументира още с липсата на държавни пари за лечение на деца като обусловена от разходите за издръжка на затворници. „Това първобитно демагогско противопоставяне на групи от човешки същества насърчава обществото към омраза и дълбок регрес, вместо към хуманна и справедлива наказателна визия“, допълва БХК.

„Българският хелзинкски комитет ви призовава незабавно да отстраните Александър Стойнов от всякаква позиция в работната група към МП, която изготвя проект за нов Наказателен кодекс. Считаме, че е скандал, човек с подобни варварски, човекоомразни убеждения да бъде председател на каквато и да било работна група, още повече – за наказателен закон“, завършва писмото, адресирано от ресорния министър Диана Ковачева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини