Last news in Fakti

30 Май, 2012 16:49 1 003 2

БХК срещу професор-защитник на смъртното наказание

  • бхк-
  • смъртно наказание-
  • александър стойнов

Българският хелзинкски комитет  (БХК) прати отворено писмо до правосъдния министър Диана Ковачева, с което настоява за отстраняване на Александър Стойнов от работната група за нов Наказателен кодекс. Причината е негова медийна изява, от която се разбира, че смъртното наказание е удачно, защото е евтино.

Става дума за скорошно интервю на Стойнов за в. "Преса", озаглавено "Издръжката на един затворник е по-голяма от заплатата на един професор". Там Стойнов, който е председател на работната група към за нов Наказателен кодекс, изразява нетърпими човеконенавистни възгледи за цената и разполагаемостта на човешкия живот, алармират от БХК.

„Той буквално препоръчва избиването на затворници с „евтини куршуми”, защото били с „елементарна психика”. Подобни схващания за човешките същества и начина, по който държавата следва да ги третира, подхождат на скинар от неонацистка банда, а не на преподавател по право и още по-малко – на такъв, натоварен от държавата да изработва нов наказателен закон“, твърдят правозащитниците.

„С риск да звучи ретроградно, аз съм привърженик на смъртното наказание, един куршум струва много евтино“, споделя в интервюто проф. Стойнов, който преподава по Наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Пред „Преса“ той казва още: „От Брюксел ни ругаят, че още не сме достигнали миниума на европейските стандарти по затворите - 4 квадратни метра на затворник, отлични хигиенни условия и здравно обслужване, добра храна. Когато се достигне всичко това, цената на един ден в затворите ще скочи още повече".

Стойнов се аргументира още с липсата на държавни пари за лечение на деца като обусловена от разходите за издръжка на затворници. „Това първобитно демагогско противопоставяне на групи от човешки същества насърчава обществото към омраза и дълбок регрес, вместо към хуманна и справедлива наказателна визия“, допълва БХК.

„Българският хелзинкски комитет ви призовава незабавно да отстраните Александър Стойнов от всякаква позиция в работната група към МП, която изготвя проект за нов Наказателен кодекс. Считаме, че е скандал, човек с подобни варварски, човекоомразни убеждения да бъде председател на каквато и да било работна група, още повече – за наказателен закон“, завършва писмото, адресирано от ресорния министър Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аплаузи за Стойнов

    1 0 Отговор
    БРАВО НА ПРОФЕСОРА!
    Зад него и неговите думи ще застанат поне 70-80%
    от българите при референдум!
    А ония жалки клакьори от т.н. БХК вместо да имитират
    някаква дейност в оправдание на заплатите си с такива
    недомислици,да се заемат наистина сериозно с нещо друго
    по-смислено и стойностно,за да помагат реално на България!к
  • 2 ме2

    0 0 Отговор
    Представете си следния казус:Педофил гаврил се с дете е осъден на 10 години затвор(няма такъв случай,но това е само хипотетично).След време на същото това дете са налага лечение в чужбина,за сума по-малко от половината,която държавата трябва да плати за издръжката на същия педофил за срока на присъдата му.Същата тази държава обаче,не може да си позволи да даде тези пари за лечението на детето,защото вече са планирани в бюджета за затворника т.е. платени от нас във вид на данъци.Аз не желая да издържам профили,убийци,нарко трафиканти и подобна измет.Моля данъците ми да се превеждат директно във фонда за лечение на деца.Ако всички направим това,затворниците ще трябва да си организират кампании за събиране на средства,както сега събираме за болните деца.Надявам се хелзинкският комитет да е първия... и единствен дарител в тази кампания,но се съмнявам,че събраните средства ще стигнат за повече от 1 куршум на затворник и то от по-евтините.