Last news in Fakti

10 Септември, 2023 11:43 1 037 33

Адела Качаунова: Изгубихме време да обясним, че демокрацията не е разграден двор

  • бхк-
  • обществена нетърпимост

Обществото с неговата категорична реакция "против" е много по-силно от всички институции и може да реши проблемите по много по-бърз начин, когато я има тази нетърпимост, казва юристката

Адела Качаунова: Изгубихме време да обясним, че демокрацията не е разграден двор - 1

Колко е дълга историята на омразата в България? Имат ли чувствителност към нея медиите, държавата и обществото или какво се случва, когато липсва общественият отговор на антисемитския колаж със Соломон Паси, недопускането на роми до плувни басейни, случаят с нападнати украинци, само защото са украинци, опитите за саботажи на филм от програмата на ЛГБТИ филмовия фестивал в София, Пловдив и Варна, случаят с Мис "Варна" – Елизабет Кравец, чийто избор довежда до поредното изригване на патрЕотите, както и последвалите внушения около Мустафа Емин, след скандала в болница "Пирогов".

Адела Качаунова, директор на Правната програма на БХК смята, че обществото ни е станало достатъчно нетърпимо към проявите на омраза, за създаването на грешни представи, за формирането на предразсъдъци, които водят до неприемливи действия.

"Изгубихме време да обясним, че демокрацията не е разграден двор. В едно демократично общество всеки си носи отговорността. Назад в годините има безобразни примери, които могат да се припомнят. Например, онова изказване на Валери Симеонов за "кресливите майки". Така той нарече майките на деца с увреждания . За съжаление съдебната ни система е малко бавна в даването на защита за тези неща. Делото срещу Валери Симеонов, заведено от родители на дете с увреждане, продължава да виси от 2018 година насам", каза тя пред БНР.

Според нея, точно там е работа, че обществото с неговата категорична реакция "против" е много по-силно от всички институции и може да реши проблемите по много по-бърз начин, когато я има тази нетърпимост. Но затова е нужно образование и възпитание, което се гради с времето. Звучи обезсърчително, когато казваме на хората колко години отнема да потърсят и получат защита и има по-лоши примери от този, който споменах. Например борбата с Волен Сидеров. Негови действия и изказвания от 2005 година получиха крайна защита през 2021 година, когато Европейският съд по правата на човека се произнесе, че България не е защитила хората от еврейски произход и хората от ромски произход по две отделни дела, защото е позволила безкрайна свобода на изразяване на Волен Сидеров, който в различни форуми – и в парламента, и на площада, и в собствените му медии, просто бълваше омраза, а и в книгите, които издаваше.

"Това беше огромна крачка на съда в Страсбург да се произнесе така. Сега тези дела са ключови за цяла Европа и се дават като пример за това, че свободата на изразяване не е безгранична и хората трябва да получават защита, защото до този момент съдът винаги се стремеше да запази свободата на изразяване. В много крайни случаи можеше да реши, че държавите са прекалили в мерките си. В случая на България стана точно обратното и съдът каза: "Вие не сте взели никакви мерки."

Адела Качаунова посочи, че няма как да не говорим за партия "Възраждане". "Те са в парламента и говорят постоянно по всичките си канали, така както и преди Волен Сидеров говореше и властите го подминаваха. Сега представителите на "Възраждане", председателят им Костадинов, всички те, говорят и използват недопустим език, недопустими внушения и което изглежда още по-страшно от всички предишни крайно десни представители на политическия спектър, сякаш те са готови да осъществят намеренията си, сякаш нещата, към които се стремят, излизат от идеята за демокрация и общо".

Засега властите нехаят.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 родител

    33 1 Отговор
    Вие сте най-големият срам за нормалните хора .И от вас започна разпада на света !!
  • 3 да де

    24 1 Отговор
    За тия НПО бо клу ци българите са на последно място и винаги са виновни.
  • 4 Бачо Киро

    27 0 Отговор
    Скрий се, рунтаво чифтокопитно такова...
    Гледай обществото наистина да не реши проблемите по бързия начин, защото като ти гледам драсканиците ще останеш много изненадана, че въобще няма да е както си го представяш...

    Коментиран от #22

  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    25 1 Отговор
    Това в България последните 33 години не е демокрация. Свободията беше наложена за да може да бъде ограбено населението от една шепа престъпници, безнаказано и в беззаконие ограбиха влоговете на хората, унищожиха им препитанието и държавната икономика и индустрията за да може да станат сега олигарси, чорбаджии и робовладелци. Но Видовден рано или късно все ще има!
  • 6 Абе

    16 2 Отговор
    Тая какви глупости плещи?То значи всички останали са големи демократи?Да направим един референдум за тия нпо-та и каквото кажат хората това да е.
  • 7 българин

    2 16 Отговор
    За каква демоктация става въпрос когато властта е била винаги в ръцете на диктатори от номенклатурата на КГБ-БКП-ДС или наследниците им, не разграден двор, то двор няма, има изменници на Родината, вярна служба на кремълски мекерета в полза на рашистан и в ущърб на България, беззаконие, ненаказани престъпления, мародерства, кражби и безчинства на "елита" на червената мафия, това е Zадунайската губерния днес, на първо място от зад напред в ЕС и НАТО.

    Коментиран от #25

  • 8 Реалност

    13 0 Отговор
    Ако демокрацията не беше разграден двор и се спазваха законите 90% от циганите щяха да в затвора за педофилия!
  • 9 каскет

    15 1 Отговор
    Каква демокрация бе мандела крачунова мисирке от бхк унищожители на българския народ и България
  • 10 Българин

    17 1 Отговор
    Това антибългарско циганско НПО трябваше отдавна да е закрито!
  • 11 Мдааа

    2 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защото демокрацията не трябва да е разграден двор и всеки да прави каквото си иска! Този паметник символизира в днешно време една нацистка армия и трябва да се премахне. А демокрацията, не означава, че всеки има право да прави каквото иска и предателството за сигурност на България, трябва да се наказва с чукане на камъни в Белене, както по комунизма правеше бай Тошо. Само, че предателите сега са тези които подкрепят държава, която ни е обивила за враг. Даже и по руската телевизия вече свободно говорят, как ще стрелят по българи. Така, че айде лека предатели.

    Коментиран от #26

  • 12 ха ха

    11 0 Отговор
    В едно демократично общество всеки си носи отговорността./ да бе да , за едни отговорноста за други правата и демократичните ценности в чекмеджетата
  • 13 окийн

    15 1 Отговор
    Докато са на свобода такива като Адела Качаунова, за българите няма да е хубав живота. Със лъжите си че е "демократка", каквото и да значи тая лъжа, такива като тази нахална грантаджийка си живеят на гърба на българите. Казвам ви докато не изядат тоягите няма да мирясат и ще ви бастисват по единично. Ще ви разправят приказките за демокрацията докато ви заравят близките в гробове. Не искат с добро и за това ви казвам че само с тояги и затвор ще разберат че да лъжеш не е хубаво.
  • 14 Путинофил

    3 11 Отговор
    Територията е путинофилска и това е крайно време да се разбере.
  • 15 мдааа

    3 12 Отговор
    Забрана на руската партия вгъзраждане.
  • 16 Пак

    12 0 Отговор
    голословие от хора без хал хабер !
  • 17 Сталин

    11 1 Отговор
    Демокрацията е единствено за бананови републики от колониален тип ,класически пример е България.Ако Сащ признаят една държава за демокрация ,това е парола и означава че тази държава е под тотален политически контрол на Сащ,същото е признаването на една държава за пазарна икономика,това е парола че икономиката на държавата принадлежи на западните мародери и е под техен контрол.
    Сериозните държави , имат несменяем пожизнен лидер който познава и решава проблемите в дългосрочен план,защото това е дълъг процес ,такива държави са Русия, Турция,Беларус,Сирия ,Иран,Северна Корея,Венецуела.На всеки 4 години Сащ сменят агентурата си от политически про ститутки чрез изборен процес и ако някой национално отговорен лидер не работи за интереса на Сащ бива сменян чрез платени протестери и цветни революции,пример са правителствата на Петър Младенов,Жан Виденов и Орешарски и някои политически лидери като Волен Сидеров биват тормозени.САЩ обикновено подбират агентурата си от доказано пропаднали компрометирани типове и нищожества ,като Тулупа и Киртака които разиграват театър за пред простолюдието,а зомбираните български овце от българските медии на ЦРУ изпадат в екстаз от тези "лидери"/ нищожества.Единствената бюлетина на българина за по добър живот е куршума за агентурата на тези западни мародери,но тъй като българина е същия мишок като "лидерите" си това едва ли ще се случи,така че надежда всякаква вие оставете и продължавайте да блеете на празна демократична поляна

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 без имена

    9 0 Отговор
    ....и не се спирате пред нищо докато не оглавите медии и съдебната система. за вас истината е само вашата гледна точка. типично поведение на тн либерали. ...да , но българинът не гласува....и тези платени тинк-танкове бавно и полека вземат всичко....

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Матей преображенски

    8 1 Отговор
    Тра-ла-лашки словоблудства,намекващи за въвеждане на фашистка диктатура.Тия нападали ония,имало народняшки движения,и как няма да има при тоя хаос и анархия по щатски модел.Докато Русия не стъпи тук и не гарантира ред и прогресивно развитие,нищо добро няма да произлезе.

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Какво да му се случи на православието

    9 0 Отговор
    Поредната куха лейка коментира нещо, което не разбира И дълбоко игнорира исторически факти
  • 24 факуса

    7 0 Отговор
    разграден двор я направихте вие продажни боклуци
  • 25 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    не знаех,че в посолството на сащ са към кгб
  • 26 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    що тогаз никъде в европа не са ги сборили бе демократино,ти ли си строил,че ще събаряш
  • 27 Коя демокрация

    7 0 Отговор
    Тая по американски или
    тая по български ?
  • 28 Перо

    5 0 Отговор
    БХК е чуждестранен агент за разлагане на българското общество с чужди средства и методи!
  • 29 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "без имена":

    Тия от БХК са употребени подизпълнители на световния ционизъм, матросовци на разложението и корупцията, на първа линия, спонсорирани от чичко Шорош!
  • 30 Пешо

    5 0 Отговор
    БХК единственото което защитавате е ненормалността на определени политически пионки и едно две посолства.Разделяте хората още повече определяйки ги на различни малцинствени групи.
    Това поведение мога да го квалифицирам като целенасочено унищожаване на всички български граждани или на некадърност и омраза.
  • 31 Баце

    0 1 Отговор
    Защо ли?
    Да не би да имат общ център
    Разделят ни, и тези хора обичат повече рУсия и мразят българите, кой заблуден безплатно кой за копейки/за жълти стотинки/.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хъх

    3 0 Отговор
    Кажи им БХК и не ги псувай повече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове