Отидете към основна версия

1 626 9

Пернишки роми се чувстват дискриминирани

  • перник-
  • роми-
  • земетресение-
  • дискриминация
Снимка: БГНЕС

„Само, когато са изборите ли трябва да бъдем търсени?“. Този въпрос задават роми от Перник, които се чувстват дискриминирани след силното земетресение и серията затихващи трусове, разтърсили миньорския град. „Никакво внимание не се обръща на Хумни дол. Деца спят навън – това ли е държавата. Навсякъде ни изритват.  Търсят ни само на избори“, оплака се жителка на квартала пред Нова телевизия.

В пернишкия квартал Хумни дол, където живеят роми, са докарани палатки 48 часа след земетресението. В тях хората са настанили децата си, но самите те продължават да се събират около огъня вечерно време, тъй като няма място за всички в палатките, които по техни думи са стари и протичат, когато вали.

„Първоначално имахме нужда само от палатки, но след това и от много други неща – хранителни продукти поне за децата. Но абсолютно никой не обърна никакво внимание", разказаха ромите.

Майка на съвсем малко детенце разказа, че всички деца кашлят, повръщат и имат разстройство, тъй като родителите им нямат възможност нито да ги мият, нито да им дават чиста храна. Майката повдигна въпроса какво изобщо е било направено за ромските квартали и попита защо ромите трябва да бъдат търсени само по време на избори.

Помощите, в размер на 325 лв., за еднократно подпомагане на всички лица и семейства, пострадали от земетресението на 22 и последвалите го вторични трусове, ще бъдат предоставяни още от днес чрез Агенцията за социално подпомагане. Те ще се изплащат въз основа на подадени молби от живеещите в общините Перник, Радомир и София-град. Молбите могат да бъдат подавани в едномесечен срок от настъпването на събитието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини