Last news in Fakti

31 Май, 2012 09:30 1 614 9

Пернишки роми се чувстват дискриминирани

  • перник-
  • роми-
  • земетресение-
  • дискриминация
Пернишки роми се чувстват дискриминирани - 1
Снимка: БГНЕС

„Само, когато са изборите ли трябва да бъдем търсени?“. Този въпрос задават роми от Перник, които се чувстват дискриминирани след силното земетресение и серията затихващи трусове, разтърсили миньорския град. „Никакво внимание не се обръща на Хумни дол. Деца спят навън – това ли е държавата. Навсякъде ни изритват.  Търсят ни само на избори“, оплака се жителка на квартала пред Нова телевизия.

В пернишкия квартал Хумни дол, където живеят роми, са докарани палатки 48 часа след земетресението. В тях хората са настанили децата си, но самите те продължават да се събират около огъня вечерно време, тъй като няма място за всички в палатките, които по техни думи са стари и протичат, когато вали.

„Първоначално имахме нужда само от палатки, но след това и от много други неща – хранителни продукти поне за децата. Но абсолютно никой не обърна никакво внимание", разказаха ромите.

Майка на съвсем малко детенце разказа, че всички деца кашлят, повръщат и имат разстройство, тъй като родителите им нямат възможност нито да ги мият, нито да им дават чиста храна. Майката повдигна въпроса какво изобщо е било направено за ромските квартали и попита защо ромите трябва да бъдат търсени само по време на избори.

Помощите, в размер на 325 лв., за еднократно подпомагане на всички лица и семейства, пострадали от земетресението на 22 и последвалите го вторични трусове, ще бъдат предоставяни още от днес чрез Агенцията за социално подпомагане. Те ще се изплащат въз основа на подадени молби от живеещите в общините Перник, Радомир и София-град. Молбите могат да бъдат подавани в едномесечен срок от настъпването на събитието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pacoran

    4 0 Отговор
    nikoi ne vi tursi be m...li ama 6to durjavata cel jivot da vi jleda vie kvo davate na durjavata
  • 2 Starozagorec

    5 0 Отговор
    Единствено взимат помощи в размер около 600 - 700 лева , понеже имат по 7-8 чавета , които не се знае вече къде са ( в кой дом за сираци ) и това е .... даже и палатките им са много ... Как да има тая държава пари , като тея дето работим вече сме по - малко от циганите , които храним , без да правят нищо !!!
  • 3 ivo

    1 0 Отговор
    zaho rajdate tolkova kato nqma s kvo da gi gledate a he doide den kogato nie balgarite he stanem malcenvo togava koi heva xrani a
  • 4 ДОшО

    2 0 Отговор
    Така са свикнали! На останалата част от населението пак никой не помага! Хората следват указания и подават молби за по 300 лева
    А вие м...ли, получвате постоянно пари за щяло и нещяло. Научете се, че трябва да работите и да плащате данъци, сметки и глоби. Скапаните партий са виновни, трябва да не ви търсят и заизбори и да ви видим тогава.
    Докато м...ли избират кой да ръководи държава ще е така!
  • 5 МММ

    1 0 Отговор
    Да вземат да се обърнат към тези които са ги търсили за изборите, сега те да им помагат.
    Все пак до колкото си спомням кмета им е от БСП.
    То как се печелят избори ???
  • 6 цеденевист

    0 0 Отговор
    Къде е ромския лидер Цветелин Кънчев,къде са около 100 те цигански фондации?
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    защо един път не се оправите сами а чакате някой да ви помогне на нас кои ни помага нарочно седите от вън жилищата са ви във окаяно състояние още от преди та ние нямаме ли деца аааааааааааааа но не ги раждаме по 10 за да получаваме пари а работим евала на тези дето работят и не чакат на готово стига ревахте и просихте хванете и се оправяйте сами както останалите хора какво искате ново строителство ли или да ви оправим жилищата
  • 8 Гост007

    0 0 Отговор
    Помощите трябва да изискват подаване на молби и проверка на регистрацията за помощ за храна или на собствеността - за ремонт.

    Толкова.

    Няма значение кой какъв е.

    Къде е Българската Православна или Друга Църква този момент?

    Значи за Мадона или Лейди Гага може, а тука поповете се ИЗПОКРИХА!
  • 9 ahaha

    0 0 Отговор
    хаби бхратми.... даскраминираха жината в грабначния кош! тука исками даскраминация и помошшщи ти знаешли детето болня , мъжа ми и тя, детето яде кал, мъжа ми няма пари за рикия това е даскраминация, виновен е иван костоф той а виновен намали помощите, отряза пенсяата. да жавей бойко, той ни е гохспот, той йе веалик! искаме сега по една даскраминация от 300лв да купим на малкия пхампхехрси!