Last news in Fakti

30 Май, 2012 15:16 1 207 0

Росен Плевнелиев: Нямаме основания за паника от трусовете

  • паника-
  • трусове-
  • земетресение-
  • росен плевнелиев
Росен Плевнелиев: Нямаме основания за паника от трусовете - 1
Снимка БГНЕС

Няма връзка между трусовете в Италия, които взеха жертви, и тези в България. Това са отделни процеси и времето на случването им е съвпадение. Това увериха президента Росен Плевнелиев сеизмолозите на Българската академия на науките. Държавният глава посети ситуационния център на БАН и беше запознат със сеизмологичната обстановка в страната от ръководството на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Поредицата от вторични трусове, които последваха земетръса от 5,8 по Рихтер на 22 май, са нормално явление и се очаква да продължат и през следващите седмици и месеци, информираха учените.

„Паниката не е добър съветник, а наблюденията на сеизмолозите в целия регион през последните 60 години показват, че в България по-скоро имаме повод да бъдем спокойни”, подчерта пред медиите Росен Плевнелиев. Държавният глава оцени високо работата на учените и на системите за регистрация на сеизмичната активност в страната и в целия регион.

Президентската институция активно следи процесите от самото им начало. Президентът Плевнелиев е в постоянен контакт с министър-председателя, министрите от кабинета, с кризисния щаб, както и с европейския комисар за хуманитарната помощ и реакцията при кризи. В четвъртък държавният глава ще бъде на посещение в Перник и ще участва в работата на регионалния Кризисен щаб за преодоляване на последиците от трусовете. „Не са важни оценките, а процесът. Важно е, че институциите имат план и реагират на ситуацията”, каза още президентът в отговор на журналистически въпрос.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА