Отидете към основна версия

833 0

Комисии проверяват щетите след взривовете

  • петолъчка-
  • комисии-
  • проверяват-
  • щети-
  • взривове

Жителите на Стралджа твърдят за текучество във фирмата

Снимки БГНЕС

По разпореждане на кмета на община Стралджа  Митко Андонов три комисии от специалисти на отдел "ТСУ" започнаха проверки за щетите от взривовете.

Две от комисиите са на обиколка в Стралджа за оглед на обществените сгради. В Лозенец комисията проверява всички жилища. Констатациите , придружени със снимков материал, ще бъдат докладвани в общината в края на работния ден.

От полунощ до сутринта край Стралджа е сравнително спокойно. Група от РИОКОСВ е в Лозенец и замерва въздуха и водата ежечасно. Взетите проби от Гражданска защита доказват, че няма замърсяване, което представлява опасност за хората. 

Няма опасения за Газокомпресорната станция. През нощта беше спряна водата само на Воденичане и Атолово, но помпената станция работи и сутринта водата ще бъде пусната отново. Представители на лаборатория при ВИК също са в района за микробиологични проби на водата. След като са готови резултатите ще бъдат съобщени.

Днес ЦДГ -Лозенец ще остане затворена. Учениците на СОУ"П.Яворов" от селото по желание на родителите ще бъдат извозени в Стралджа за училище. Остава тревогата за трима души от смяната в "Берета трединг", които са в неизвестност.

Очакват се на място да дойдат психолози, които да говорят с уплашените хора.

До този момент не са поемани ангажименти от страна на държавата за обезщетения.

В Лозенец и Стралджа хората говорят, че във фирмата е имало текучество заради ниско заплащане, както и заради занижена дисциплина и не спазване на правилата за труд и безопасност.

В склада е имало над 10 тона боеприпаси, което над допустимото.

Факти.бг припомня, че фабриката за утилизиране на боеприпаси, в която е имало и барут и тротил се взриви вчера в 14,40 часа. След поредица от взривове вчера, тази нощ е имало два по-силни в 1,00 часа, в 5,30 ч.  тази сутрин, последният взрив, според кмета на Стралджа Митко Андонов, е 7,00 часа. 18 души преминаха през болниците в Ямбол и Сливен, като 7 остават на лечение. В неизвестност остават Енчо Кремаков, Николай Гочев, Станимир Киров. Ген. Люцкан Люцканов заяви, че много малка е вероятността да бъдат открити живи.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини