Last news in Fakti

6 Юни, 2012 10:42 831 0

Комисии проверяват щетите след взривовете

  • петолъчка-
  • комисии-
  • проверяват-
  • щети-
  • взривове

Жителите на Стралджа твърдят за текучество във фирмата

Комисии проверяват щетите след взривовете - 1
Снимки БГНЕС

По разпореждане на кмета на община Стралджа  Митко Андонов три комисии от специалисти на отдел "ТСУ" започнаха проверки за щетите от взривовете.

Две от комисиите са на обиколка в Стралджа за оглед на обществените сгради. В Лозенец комисията проверява всички жилища. Констатациите , придружени със снимков материал, ще бъдат докладвани в общината в края на работния ден.

От полунощ до сутринта край Стралджа е сравнително спокойно. Група от РИОКОСВ е в Лозенец и замерва въздуха и водата ежечасно. Взетите проби от Гражданска защита доказват, че няма замърсяване, което представлява опасност за хората. 

Няма опасения за Газокомпресорната станция. През нощта беше спряна водата само на Воденичане и Атолово, но помпената станция работи и сутринта водата ще бъде пусната отново. Представители на лаборатория при ВИК също са в района за микробиологични проби на водата. След като са готови резултатите ще бъдат съобщени.

Днес ЦДГ -Лозенец ще остане затворена. Учениците на СОУ"П.Яворов" от селото по желание на родителите ще бъдат извозени в Стралджа за училище. Остава тревогата за трима души от смяната в "Берета трединг", които са в неизвестност.

Очакват се на място да дойдат психолози, които да говорят с уплашените хора.

До този момент не са поемани ангажименти от страна на държавата за обезщетения.

В Лозенец и Стралджа хората говорят, че във фирмата е имало текучество заради ниско заплащане, както и заради занижена дисциплина и не спазване на правилата за труд и безопасност.

В склада е имало над 10 тона боеприпаси, което над допустимото.

Факти.бг припомня, че фабриката за утилизиране на боеприпаси, в която е имало и барут и тротил се взриви вчера в 14,40 часа. След поредица от взривове вчера, тази нощ е имало два по-силни в 1,00 часа, в 5,30 ч.  тази сутрин, последният взрив, според кмета на Стралджа Митко Андонов, е 7,00 часа. 18 души преминаха през болниците в Ямбол и Сливен, като 7 остават на лечение. В неизвестност остават Енчо Кремаков, Николай Гочев, Станимир Киров. Ген. Люцкан Люцканов заяви, че много малка е вероятността да бъдат открити живи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА