Last news in Fakti

6 Юни, 2012 08:08 1 528 0

Безсънна нощ в Стралджа след взривовете

  • взривове-
  • безсънна нощ-
  • стралджа
Безсънна нощ в Стралджа след взривовете - 1
Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, прекараха нощта в училището в село Блатец - Снимка: БГНЕС

Хиляди жители на община Стралджа прекараха безсънна нощ след изживения ужас от взривяването на складовете с боеприпаси край ямболското село Лозенец. Хората не можеха да намерят покой след случилото се, мнозина прекараха нощта далеч от домовете си от страх да не пострадат от случайни шрапнели, съобщи бТВ.

От телевизията са успели да издири един от оцелелите работници, който в момента на взрива бил само на 50 метра от епицентъра.

Първият взрив заварил Татяна Монева на работното й място - на около 3 километра от епицентъра на преизподнята. Първата й мисъл била да се обади веднага на брат си, който бил на смяна в складовете за боеприпаси.

„Първата ми реакция беше - да помисля за брат ми... и му звъннах веднага. И той ми вдигна и вика: „Ужас! Ужас! Ужас!” Успял е да избяга... Голям ужас е било! Нещо много страшно! Каза, че са хвърчали около него железа. И неговият приятел, дето са бягали, е отхвръкнал на 15 метра”, разказва жената.
Антон Иванов прекарва една безсънна нощ, обезумял от радост и ужас, че по чудо е останал невредим. Оръжейникът бил само на 50 метра от епицентъра на първия взрив.
„Аз бях в един цех на около 50 метра от взрива, като се случи... Избухна първият взрив - малко по-лек беше, счупиха се стъклата, където работехме... И се усетих, че трябва да бягам! И се обадих на колежката и на колегата там и тръгнах да бягам... След това се появиха втори и трети взрив... И се спасихме по една случайност. Покарй нас минаваха взривоопасните отпадъци”, спомня си Иванов.

За някои от евакуираните жители на Лозенец съдбата не е била особено благосклонна. Един от хората разказва за свой приятел, който изчезнал по време на гърмежите. „Имам един мой приятел. Жена му беше вкъщи. И при първия гръм като беше и се вижда един облак голям! И тя вика: „Илия! Илия” Мъжът й там работи. И го набрахме по телефона, тя го набра веднага - каза й, че кървял, нещо такова... и в тоя момент се чува вторият трус! Вторият трус тогава гръмна”, споделя Иван от Лозенец.

Взривовете предизвикват масова паника във всички населени места в радиус от 10 километра. „Страшно така гърмеше! Два-три пъти един облак така гори... Животните се събраха на едно място от страх! Всичките накуп са! Даже и ние с колегата отиваме така, чак тук до плевника сме”, разказва и Димо Атанасов, овчар.

Все още трима са в неизвестност след взривовете.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА