Last news in Fakti

5 Юни, 2012 15:27 15 547 11

Взривове край Петолъчката /Обновена към 7,45 на 6 юни/

  • взривове-
  • петолъчка

До 19,23 часа е известно за девет ранени

Взривове край Петолъчката /Обновена към 7,45 на 6 юни/ - 1

Последният засега взрив  в частната складова фирма за утилизация на боеприпаси на "Берета трейдинг" край село Лозенец избухна в 5.30 ч. в сряда. Възможни са още вторични взривове, смятат експерти. 

Първият взрив прогърмя в 14,40 часа, съобщи във вторник за Факти.бг заместник-кметът на Стралджа Иван Иванов.

От фабриката вече са изведени 13 души от общо 40-те били на смяна, заяви в 18,46 Иван Иванов. В 19,23 часа от Министерство на здравеопазването съобщиха за девет ранени. Осем са настанени в болницата в Ямбол и един в Сливен. Към 20,50 стана ясно, че има още един настанен в Ямболската болница, но междувременно и един е изписан.

Евакуацията на село Горно Александрово приключи, хората се настаняват в училището в Блатец, съобщиха от община Сливен малко след 21 ч.

Преустановяваме в тъмната част на денонощието търсенето на тримата работници, които са в неизвестност, заяви в 22.02 ч. по бТВ вътрешният министър Цветан Цветанов. Той съобщи, че се очакват още взривове. Цветанов успокои населението в околността, че за момента няма опасност.

Аню Ангелов уточни, че в момента има "единични взривове от единични снаряди". Утре ще се проведат полети с безпилотни самолети и 24 часа след последния взрив ще се влезе на „мастото на взривовете. Ангелов заяви, че вероятната причина за взрива е нарушена технологична дисциплина.

Първоначално по непотвърдена информация се смяташе, че това е военен завод в близост до Петолъчката, което бе опровергано от Министерство на отбраната.  Виждат се и пожари. Седем ранени са превозени към 17,52 часа в болницата в Ямбол. Няма настанени ранени в болницата "Иван Селимински" в Сливен по данни към 18,13 часа.Първоначално бе съобщено за настанени и в сливенската болница.

От Министерство на отбраната заявиха, че екипи пътуват към мястото на инцидента веднага след получените сигнали за инцидента.

Противоречива е информацията за ранените. Към 16, 20  часа имаме информация за шестима ранени, които са превозени в болницата в Ямбол, съобщи за Факти.бг заместник-кметът на Стралджа Иван Иванов. В 17,52 съобщиха от болницата, че има още един с травма на главата, който е настанен в болницата, с което ранените стават седем. Все още не е известно дали има и загинали, тъй като взривовете и в този момент продължават и никой не може да припари в двукилометровия обсег около цеха за утилизация на боеприпаси. Макар преди това да бе съобщено, че взривовете са започнали около 15,00 часа, зам. кметът уточни, че първият е бил в 14,40 часа.

Според директора на болницата в Ямбол д-р Панайот Диманов докараните до 16,39 часа пострадали са шестима, които в този момент са със средно тежки наранявания. Един от тях е със загуба на съзнание предполага се, че това е от ударната вълна. Дано да не се влошат, заяви Диманов. Има със счупени ръце и ребра, един е с кръвоизлив в бял дроб. Според д-р Диманов има транспортирани в сливенската болница други четирима души, което не се потвърди. Линейките са се върнали обратно на мястото на инцидента.

Според Министерство на здравеопазването, седем души, пострадали при взривовете днес следобед в района на „Петолъчката”, по пътя Бургас-Сливен, са транспортирани от екипи на Спешна помощ от мястото на инцидента. Те са транспортирани от пристигналите 5 екипа на Спешна помощ – 4 екипа от Спешния център в Ямбол и 1 екип - от Сливен.

Първоначално бе съобщено, че двама от пострадалите, които са в по-тежко състояние, са настанени в областната болница в Сливен, което се оказа невярна информация към 18,10 часа.  Към 17,52 часа още един с травма на главата бе докаран в болницата в Ямбол. След това към 17,20 уточниха, че е един, а шестима са настанени в болницата в Ямбол. Двама от  настанените в болницата в Ямбол са в Ортопедичното отделение, трима пациенти са в Хирургичното отделение с черепномозъчна травма. Трима души са с по-леки леки травми, заявиха от Министерство на здравеопазването. 

В медицинското осигуряване участват допълнителни екипи на Спешна помощ от четири области – Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора. Целта е своевременно да се осигури медицинско обслужване и транспортиране на евентуални други пострадали хора.

Създадена е необходимата организация ако се наложи пострадалите да бъдат транспортирани до София и да бъдат приети за лечение в института „Пирогов”.

Между 15:00 и 15:30 часа в Стралджа се чуха първите взривове от района на местността"Мараш" северно от Стралджа в непосредствена близост по пътен възел "Петолъчката". Всички държавни структури реагираха и са мобилизирани. Кмета на община Стралджа Митко Андонов свика кризисния щаб, който в момента заседава. На място в общината е областния управител Димитър Иванов.Произшествието е на територията на складова-производствена база "Берета трейдинг Стралджа-Мараш", съобщиха в 15,59 от Община Стралджа. По-късно стана ясно от съобщение на общината, че няма данни за замърсяване на въздуха. Освен това, че не се налага евакуация на населението на село Лозенец.

Петолъчката е затворена. Създана е три километрова зона за сигурност.

Промяната в организацията на движението е заради получен сигнал на тел. 112 за взривове в местността Мараш, на няколко километра от пътния възел в посока Котел.

Екипи на "Пътна полиция" обезпечават обходните маршрути:

от София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец

от Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница

Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

Затворен е пътят Омуртаг - Котел

Моторните превозни средства се пренасочват през Прохода на републиката

Затворен за движение е пътят Омуртаг - Котел, съобщават от ОДМВР-Търговище. Ограничението е неложено заради предприетите мерки в района на пътен възел "Петолъчката". Най-близката възможност за преминаване е през Прохода на републиката. Служители на "Пътна полиция" пренасочват автомобилите.

 

Според първоначалната информация на МВР към 15,30 часа  се чуват взривове в близост до района, екипи пътуват нататък. Пак според МВР става въпрос за частна фирма, която се занимава с утилизация на боеприпаси.

Очевидци твърдят, че са усетили ударна вълна в колите си.

Според Дарик радио в първите минути след взривовете, те са в склад за съхранение на боеприпаси близо до стралджанското село Лозенец се е запалил. Имало е няколко големи и по-малки взривове, съобщи за Дарик кметът на община Стралджа Митко Андонов. В момента е отцепена част от пътя І-6 Сливен - Бургас.

Според неофициална информация складовете са собственост на софийска фирма, която стана ясно, че е "Берета Трейдинг", чийто собственик е Десислав Делев, който заяви пред Нова телевизия, че са били предприемани всички мерки за сигурност. Той подчерта, че за него най-важни са хората, които работят в цеха. В момента на взрива в цеха е имало 40 души на смяна.

Очаквайте подробности.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 подготвен

    0 2 Отговор
    Германците идват ...
  • 2 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    samo prostotii
  • 3 код

    0 0 Отговор
    не са никакви простотии аз бях там опитай се да дишаш такъв въздух

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    0 1 Отговор
    Ремаркето пак се изказа мноооооого подготвен
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "код":

    imah v predvit prostotii na horata koito triabva da otgovariat za bezopasnosta pri obezvrejdaneto na boepripasite.dano niama zaginali.otnosno vazduha siguren sam che nese disha.
  • 7 baroveca

    1 0 Отговор
    a ti kakvo tarseshe tam zakatano miasto dase rovkash s komentirashtiat nomer 5?
  • 8 baroveca

    1 0 Отговор
    komentarat mi e nasochen za nomer 3 i 5
  • 9 кик

    0 0 Отговор
    аххх защо не е бил тиквата и куклите му на това място да реже ленти4ка и буууууууууууууум и да се изпарят си4ките......такава всенародна радост щеше да настанеееее
  • 10 бате Ицо

    0 0 Отговор
    "Утилизация"!!!Каква звучна българска дума!
  • 11 иванчо

    0 0 Отговор
    Причината е водената от МО политика за утилизация - предвиждат се пари за нея, след което чрез обществени поръчки излизат за фирми и се връщат в ръководството на МО. За самата утилизация не са нужни пари, защото разградените елементи се продават - даже се изкарват пари от нея. Тя трябва да се извършва във военните заводи, където има техника, технология и подготвен персонал.