Отидете към основна версия

20 Октомври, 2019 14:16, обновена 20 Октомври, 2019 14:16 22 067 128

Борисов агитира незаконно в работно време със служебна кола

  • бойко борисов-
  • агитация-
  • оик-
  • цик-
  • местни избори

Според ОИК-Велико Търново нарушения няма, ЦИК отмени решението ѝ като незаконосъобразно

Снимка: БГНЕС, архив

Жалба срещу премиера за погазване на поне два текста от Изборния кодекс - забраната за безплатно ползване на административен ресурс и забраната за ползването на държавен и общински транспорт в предизборната кампания, беше подадена от представителя на БСП за България, АБВ и Движение 21 във Велико Търново.

В работно време Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, пътува с кандидата за кмет на града от ГЕРБ Даниел Панов. Те обикалят обекти и излъчват на живо във фейсбук - това може да е нарушение на Изборния кодекс в частта за ограниченията за предизборната агитация, пишат от FROGNews.

Панов бе кмет досега, но според изборните правила той не представлява община Велико Търново от момента на регистрация за изборите. След нея е длъжен да излезе в отпуск, а реално действащ кмет, който представлява общината (в това число и пред изпълнителната власт) е някой от зам.-кметовете.

ОИК-Велико Търново обаче постанови по жалбата от левицата, че нарушения няма... защото фейсбук и профилът на премиера там не е "медийна услуга" по смисъла на закона, откъдето следвало, че неправомерна агитация няма. Останалите обстоятелства - ползване на служебен автомобил безплатно с цел агитация, така и не са били обсъдени от местните изборни надзорници. Или поне това не е отразено в решението им.

От обединената левица в Търново очаквано се обърнаха с жалба до ЦИК. А от решението по нея става ясно, че ЦИК не е съгласна с аргументите и решението на местната изборна комисия: "Жалбоподателят оспорва в срок решението за оставяне на сигнала му без уважение като неоснователен, като подробно развива оплаквания, че не е изследвана фактическата обстановка, че обстоятелствата сочат на осъществяване състава на нарушение по чл. 168, ал. 3 ИК. Счита, че решението на ОИК – Велико Търново е незаконосъобразно, тъй като разпространението на записа на беседата на министър-председателя с кандидата за кмет на Велико Търново е осъществено не само в социалната мрежа фейсбук, но и от много други медии. Прилага и доказателства за това. Моли за отмяна на атакуваното решение като незаконосъобразно.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с всяко едно от приложените към преписката доказателства и с всичките в цялост, намира жалбата за допустима, подадена в срок и от лице с правен интерес, а по същество за основателна", пише в решението на ЦИК по казуса.

ЦИК постановява, че решението на ОИК-Велико Търново е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Преписката е върната обратно в местната изборна комисия и се иска ново произнасяне, но като се съобразят аргументите на ЦИК, описани по-горе.

Ако в крайна сметка нарушение на изборните правила от премиера Бойко Борисов и останалите участници в сагата бъде окончателно установено, наказанието е от 3000 до 15 000 лв. глоба - за безплатно ползване по време на кампания на публичен административен ресурс.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове