Отидете към основна версия

50 553 84

Джок Полфрийман направи скандални разкрития в ТВ ефира

  • джок полфрийман-
  • данаил кирилов-
  • съд-
  • затвор-
  • вмро-
  • фашизъм-
  • агитки-
  • медии

''За моите първи осем години в затвора, началниците отказаха категорично да ми дадат работа'', заяви австралиецът.

Снимка: БГНЕС

Тази вечер в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком гост бе австралиецът Джок Полфрийман. Осъденият и предсрочно освободен за убийството на Андрей Монов австралиец говори за изненадващата си среща с министъра на правосъдието на България Данаил Кирилов, за делото си, за престоя си в затвора, а също така и за политическата и социална реалност в България.

Ето какво каза Полфрийман, започвайки от уличната си среща с Данаил Кирилов:

Аз се представих като представител на ''Българско затворническо сдружение''. От началото той си мислеше, че съм служител на затвора. Той не ме позна в началото. Аз му казах, че съм Джок Полфрийман и представлявам другата страна. Той изслуша какво му казах, говорихме дълго. Покани ме в Министерството''.

''Моето освобождаване не е скандално, а начинът, по който беше представен от ВМРО, от Главна прокуратура. Те направиха скандала. Има хора съдени за много по-жестоки неща. Има хора освободени с по-големи остатъци от присъдата. Медиите на един олигарх, само те правеха скандалите. Моето освобождаване беше абсолютно нормално. Аз не мога да си обясня мотивите им на вестниците. Очевидно, че може би има уговорка на собствениците на вестниците. Вярвам, че моят случай е използван за атака към независимия съд. Отдавна има хора, които искат да смачкат съдиите в България. Това е толкова огромен политически натиск от ВМРО и едно време от АТАКА, но доколкото знам те се отказаха от това. Това е опит, насочен не само срещу мен, но и срещу всички съдии.

Австралиецът определи ВМРО като ''фашисти''. ''Всички черти на ВМРО са чисто фашистки. Патриотите нямат нужда да лъжат постоянно. Каракачанов, който показа среден пръст, излъга, че аз съм направил това. Това е типична черта на фашистите'', заяви Джок Полфрийман.

Той продължи и с коментара си за партиите в България, спирайки се и на БСП: ''Аз не вярвам, че БСП са левичари. Според мен те са още една дясна партия. Политиката на БСП е най-близко до политиката на обединените фашисти - ВМРО и НФСБ. Корнелия Нинова го каза'', заяви Полфрийман, позовавайки се на минало на изказване на Нинова, че БСП и ''Обединени патриоти'' имат сходства в програмите.

''Те бяха против правата на жените (бел. ред. БСП), които щяха да бъдат защитени от Истанбулската конвенция. Домовете за социални слаби е левичарска политика, а БСП беше против това. Бяха против и увеличението на пенсиите. Всеки шеф на БСП, в някой район, е някакъв олигарх'', продължи печално известният австралиец да говори за БСП, като в частта за олигарсите в партията, намекна за Георги Гергов.

''Много интересно къде е изчезнал другият запис? Защото сегашният запис е от една от камерите. Но една от другите камери е в другата посока и този запис е изчезнал'', коментира той аспект от делото си разказа, че определен човек е взел записи от съда и те са изчезнали.

''Записът, който имаме, винаги е бил в делото ми. Но не ни даваха копия. Казваха, че не е важен за делото'', добави австралиецът с неясна съдба.

За периода си в затвора, Полфрийман заяви следното: ''Най-тежко в затвора беше постоянният натиск от вестници и телевизионни канали. От хора, които не те познават, но които ти налагат някакъв етикет - убиец. Ако някой ти сложи етикет за едно деяние в живота, тогава човек трябва да има много силна психика.''

''Баща ми каза, че когато приключи делото, тогава да търсим контакт със семейство Монови. Баща ми беше устно нападан, адвокатът ми също. Продължаваха нападките през тези 12 години. Баща ми мислеше, че ако доближим семейство Монови, те ще чувстват страх и ужас. И ще причини повече вреда'', сподели бившият вече затворник.

Запитан от водещата Кулезич какво става с другите участници от онази злощастна нощ, той отговори така ''Един от хората от групата беше арестуван 2010г. Беше арестуван за нападение срещу група младежи.''

Защо Джок Полфрийман е бил България към онзи момент (моментът на убийството на Андрей Монов): ''Дойдох в България през 2006г. като турист. Бях в Турция и случайно дойдох в България. Случайно се сприятелих с хора от Самоков, живях тук с тях. Имах работна виза за Великобритания, бях там, а после се върнах в България да празнувам Коледа с моите приятели тук. По Коледа и Нова година идвахме до София. Ние търсихме един приятел, който се беше изгубил. В тази вечер се случи това.

Отново за периода в затвора: ''За моите първи осем години в затвора, началниците отказаха категорично да ми дадат работа. Това бе начин да ме държат повече в затвора, а и психически тормоз. Аз разбрах бързо, че целта е им е да ме смачкат психически. Може би от инат, аз не исках да се превърна в това, което те искаха да бъда.''

Към края на участието си, Полфрийман говори отново за проявите на расизъм и фашизъм в България: ''Мисля, че във всяка страна по света има проблем с такива хора - фашистки агитки и групи. Разликата е, че във Великобритания има строги санкции и мерки срещу расизма. В България пък тези фашисти толкова нагло показват нацистки поздрави и изричат расистки думи, те просто си тръгваха, показваха средни пръсти (бел. ред. Полфрийман говори за расисткия скандал по време на мача България-Англия в София, разиграл се преди повече от месец). Много от агитките са най-големите наркодилъри в София. Вътре в техните клубове се карат, че някои отказват да продават хероин. Те са организирани престъпни групи. Купуват гласове, купуват хора да ходят на протести. Продават наркотици. Аз съм живял с тях, толкова хора от агитката на Левски, те сами ми казваха.''

''Искам да остана в България. Обичам България и българите. Хора ме срещат по улиците, поздравяват ме'', каза Джок Полфрийман в края на участието си.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове