Отидете към основна версия

2 389 48

Финансовият министър: Ролята ми е да гарантирам, че държавата ще може да продължи да функционира

  • владислав горанов-
  • бюджет-
  • бюджетни промени-
  • бюджетна комисия-
  • народно събрание-
  • парламент

Разчитам на вашата подкрепа, че това са първите мерки, които дават отговор на част от поставените въпроси и реализират чрез промяна в бюджета първоначалните мерки, които бяха предложени от правителството. Може да не са съвършени, времето ще покаже

Снимка: БГНЕС

Ролята ми е да гарантирам, че колкото и да е продължителна кризата, държавата ще може да продължи да функционира. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебата за актуализацията на бюджета на първо четене, цитиран от агенция "Фокус".

Горанов отчете, че дебатът за бюджета и бюджетната промяна винаги е зареден с много политически заряд. Той обясни и какво го е накарало да предложи актуализация на бюджета. По думите му то е свързано с първоначалните решения, по-голяма част от които вече са били приети.

"Увеличението на трансферите към ДОО безспорно е свързано с необходимостта от първоначално гарантиране на допълнителен капацитет от фонд "Безработица" да поеме едната му иманентно присъща мярка, за която е създаден - изплащането на обезщетения за безработица и втората, с която го натоварихме, да помага на тези бизнеси, които виждат перспектива и искат да участват със свои средства да запазим заетост. Затова ми изглеждаше и изключително прост днешния дебат. Какво правим в бюджета? Увеличаваме разходите за фонд "Безработица" и правим една плаха прогноза дано да е реалистична, какво ще загубим заради ограниченията в стопанския оборот, като постъпления за бюджета. Безспорно вероятно могат да се предложат на различни и разнообразни мерки", каза още Горанов.

"Разчитам на вашата подкрепа, че това са първите мерки, които дават отговор на част от поставените въпроси и реализират чрез промяна в бюджета първоначалните мерки, които бяха предложени от правителството. Може да не са съвършени, времето ще покаже. Моята роля остава само една да гарантирам, че колкото и продължителна да бъде тази криза, държавата ще може да продължи да функционира. Ние сме във Валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация. Давате ми пример с Румъния, те преди кризата имаха 7 % дефицит. Те утре, ако не намерят с какво да финансират разходите, които са разчели, знаете ли какъв е единствения алтернативен сценарий. Той не минава през Министерство на финансите, а през Централната им банка", каза още министърът.

Той изтъкна, че неговата основна задача е в първия момент на кризата да гарантира, че държавата има достатъчно ликвидност. "Колкото е нужно. Направих това с ваша помощ и със 161 гласа "за" в началото на 2015 г. Предлагам подобна стратегия, тя няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента. Ако обаче, колеги утре с лека ръка стопим резервите си и нямаме гаранция, че други ден ще можем бързо да ги възстановим, алтернативата каква е? Каква е алтернативата? Няма. И МВФ може да не е алтернатива, затова моля ви да подкрепите тази стратегия. Тя не е самоцелна", изтъкна Горанов.

Министърът на финансите изтъкна, че поемането на дълг е един от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с депутатите могат да се вземат всякакви решения. "Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметките на държавата в БНБ не може да взимаме никакви решения. Ще се върна в годините, когато един лидер на партията, която вие наследихте, казвате: "Как ще взимаш решения, когато нямаш пари. Как ще взимаш решения, ти не може да взимаш решения, като нямаш пари". Хайде колеги, дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи в най-подходящият момент, след което вие ще вземете решения как да се изхарчат. Днес взимаме решение за 1, 7 млрд. лв., 1 млрд. в подкрепа на фонд "Безработица" и 70 млн. за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансирането на лихвените разходи, ако те се увеличат. Нищо друго не предлагаме днес", допълни още министърът.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове