Отидете към основна версия

22 719 113

Bloomberg: Божков планира да свали българското правителство

  • васил божков-
  • бойко борисов-
  • bloomberg

Смятам да вляза в политиката, властта трябва да бъде отнета от Борисов, казва бившият хазартен магнат

Снимка: Архив

За българската прокуратура Васил Божков е най-опасният мъж. Сега избягалият в Дубай хазартен магнат планира да се върне у дома и да се оневини като свали правителството. Това пише американската специализирана медия Bloomberg.

Класираният сред най-богатите хора в Източна Европа 63-годишен мъж си самоналожи изгнание в емирството от януари. Божков чака решение за екстрадиция, след като прокуратурата му повдигна 18 обвинения, включително за четири поръчкови убийства. Бизнесменът отрича да е извършил престъпленията и обвинява премиера Бойко Борисов в изнудване.

"Смятам да вляза в политиката", каза Божков по телефона от Дубай, където беше задържан за кратко и освободен. И допълва: "Нуждаем се от нов политически проект, властта трябва да бъде отнета от Борисов."

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. И все пак действията му идват в неудобно време за премиер, който се бори с COVID-19 и чийто трети мандат е изтъкан от скандали и разследвания на министри и партийни кадри. Одобрението към Борисов нарастна с 10% по време на кризата, но той е изправен пред избори напролет, когато ще е станал ясен пълният икономически удар от пандемията.

Борисов неведнъж е бил питан за връзките си с Божков, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че е печелил от него - нещо, което Борисов категорично отрече.

Колекцията от антики

След като натрупа империя, обхващаща лотарийни игри и застраховки, колекция от антики, състоянието на Божков се оценява на стотици милиони долари. Божков губи всичко една януарска нощ, когато полицията влиза в имота му и издава заповед за ареста му. В същото време парламентът приема законопроект, с който национализира основния му бизнес - лотарията. 

Главният прокурор Иван Гешев обвинява Божков в ръководене на организирана престъпна група, а според финансовия одит компаниите му са прикрили 700 млн. лева данъци. Божков е обвинен също в изнасилване, незаконно притежание на антики и търговия с влияние.

"Той е най-богатият и опасен българин. Много добре знаем срещу кого се изправяме", каза Гешев пред репортери на 13 януари.

Черепа

След падането на комунистическия режим през 1989 г. Божков се превръща в ключова фигура в дългия и неспокоен Преход на черноморската държава, който включва финансови кризи и борба за намаляване ролята на държавата в икономиката.

Както и в Русия, тази борба включва жестоки схватки с престъпници с прякори като "Бобъра, "Крокодила", за които американски и европейски дипломати разкриха, че имат връзки с най-високите нива във властта.

"Най-известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, познат като "Черепа", посочва американското посолство в София в дипломатическа телеграма, публикувана в WikiLeaks. Според нея състоянието на Божков е 1,5 млрд. долара.

Гешев каза, че сред обвиненията са "убийства, свързани с конкуренция в сектора на хазарта". Божков отговори, че това са глупости и дейността му винаги е била законна.

Обвинения в изнудване

От присъединяването си към ЕС през 2007 г. България се опитва да се измъкне от позицията си на най-корумпирана държава (според Transparency International). Само шепа хора са осъдени при 150 дела на високопоставени служители по време на Прехода. Много от тях бяха по времето, когато Борисов, бивш бодигард на Тодор Живков, беше главен секретар на МВР. 

На фона на натиска от страна на държавата да се вмъкне в различни икономически отрасли, Божков твърди, че правителството е действало незаконно. Той настоява, че от 2017 г. е изнудван да плати над 60 млн. лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Гешев заяви, че тези обвинения ще бъдат разгледани. Според Горанов пък подобни твърдения целят да дискредитират правителството. Борисов пък се кле, че не е взел от Божков "нито цент, нито лев, нито евро".

Божков заяви, че иска да се върне в България, но се страхува, че ще бъде арестуван. 

"Мога да продължа така няколкостотин години, но не ми харесва, трябва да се върна у дома", казва той.

  

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове