Отидете към основна версия

5 785 96

Йончева: Лидерът на ЕНП подкрепи ГЕРБ, докато България е залята от протести

  • елена йончева-
  • европейска народна партия-
  • енп-
  • манфред вебер

Eвропейската десница предпочита да крепи своя партньор, отколкото да защити демокрацията и върховенството на закона. Намирам това за позорно

Снимка: БГНЕС

Докато България беше залята с протести, лидерът на Европейската народна партия г-н Вебер подкрепи ГЕРБ. Нещо повече, даже поздрави Борисов за борбата с корупцията. Очевидно европейската десница предпочита да крепи своя партньор, отколкото да защити демокрацията и върховенството на закона. Намирам това за позорно. Това каза евродепутатът Елена Йончева, съобщиха от пресофиса на Йончева.

Евродепутатът Йончева обърна внимание, че и в България левицата е основната партия, най-последователна в критиката на управлението на Борисов. "Битката последните три години се водеше основно от БСП. По всички тези корупционни скандали аз и колегите внесохме сигнали в прокуратурата. Тези сигнали са подготвени от юристи, подкрепени са с множество документи. Разследванията бяха отразени и в европейската преса.

Ще напомня за някои от тези сигнали - корупцията, свързана със строителството на оградата на българо-турската граница, „Кумгейт“ който разкрива как общинската администрация в един български град е овладяна от един приятелски и бизнес кръг, аферата “Ало Банов“. Внесох три сигнала, свързани с Бойко Борисов. Единият е т.н.“ Къща в Барселона“,която българските власти упорито отказват да разследват. Тук не става въпрос за личния живот на един премиер. Прокуратурата на една европейска страна разследва европейски министър председател. В България - тишина.

Левицата е единствената, която вече за пети път, внася вот на недоверие срещу правителството. Това не е техническа процедура. Всеки подобен вот е повод в България да започне аргументиран дебат, както в парламента, така и сред обществото. Именно затова протестите не се появиха неочаквано. И този гняв се трупаше дълго време“, посочи тя.

На фона на продължаващите протести в България, Елена Йончева инициира дискусия в Европейския парламент относно състоянието на върховенството на закона в България. Водещият Светослав Иванов попита интересуват ли се европейските лидери от България и дали да им вярваме, след като Механизма за проверка показа, че не води до резултати у нас.

Като член на комисията LIBE, която наблюдава тази тема, Елена Йончева редовно предоставя актуална информация, всяка седмица за това какво се случва в България и вече има реални резултати. В критериите за оценка на България и на всички останали 27 държави, освен върховенство на закона вече са включени темите за корупцията и свободата на медиите. Това е безспорен успех за нейната и на колегите работа в групата на Социалистите и демократите. В момента в Европейския съвет се разглеждат критериите за това как ще бъдат разпределяни тези 750 млрд.евро от фонда за възстановяване след епидемията от COVD-19. Едно от условията е да се съблюдава върховенството на закона. Има предложение за въвеждането на т.нар. Супер спирачка. Всяка страна или група от държави, които констатират нередност в усвояването на тези средства, да има правото да инициира процедура за тяхното спиране. Елена Йончева подчерта, че по наличната към момента информация, премиерът Борисов се е противопоставил на това. " И знаете ли защо?! Защото премиерът настоява решенията за спиране на средствата да се вземат от Европейската комисия, в която доминира ЕНП. ЕНП е тази, която не подкрепи протестите в България."

Елена Йончева коментира и лидерската надпревара в БСП като основната опозиционна политическа сила. Заяви, че вътрешнопартийният диалог е нещо нормално за истинските демократични партии. Отбеляза обаче, че е притеснително, когато такъв липсва, както наблюдаваме това в ГЕРБ. Там лидерът се избира с учудващото мнозинство от 99,9%. България вече 11 години се управлява авторитарно и това оказва влияние и върху другите партии. Йончева отбеляза, че в БСП тече труден диалог в момента, но изрази надежда, че бъдещото ръководство, независимо какво ще бъде то, ще нормализира дискусиите в партията.

На въпроса на водещия Иванов, дали БСП се нуждае от нов лидер, Елена Йончева отговори: БСП се нуждае от диалог, от честен разговор, от честни избори за председател на партията. Този избор трябва да е прозрачен, да няма никакво съмнение за манипулация. Към момента трима от четиримата кандидати изразяват съмнение в легитимността на Централната избирателна комисия, която ще провежда избора.

 

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове