Отидете към основна версия

24 825 278

АСБ: Кремъл стои зад пуча на Радев

  • радев-
  • румен радев-
  • пуч-
  • мерки-
  • асб

Днес рискът да не се реализира проекта "Турски поток" именно по руския сценарий е основният мотив на Кремъл да организира опит за метеж в България

Снимка: Архив

Европейските правила са пречка пред амбициите на Русия за продължението на газопровода "Турски поток" у нас, затова Москва организира метеж чрез проруски настроения Румен Радев. Такава позиция изрази Атлантическият съвет на България във връзка с продължаващите повече от месец протести в страната.

"Днес рискът да не се реализира проекта "Турски поток" именно по руския сценарий е основният мотив на Кремъл да организира опит за метеж в България. Целта е не само сваляне на правителството на Бойко Борсов, но преди всичко овладяване на цялата власт чрез проруския президент Румен Радев, пионка в геостратегическата шахматна стратегия на Москва на Балканите.

Съсредоточаване на цялата изпълнителна власт в президента и де факто еднолично управление в полза на геостратегическите интереси на Москва, при разпуснато Народно събрание, представлява много сериозен риск за евроатлантическото бъдеще на България." - подчертават атлантиците в официална декларация.

Пълният текст на декларацията:

През последните месеци става все по-ясно, че газопроводът "Турски поток" през България във вида, в който е замислен, няма да се осъществи. Не само, че в края на годината няма да бъде завършено строителството на частта му, наричана ту "разширение на газопреносната мрежа на България", ту газопровод "Балкански поток", но и когато някога бъде пуснат в експлоатация, Русия няма да може да разполага с повече от 50% от капацитета му, въпреки че е заявила /договорила/ да ползва 90 %. Такива са правилата в Европейския съюз. Европейската комисия няма да направи изключение от тях нито за София, нито за Москва. Освен това, санкциите на Конгреса на САЩ върху газопровода "Турски поток" заплашват да прекратят изцяло руския проект. Така окончателно ще се провалят плановете на Москва да използва България, за да се заобиколи Украйна при транзита ѝ на природен газ за Южна и Централна Европа.

Както и да бъде наричана тази част на газопровода през България, на световните политически лидери е ясно, че това е "Турски поток" и че той не е икономически, а най-вече геополитически проект. Въпросът със строителството на "Турски поток" неизменно стои на вниманието на политическите лидери в Брюксел и Вашингтон, защото чрез него се създава реална опасност за нова военна агресия на Русия срещу Украйна, а това е риск за мира в Европа и света като цяло. Това е геостратегически проект, който е замислен да осигури предимство на реваншистката политика на Кремъл в Европа. Нещо повече - Турски поток е средство, благодарение на което България ще бъде вечно отворената руска "врата на Балканите". Москва така разглежда страната ни и това пряко беше казано от генерал Решетников, на когото Кремъл е поставил задачата да играе ролята на гросмайстор на българската политическа шахматна дъска, като български политици служат като негови пионки.

Днес рискът да не се реализира проекта "Турски поток" именно по руския сценарий е основният мотив на Кремъл да организира опит за метеж в България. Целта е не само сваляне на правителството на Бойко Борсов, но преди всичко овладяване на цялата власт чрез проруския президент Румен Радев, пионка в геостратегическата шахматна стратегия на Москва на Балканите.

Съсредоточаване на цялата изпълнителна власт в президента и де факто еднолично управление в полза на геостратегическите интереси на Москва, при разпуснато Народно събрание, представлява много сериозен риск за евроатлантическото бъдеще на България. Защото най-вероятно кремълският план е едноличната власт на Румен Радев да продължи много по-дълго от три месеца. Затова винаги могат да се намерят вратички в правото, особено когато зад това стои Москва. Кремълските стратези от РИСИ, на който дълги години директор бе разузнавачът генерал Решетников, със сигурност са изчислили всички възможности за управление на България за близо или повече от година време, чрез назначено от Румен Радев служебно правителство. Това може да се случи не само поради възможно неколкократно отлагане на евентуални предсрочни избори заради пандемията от китайския вирус през есента и зимата, но и поради евентуална невъзможност да се сформира стабилно парламентарно мнозинство, което да избере редовно правителство в следващото 45-то Народно събрание. Тогава трябва да се насрочат нови избори за 46-то Народно събрание. През цялото това време на власт ще бъде служебното правителство на Румен Радев. Така може да се стигне и до серия служебни правителства на Радев до края на мандата му през януари 2022 г., включително и по време на президентските избори през есента на 2021 г.

Само по този начин и само чрез такова служебно правителство може да бъде изпълнена целта на Кремъл газопроводът "Турски поток" през България да се изгради и експлоатира по първоначалния му сценарий.

Петата колона на Русия в България е готова да осъществи тази цел с цената на всичко. Включително, ако е необходимо, българското служебно правителство на Румен Радев да поиска да напусне НАТО и ЕС, 23 години след като служебното правителство на президента Петър Стоянов поиска България да стане член.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 175 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове