Отидете към основна версия

13 851 45

Родителите на тормозеното момиче от Музикалното училище пуснаха жалби, смятат да съдят държавата

  • музикално училище-
  • любомир пипков-
  • столина добрева

Името на директорката Столина Добрева постоянно е замесвано в негативни събития

Столина Добрева

Сагата с тормоза над възпитаничката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София продължава. А името на директорката на училището стана известно единствено чрез скандалите, които заформя, откакто встъпва в длъжност през 2017 г.

„Славата“ на директорката Столина Добрева изгря миналата година, когато или не разпозна голямата оперна певица Дарина Такова, или умишлено реши да я унижи, като я карала да пее песнички, за да постъпи като преподавател по оперно пеене. От дни името на Добрева отново се спряга по медиите в негативен и доста обезпокоителен контекст: за това как унижава в продължение на две години момиче от певчески профил в училището и системно го къса на изпит по пиано.

На практика момичето губи две години от образованието и живота си заради прищевките на директорката. А репликата „Избърши си кръвта от пианото преди да излезеш“ е оставила траен отпечатък върху все още крехката психика на едно иначе талантливо дете.

Редакцията на BIG5 се обърна за коментар към родителите на момичето. Те са категорични, че ще съдят държавата заради оказания тормоз над дъщеря им и заради загубените две години от живота ѝ.

Родителите предоставиха и писмото, което са изпратили до Министерството на образованието и науката и до Министерството на културата като принципал на музикалното училище.

Публикуваме пълния текст със заличени имена на момичето и родителите му по тяхна молба, за да им спестим допълнителния стрес и унижение.

ДО

Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Г-Н БОИЛ БАНОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Относно: Унизително и преднамерено отношение на „педагози“ от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София към ученичка в специалност “Пеене“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас като институции, наблюдаващи определеното като престижно Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Дъщеря ми е ученичка в това училище и в последните година половина бе подложена на истински тормоз във връзка с изпит по пиано.

Ръководството на софийското музикално училище в лицето на директорката Столина Добрева и зам.-директорката Донка Гергова, както и преподавателката по пиано Диана Николова, в продължение на две години налагат безпрецедентен тормоз над дъщеря ми (бел. ред. – посочват се името и фамилията), като вследствие на стреса детето два пъти по време на изпит получава кръвоизлив. За последен път това се случи на 7.09.2020, когато въпреки че е изпълнила голяма част от изискваните музикални произведения, тя отново, за шести път, е била скъсана и за пореден път, вследствие на напрежението, е получила кръвоизлив. Ще спомена и арогантното поведение на учителката по пиано Диана Николова, която е проявила откровено грубо отношение към дъщеря ми, карайки я пред изпитната комисия да бърше собствената си кръв от клавишите на инструмента. „Няма какво да ми ревеш, а вземи си избърши кръвта от клавишите“, е бил коментарът при един от инцидентите.

Не твърдя, че дъщеря ми е гениална пианистка и не е била оценена. Твърдя, че преднамерено и унизително е подлагана на изпити с предизвестен край. Обръщам се към Вас и не защото искам дъщеря ми да остане в това училище. Аз и семейството ми сме силно загрижени за физическото и психическото здраве на детето ни. А и нямаме никакво съмнение, че ако тя остане там, тормозът над нея ще продължи. Не вярваме и в лицемерната загриженост на г-жа Столина Добрева, която ни посъветва да преместим детето в друго учебно заведение, „за да получи едно добро образование“ (очевидно и тя не вярва в качеството на образованието, което предлага повереното ѝ учебно заведение), след което ни разиграваха и след две писма от наша страна, ни предоставиха най-сетне програмата за обучение.

Обръщам се към Вас, тъй като опитите ни да преместим дъщеря ми в друго учебно заведение се оказват обречени. Всички общообразователни училища, към които направихме запитване, при споменаване на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София ни обясняваха, че е невъзможно, тъй като програмите по общообразователните предмети били различни. Всички приравнителни изпити са били в началото на м. септември, а предпоследния изпит по пиано на дъщеря ми беше на 4 октомври. Аз разбирам, че специалният интерес на педагозите в музикалното училище е към надарените и талантливи деца, но отказвам да приема, че дъщеря ми преднамерено ще е лишена от бъдеще само защото не е изсвирила упражненията си по пиано по високите критерии на комисията и високомерно е била унижавана.

Отбелязвам всичко това, четейки поздравителния адрес на министър Вълчев по случай Международния ден на учителя, в който той им пожелава да продължават отговорната си мисия, да се борят за знанието и за бъдещето на нашите деца и да се справят с най-значимите предизвикателства пред духовното и социално-икономическото ни развитие. Дълбоко се съмнявам, че ръководството и част от преподавателския екип на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София имат моралните и духовни качества да поемат такава отговорност.

Настоявам за Вашето становище по този случай, както и съдействие дъщеря ми да продължи образованието си в учебно заведение с общ профил в София.

С уважение,

(подпис и име на родител)

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове