ФАКТИ.БГ

Родителите на тормозеното момиче от Музикалното училище пуснаха жалби, смятат да съдят държавата

Името на директорката Столина Добрева постоянно е замесвано в негативни събития

Публикувана: 15 Октомври, 2020 13:25
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6446
Родителите на тормозеното момиче от Музикалното училище пуснаха жалби, смятат да съдят държавата
Столина Добрева
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.

Сагата с тормоза над възпитаничката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София продължава. А името на директорката на училището стана известно единствено чрез скандалите, които заформя, откакто встъпва в длъжност през 2017 г.

„Славата“ на директорката Столина Добрева изгря миналата година, когато или не разпозна голямата оперна певица Дарина Такова, или умишлено реши да я унижи, като я карала да пее песнички, за да постъпи като преподавател по оперно пеене. От дни името на Добрева отново се спряга по медиите в негативен и доста обезпокоителен контекст: за това как унижава в продължение на две години момиче от певчески профил в училището и системно го къса на изпит по пиано.

На практика момичето губи две години от образованието и живота си заради прищевките на директорката. А репликата „Избърши си кръвта от пианото преди да излезеш“ е оставила траен отпечатък върху все още крехката психика на едно иначе талантливо дете.

Редакцията на BIG5 се обърна за коментар към родителите на момичето. Те са категорични, че ще съдят държавата заради оказания тормоз над дъщеря им и заради загубените две години от живота ѝ.

Родителите предоставиха и писмото, което са изпратили до Министерството на образованието и науката и до Министерството на културата като принципал на музикалното училище.

Публикуваме пълния текст със заличени имена на момичето и родителите му по тяхна молба, за да им спестим допълнителния стрес и унижение.

ДО

Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Г-Н БОИЛ БАНОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Относно: Унизително и преднамерено отношение на „педагози“ от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София към ученичка в специалност “Пеене“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас като институции, наблюдаващи определеното като престижно Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Дъщеря ми е ученичка в това училище и в последните година половина бе подложена на истински тормоз във връзка с изпит по пиано.

Ръководството на софийското музикално училище в лицето на директорката Столина Добрева и зам.-директорката Донка Гергова, както и преподавателката по пиано Диана Николова, в продължение на две години налагат безпрецедентен тормоз над дъщеря ми (бел. ред. – посочват се името и фамилията), като вследствие на стреса детето два пъти по време на изпит получава кръвоизлив. За последен път това се случи на 7.09.2020, когато въпреки че е изпълнила голяма част от изискваните музикални произведения, тя отново, за шести път, е била скъсана и за пореден път, вследствие на напрежението, е получила кръвоизлив. Ще спомена и арогантното поведение на учителката по пиано Диана Николова, която е проявила откровено грубо отношение към дъщеря ми, карайки я пред изпитната комисия да бърше собствената си кръв от клавишите на инструмента. „Няма какво да ми ревеш, а вземи си избърши кръвта от клавишите“, е бил коментарът при един от инцидентите.

Не твърдя, че дъщеря ми е гениална пианистка и не е била оценена. Твърдя, че преднамерено и унизително е подлагана на изпити с предизвестен край. Обръщам се към Вас и не защото искам дъщеря ми да остане в това училище. Аз и семейството ми сме силно загрижени за физическото и психическото здраве на детето ни. А и нямаме никакво съмнение, че ако тя остане там, тормозът над нея ще продължи. Не вярваме и в лицемерната загриженост на г-жа Столина Добрева, която ни посъветва да преместим детето в друго учебно заведение, „за да получи едно добро образование“ (очевидно и тя не вярва в качеството на образованието, което предлага повереното ѝ учебно заведение), след което ни разиграваха и след две писма от наша страна, ни предоставиха най-сетне програмата за обучение.

Обръщам се към Вас, тъй като опитите ни да преместим дъщеря ми в друго учебно заведение се оказват обречени. Всички общообразователни училища, към които направихме запитване, при споменаване на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София ни обясняваха, че е невъзможно, тъй като програмите по общообразователните предмети били различни. Всички приравнителни изпити са били в началото на м. септември, а предпоследния изпит по пиано на дъщеря ми беше на 4 октомври. Аз разбирам, че специалният интерес на педагозите в музикалното училище е към надарените и талантливи деца, но отказвам да приема, че дъщеря ми преднамерено ще е лишена от бъдеще само защото не е изсвирила упражненията си по пиано по високите критерии на комисията и високомерно е била унижавана.

Отбелязвам всичко това, четейки поздравителния адрес на министър Вълчев по случай Международния ден на учителя, в който той им пожелава да продължават отговорната си мисия, да се борят за знанието и за бъдещето на нашите деца и да се справят с най-значимите предизвикателства пред духовното и социално-икономическото ни развитие. Дълбоко се съмнявам, че ръководството и част от преподавателския екип на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София имат моралните и духовни качества да поемат такава отговорност.

Настоявам за Вашето становище по този случай, както и съдействие дъщеря ми да продължи образованието си в учебно заведение с общ профил в София.

С уважение,

(подпис и име на родител)

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 26 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
mezonet
1 Отговор
Вижте колко красиви ,лъскави,западни банки имаме в България вече - Райфайзен,Уникредит (Италия) и останалите! Те ни дадоха Лексусите,басейните,мезонетите! А помните ли в кви панелки живеехме по времето на ДСК(единствената и то държавна банка навремето)! Грозна,олющена,мизерна ДСК! А сега офис - лукс! Като на запад! THANK YOU USA!

Коментиран от #13, #22


Оценка:
-88 +9

Нормално е
2 Отговор
Директорката е незадоволени! Съпругът и припка по други, и тя си го изкарва на всички! Ако съпругът и си гледаше задълженията, всичко щеше да е 6! Язък за момичето, тая го е окипазила психически за цял живот!

Оценка:
-6 +92

Грейс
3 Отговор
Ден не бих Оставила детето си в това училище, дори ако трябва да изостане с 1 година. С писма и до патриарха в нашата държава нищо не се решава.

Коментиран от #26


Оценка:
-4 +92

БАЙ Х@Й
4 Отговор
съдят държавата , но НЕ ДЪРЖАВАТА, А КОНКРЕТНИ ЛИЦА ИМАТ ВИНА! НЕ ДЪРЖАВАТА, А ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПОСЛЕ!

Оценка:
-3 +64

Хаджи Хаджи Българин
5 Отговор
Едно време, като не слушахме в училище, ни наказаха учителите, а в къщи ядяхме пердах! А сега е точно обратно! Учениците бият учителите, а родителите съдят учителите! Нови ценности!

Оценка:
-49 +18

NEMESIS
6 Отговор
На тази леш на снимката и личи от километри, че не е чувствала мъжка ласка от много години! Има вид на скрит псих0пат!

Оценка:
-3 +49

Johansson
7 Отговор
Понеже съм китарист завършил музикалната академия, познавам тая идеотка Стомана добрева. Отвратителна е и с голямо самочувствие. Сега трябва да я уволнят дисциплинарно и да я съдят.

Коментиран от #10, #20


Оценка:
-3 +56

Член на - цк
8 Отговор
Пак ще плаща клетия данакоплатец

Оценка:
-4 +29

ггг
9 Отговор
Майката е някаква нереализирана комплексарка която се опитва да изпъкне чрез дъщеря си и в крайна сметка на 18 дъщеря и е все още инфантилна ревла.

Оценка:
-59 +11

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Anon
11 Отговор
По моето време все още беше Митева и си мислехме, че е зле.... Това тука бие всичко от тогава 😂

Коментиран от #21


Оценка:
-3 +26

предложение
12 Отговор
Вълчев, трябва да се въведе възможност когато студентът прецени, че с него целенасочено се злоупотребява, а не поради липса на знания, да му се предлага полагане на изпит пред алтернативна комисия от друго учебно заведение. Че студентите сега не са много ученолюбиви, е факт, но е и факт, че често изпитващите се подиграват или гаврят с тях с цел някакво лично отношение, отмъщение или рекет за подкуп. Ако пък някой родител си потърси правата срещу такива развилнели се самозванци като тази, то животът на детето им става ад. Мой познат /сега юрист/ седем пъти го късаха на някакъв измислен зачот /даже не изпит/, защото не бил симпатичен на преподавателя. Аз едвам го взех, въпреки че знаех перфектно целия материал, защото преподавателя каза, че мразел такива с бради. Други абсолютни тъпанари без проблем си вземаха изпита. И ако това, което казват е вярно, вземете я уволнете, а не и вие да правите вътрешни проверки, които никога не се знае през кой век ще приключат и с какъв резултат.

Оценка:
-2 +39

Бате Борисов
13 Отговор

До коментар #1 от "mezonet":


Цецо ти ли си?

Оценка:
-0 +22

Мъдрин Добрев
14 Отговор
Оскар Уайлд е казал: "Не стреляйте в пианиста – той прави всичко, което може." ! Иначе по темата в голяма част от даскалиците по музика, а и по рисуване се наблюдава нездрава психика в следствие на нездрав нагон !

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +32

Женя
15 Отговор
Музикалното училище е към мин.на културата,а не към мин.на образуванието.

Коментиран от #24


Оценка:
-5 +14

Аз също
16 Отговор
съм травмиран, но от цялостната системата. в 8-ми клас за пръв път останах на поправителен по математика, винаги ми е била трудна и винаги едвам съм връзвал тройката, и понеже беше повече от очевидно след като куп часове в опити за изучаването и така и не успях да я разбера тази наука и въпреки че всички виждаха трудностите ми, и въпреки че по всички останали предмети бях с оценки ,,мн.добър-5,, и ,,отличен-6,, след втория поправителен лятото в крайна сметка решиха да ми загубят цяла година като ме оставиха да повтарям 8-ми клас, а от това се объркаха някои страхотни за мен планове на родителите ми, както объркаха и мен самият в желанието ми за конкретно бъдеще, само защото са решили, че ,,насила хубост може и да стане,, а истинската поговорка за мен не е случайна. в крайна сметка ме съсипаха заради нещо, което ми е трудно разбираемо дори и сега, а именно математиката, и именно егоизма на учителите, че трябвало да се повтаря цял един клас, заради един предмет , за мен това не е редно и трябва да се промени

Коментиран от #35


Оценка:
-4 +21

ГРАД КОЗЛОДУЙ
17 Отговор
преподавателка психарка садистка тя е за уворлнение

Оценка:
-3 +19

Политолог
18 Отговор
В България писма не работят - факт! Единствено бащата може да реши проблема...по български....с дърво... или винкел...Още на другия ден ще е отличник момичето...

Оценка:
-3 +30

ГРАД КОЗЛОДУЙ
19 Отговор

До коментар #14 от "Мъдрин Добрев":


напълно сте прав господине

Оценка:
-2 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
20 Отговор

До коментар #7 от "Johansson":


Й ОХАНСОН така е но това което правосъдието не върши БОГ ще го довърши има в БЪЛГАРИЯ много таланти но психари учители съученици ги толмозят от злоба и завист а тая преподавателка е за уволнение без право да раБоти по таз специалност

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +13

Нона
21 Отговор

До коментар #11 от "Anon":


По мое време Музикалното училище в София беше оазис за изкуство и прекрасни отношения между ученици и преподаватели. Не само по специалните музикални предмети, но и по общообразователните. Имахме незабравими учители, които бяха наши по-големи приятели. Някои от тях, които все още са сред живите, все още се радват на вниманието и обичта ни

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +15

Ти мезонет
22 Отговор

До коментар #1 от "mezonet":


ли си, парапет ли си, не знам ама нещо си сбъркАл статията май.

Оценка:
-0 +6

Сталина Добрева???? Така трябва
23 Отговор
Да се пише името на Директорката?? Столина, от стол, няма такова име!! Сталина, Сталинка, Сталин. Все познати имена!!

Оценка:
-4 +14

Кикимора
24 Отговор

До коментар #15 от "Женя":


В българския език има две близки думи- образувам и образовам. Вие сте от образуваните!

Оценка:
-0 +13

099
25 Отговор
Едно време при друг режим имахме комисии при молба след ПЪРВОТО скъсване. Демокрацията какво прави? Чака подкуп?

Коментиран от #28


Оценка:
-2 +13

Иван4о И
26 Отговор

До коментар #3 от "Грейс":


Мой внук завърши "Л.Пипков", сега успешно продължава консерватория в чужбина. Сестра му е ученичка в същото у-ще, има добри впечатления от директорката.

Коментиран от #32


Оценка:
-6 +5

Верно е
27 Отговор

До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Така умря българския футбол , талантливите бяха отритнати защото нямаше кой да ги оцени и уреди за титулярните места, но за това пък татковите бездарни синковци ни урезилиха и ни резилят вече 25 години

Оценка:
-1 +9

Не точно
28 Отговор

До коментар #25 от "099":


Директорката е лоялен член на правилната партия! А партията никога не греши! Тя е с партийно поръчение и го изпълнява. Така е във всяко учреждение, болница, община.... А неприятните биват "неутрализирани". Калинкина България копае и търси дъното.

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +11

Нона
29 Отговор

До коментар #21 от "Нона":


Тогава обаче, в Музикалното училище приемаха ученици след конкурсен изпит и имаше критерии за минимален праг. Сега - приемат всеки, който иска, за да се попълни необходимия брой ученици и съответно делегирания бюджет. Критериите са паднали драстично, така че, системата би следвало да разчитана естествения подбор на пазара.

Оценка:
-2 +6

група зевзеци
30 Отговор
Помните ли някога даскалите как ни биеха? И нямахме никакви права. Не казвахме в къщи, защото и там пак ни биеха. След родителска среща - пак бой.

Оценка:
-1 +5

Рон Джереми
31 Отговор
Харна си е другарката. Аз искам да се запиша при нея. С флейта.

Оценка:
-5 +0

Грейс
32 Отговор

До коментар #26 от "Иван4о И":


Понякога не може да се обясни и да се разбере, поради каква причина дете или възрастен е нарочен за жертва от хора, които обикновено наричаме добри хора! Различни човеци различни и необясними постъпки.

Оценка:
-4 +2

узурпаторче
33 Отговор
Мама иска дете - певица. Ама то е дърво и нито пее, нито свири. Казали са му го, ама мама твърдо е решена , че отрочето е гений. За първи път чувам при свирене на пиано да се получи кръвоизлив. Но щом адвокати на престъпници, могат да искат оставката на главния прокурор на държавата, защо при сивирене на пиано да не се пукнат музикалните мазоли. Другото е патология и за нея има болници. От малка коконата свиква с мисълта , че другите са и виновни. Виновна е директорката, виновна е комисията на изпита по пиано / а то е универсален инструмент за всички музиканти /. Сега ще и веиновен министъра и като нищо и Б. Борисов. Оставка !!! Тапири, явно много се разглезихте. Щом не може да свири да стане готвачка, ако и там не става, едно време жените - героини ставаха трактористки, кранистки тъкачки милионнички и т.н. Хляб има. Ще оживее коконата.

Коментиран от #36


Оценка:
-5 +4

Царцарович
34 Отговор

До коментар #28 от "Не точно":


Браво червен плужек. От руското посолство ли ти казаха, че даскалицата е член на БСП или директно от Позитано. Тия знания дето ги имаш са съмнителни. Като гледам и на силови действия налиташ. Ясно - ти си миризлив, алкохолизиран, мръсен, червен трол с неустановен пол. Кой друг би се нарекъл "не точно".

Оценка:
-2 +2

эпсилон
35 Отговор

До коментар #16 от "Аз също":


И правилно си травмиран неграмотнико. В българския език има и главни букви и препинателни знаци. Явно си си травмиран по роождение. За такива има специални учережгдения с меки стени и под. Решетките на прозорците са в бяло за да не травмират нежните души. Ако азти бях даскал да съм те пратил в помощно училбище. За там си.

Коментиран от #39


Оценка:
-1 +1

Нона
36 Отговор

До коментар #33 от "узурпаторче":


Ти ли сложи минус ? И какво си мислиш, че си върха на справедливостта, като наричаш някого "узорпаторче" ? И кой си ти, за да съдиш ?
Това дете (не го познавам и не искам) е било прието като редовен ученик в Музикалното училище, защото е показало способности и талант или защото, за да съществува училището, приемат всеки, на който " МАМА ИСКА". На чия съвест лежи и тежи този прием ? Кой трябваше от самото начало да каже, че от това дърво - свирка не става ? За професионалната съвест на преподавателите говоря и за системата, която позволява те да бъдат "глухи", когато това е удобно. Обърни внимание какво казах - Тогава (когато системата бе друга) в Софийското музикално училище се влизаше с конкурсен изпит, имаше определена от Министерството на образованието бройка и в нея попадаха по реда на класирането от конкурсния изпит. И, не всички бяха гениални, не всички еднакво развиха своя талант и способности, но пак ще кажа - УЧИЛИЩЕТО бе ОАЗИС ЗА ИЗКУСТВО , а след завършването му всеки беше наясно как и накъде ще продължи. Някои станаха световно известни музиканти, други - педагози, закърмени с любовта, с която бяха "отгледани" от учителите си, трети - приеха и избраха нов и друг път.
А ти - грубиян, който казва "Щoм нe мoжe дa cвири дa cтaнe гoтвaчкa, aкo и тaм нe cтaвa, eднo врeмe жeнитe - гeрoини cтaвaхa трaктoриcтки, крaниcтки тъкaчки милиoннички и т.н. Хляб имa. Щe oживee кoкoнaтa" дори не може да бъдеш сравнен "със слон в стъкларски магазин." За

Коментиран от #37


Оценка:
-1 +1

Нона
37 Отговор

До коментар #36 от "Нона":


Защо въобще говориш за МУЗИКА ?

Оценка:
-0 +1

Нона
38 Отговор
България е богата с музикални таланти. Липсват КРИТЕРИИ, СТАНДАРТИ И АВТОРИТЕТИ, които да ги отстояват...

Оценка:
-0 +2

Ужас
39 Отговор

До коментар #35 от "эпсилон":


Кво беснееш бе, кво лошо е казал човека ? Аз мисля, че иронизира психологическа травма, но ти определено я имаш, щом нервничиш за нема нищо. Бегай да заръфаш килима се успокоиш малко

Оценка:
-1 +1

Педант
40 Отговор
Ако е вярно написаното за отношението и поведението на тази комплексарка от снимката към ученичката, трябва човек да вземе китарата, дето я държи, и да я потроши в главата й!

Оценка:
-0 +6

очуден
41 Отговор
Аз пък, не разбирам как така не един, а всички учители са нарочили конкретно това дете. Очудващо е как проявяват такова "зверско" отношение само към един ученик. И защо ли пък това дете остава анонимно в статията, за разлика от учителите.

Оценка:
-5 +0

Нона
42 Отговор
Тoвa дeтe (нe гo пoзнaвaм и нe иcкaм) e билo приeтo кaтo рeдoвeн учeник в Музикaлнoтo училищe: зaщoтo e пoкaзaлo cпocoбнocти и тaлaнт ИЛИ зaщoтo, зa дa cъщecтвувa училищeтo, приeмaт вceки, нa кoйтo " МAМA ИCКA". Нa чия cъвecт лeжи и тeжи тoзи приeм ? Кoй трябвaшe oт caмoтo нaчaлo дa кaжe, чe oт тoвa дървo - cвиркa нe cтaвa ? Зa прoфecиoнaлнaтa cъвecт нa прeпoдaвaтeлитe гoвoря и зa cиcтeмaтa, кoятo пoзвoлявa тe дa бъдaт "глухи", кoгaтo тoвa e удoбнo. И защо, сега се разиграва тази драма с изпитите по задължително пиано ? Това ли е решаващо за бъдещето на едно дете, което така или иначе, ще мине през ситото на "пазара" след като завърши училището. Тогава ще има избор дали да стане трактористка, както един " слон в стъкларски магазин" беше препоръчал...
Музика се прави с ЛЮБОВ, РАДОСТ И ПОСВЕЩЕНИЕ!

Оценка:
-1 +0

2685
43 Отговор
За да се зържат така с това дете е явно, че тя е доста по-добра пианистка от тях и тове те тръдно биха преглътнали. Ако съм на мястото на бащата ще потърся средства, спонсорство и т. н. и ще я пратя в музикално училище в чужбина.... а след време тя може да препитва "журЕто" дето я е оценявало досега...

Оценка:
-0 +1

Вуте
44 Отговор
Защо просто не прехвърлят момичето в друго училище с профил "музика"? Така ще покажат, че наистина здравето на детето им е на първо място, а и на другото място ще го обучават и изпитват други педагози. Дали в тях е пречката? Дали просто не е поредната родителска претенциозност, неподкрепена от факти? Какво да кажат бащите на "гениални" млади футболисти, които отбори като "Реал" или "Барселона" не "оценяват" по достойнсво?

Оценка:
-1 +0

мъж на място
45 Отговор
Защо да прехвърлят детето,а да не изхвърлят тази директорка?
Мисля,че министъра на образованието трябва да атестира кадрите си.
По време на дистанционното обучение на децата,много родители успяха да видят как се преподава в училищата.
Как учителки,които по време на час си правят поръчки от сайтове за електронна търговия,а в дистанционна среда пускат снимки на страниците от учебниците.
Как същите учителки пускат тестове,които се решават за време и правилно,компютърно оценени на 100% верни отговори.Но същата учителка поставя тройка.Защо?
Прочела ли е теста?
Който сама е сложила?
Мисля,че родителите видяха колко неподходящи кадри обучават децата.
Мисля,че родителите,както и децата трябва да могат да оценяват учителя.
Защото много от учителите не заслужават работните места,които заемат.
Пример - да се подложат на атестат учителите на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии.
Там ще намерите такива образи,същите,като тази директорка.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Кандидатът за президент на САЩ, издигнат от Републиканската партия, написа в Туитър поредния си коментар срещу опонента си от Демократическата партия:
Глас за Хилъри Клинтън е глас за още едно поколение на бедност, висока престъпност и пропуснати възможности."

Още бисери